Η εις διάκονον χειροτονία του Γεωργίου Δ. Γιαννιώδη
Μέσα στην πνευματική και κατανυκτική ατμόσφαιρα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία την Β’ Κυριακή των Νηστειών στον Ιερό Ναό Αγίου Ισιδώρου Βροντάδου Χίου, όπου είχαν κομισθεί και τα ιερά λείψανα του μάρτυρος, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών.
Ο νέος Διάκονος χειροτονήθηκε ενδεδυμένος με τα διακονικά άμφια του Σεβασμιωτάτου.
Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος τέλεσε και την εις διάκονο Χειροτονία του κ. Γεωργίου Δ. Γιαννιώδη, εγγάμου, πτυχιούχου Θεολογικής Αθηνών και μεταπτυχιακού της Παλαιάς Διαθήκης υπό τον Κοσμήτορα κ. Χρήστο Καραγιάννη.
Ομιλών κατά την χειροτονία ο νέος Διάκονος είπε:
«Σεβασμιώτατε πάτερ και δέσποτα, σεβαστοί πατέρες και χριστεπώνυμο ποίμνιο της Εκκλησίας στην Χίο.
Σήμερα, Δευτέρα Κυριακή των Νηστειών του Οσίου Γρηγορίου του Παλαμά Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ισιδώρου Βροντάδου, έχω την ιδιαίτερη τιμή και ευλογία να καταταχθώ στους κόλπους της μητέρας Εκκλησίας, χειροτονούμενος στον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης υπό των τιμίων χειρών σας.
Τούτη λοιπόν την ιερή στιγμή, συναισθάνομαι βαρύ το καθήκον της αποστολής μου, καθώς σε μια κρίσιμη εποχή όπως η σημερινή, είναι υποχρέωση μου να διακονήσω τον πολύπαθο άνθρωπο και τον πάσχοντα πλησίον. Καλούμαι να γίνω διάκονος της αγάπης και με την στάση ζωής και συμπεριφορά μου να αποτελέσω ένα πρότυπο για την κοινωνία μας. Ειδικά οφείλω να συμπαρασταθώ στη νεότητά μας, που αποζητά αληθινά στηρίγματα και μόνο στην Εκκλησία μπορεί να τα ανακαλύψει, αφού εδώ και αιώνες αποτελεί το μοναδικό άσβεστο φάρο για όλη την οικουμένη.
Στη μέχρι σήμερα πορεία μου αποφασιστικό ρόλο διαδραμάτισε με την πατρική του αγάπη και διακονία ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας Χίου Μάρκος. Ο οποίος από την εφηβική μου ηλικία, μετά την κοίμηση του πατρός μου Δημητρίου Γιαννιώδη, στάθηκε σαν πατέρας δίπλα μου στις σπουδές μου και στη προκοπή μου στην εν χριστώ ζωή. Μου φόρεσε όλα τα αμυντικά όπλα που πρέπει να έχει ο κάθε χριστιανός και αναφέρει ο Απόστολος των Εθνών Παύλος στις επιστολές του.
Ζώστηκα λοιπόν την αλήθεια του Ευαγγελίου σαν ζώνη στη μέση, ενδύθηκα τον θώρακα της δικαιοσύνης του Χριστού, κράτησα στα χέρια μου την ασπίδα της πίστης, για να με διαφυλάξει από τα βέλη του πονηρού και ως περικεφαλαία μου φόρεσε την πεποίθηση της σωτηρίας που προσφέρει ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός. Τον ευχαριστώ για όλα αυτά τα δώρα που μου προσέφερέ τα πνευματικά και τα βιοτικά. Του υπόσχομαι να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης του και να υπηρετήσω με υπομονή και αφοσίωση την τοπικής μας Εκκλησία.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο και το ίδρυμα Μαρίας Τσάκου μαζί και όσους εργάστηκαν σε αυτό, για τα δυο χρόνια διαμονής μου στην μαθητική στέγη της Μαρίας στα Καρδάμυλα. Που με την φροντίδα τους με βοήθησαν να περάσω στην Θεολογική σχολή στην Αθήνα.
Στη συνέχεια κατά την διαμονή μου έξι χρόνια στην Αθήνα σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η οικογένεια Βαρλά και συγκεκριμένα ο κύριος Παναγιώτης Βαρλάς, που ο Θεός τον κάλεσε κοντά του πρόσφατα και είμαι σίγουρος ότι θα χαίρεται για την σημερινή ημέρα, καθώς και ο υιός του Εμμανουήλ Βαρλάς για το διαμέρισμα που μου προσέφεραν σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Χίου Ψαρών και Οινουσσών.
Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κοσμήτορα της Θεολογικής σχολής και επιβλέποντα καθηγητή μου στη Μεταπτυχιακή μου εργασία κύριο Χρήστο Καραγιάννη, που σαν άσβεστη λυχνία μου μεταλαμπάδευσε την φλόγα της Βιβλικής επιστήμης, καθώς και τους υπόλοιπους καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που με βοήθησαν στην ολοκλήρωση μου ως ακαδημαϊκού πολίτη.
Επιπλέον σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι πατέρες της Εκκλησίας στο Νέο Φάληρο ο πνευματικός μου πατέρας Ιωάννης Λιακόσταυρος, ο υιός του πατέρας Αναστάσιος, και ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και Φαλήρου πατέρας Νήφων Καπογιάννης που επίσης ευχαριστώ από καρδιάς, γιατί με δίδαξαν την λειτουργική ζωή.
Αξιόλογους πατέρες έχει όμως και Ιερά μας Μητρόπολη, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πατέρα Ιωάννη Τσιμούνη και τον πατέρα Ιωάννη Μουσά για τις διδαχές τους και τις συμβουλές που μου παρείχαν.
Μεγάλο ευχαριστώ οφείλω στους φυσικούς μου γονείς, τον πατέρα μου Δημήτρη που με βλέπει από ψηλά και χαίρεται για την πρόοδο μου, αλλά και την μάνα μου Στέλλα, που στάθηκε βράχος τόσα χρόνια δίπλα μου, παράδειγμα σωστής μάνας που με μεγάλωσε και με αφιέρωσε στα χέρια της μητέρας Εκκλησίας, ώστε ποτέ να μην χάσω τον δρόμο μου. Ευχαριστώ όμως, οφείλω και στους πνευματικούς μου γονείς, τους νονούς μου, Κωνσταντίνο και Μαρκέλλα Βαβυλουσάκη που με έκανα χριστιανό και φρόντισαν να κατηχηθώ σωστά.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες όμως, αξίζουν και σε μία άλλη οικογένεια αυτήν της συζύγου μου Ειρήνης, στον πατέρα Ματθαίο Μπιρλή ιερέα της ενορίας του Αγίου Ισιδώρου και της συζύγου του Μαριάννας Μαθιούδη, που πρόσφεραν και εκείνοι το παιδί τους στην Εκκλησία. Ευχαριστώ από καρδίας την ίδια την σύζυγό μου, για όλα όσα έχει κάνει για εμένα και κυρίως που είναι πάντα δίπλα μου στην ζωή, διότι δέχθηκε να γίνει το θέλημα του Θεού για να μπούμε μαζί στην Εκκλησία ως διάκονοι. Ευχαριστώ επίσης τους κουμπάρους μας Ζωή Μπιρλή και Ανδρέα Σταθόπουλο, που πάντρεψαν την Ειρήνη και εμένα.
Τόσοι πολλοί άνθρωποι με βοήθησαν να γίνω αυτό που είμαι σήμερα και άλλοι πολλοί, που εγώ προς στιγμήν μπορεί να λησμονώ, αλλά ο Χριστός θυμάται τους ευχαριστώ και αυτούς.
Δεηθείτε Σεβασμιώτατε πάτερ και δέσποτα μαζί με το σεβαστό ιερατείο και το χριστεπώνυμο λαό της Χίου υπέρ της ενδυναμώσεως και ενισχύσεως μου, ώστε να ενταχθώ αξίως στους κόλπους της Εκκλησίας μας και να γίνω αποδέκτης της θείας χάριτος «η τα ασθενή θεραπεύει και τα ελλείποντα αναπληροί».
Κύριέ μου, αξίωσέ με να μπω απλός εργάτης στον αμπελώνα σου και να γίνω διάκονος της αγάπης σου».
Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στον νέο Κληρικό ανεφέρθηκε στην πορεία που πρέπει να ακολουθεί στην Ιερωσύνη βάσει θεολογικών ερμηνειών του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και προσέθεσε ότι πρέπει να είναι ερωτευμένος με την ιερωσύνη, να βιώνει την σταυρική ιερωσύνη και να συνδυάζει την Θεολογία με την Ιερωσύνη.
Συλλειτουργοί ήταν ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Λιακόσταυρος, Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου, ο οποίος έδωσε και την κανονική συμμαρτυρία, οι Ιερείς Πρωτοπρ. π. Ιωάννης Μπογής και Οικονόμος π. Ματθαίος Μπιρλής και ο Ιερολ. Αρχιδιάκονος π. Απόστολος Λάρδας.
Ο νέος Κληρικός θα τοποθετηθεί στην οργανική θέση Διακόνου του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.