29/03/2022 29/03/2022 «Η Διεθνής μας Γραμματεία λαμβάνει χώρα στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, που δυστυχώς, απειλεί να υψώσει ένα νέο παραπέτασμα διχασμού της Ευρώπης, αλλά και του ορθοδόξου κόσμου». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ανοίγοντας την συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας του θεσμού...
29 Μαρτίου, 2022 - 10:54

ΔΣΟ: Έκκληση να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη!

Διαδώστε:
ΔΣΟ: Έκκληση να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη!

«Η Διεθνής μας Γραμματεία λαμβάνει χώρα στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, που δυστυχώς, απειλεί να υψώσει ένα νέο παραπέτασμα διχασμού της Ευρώπης, αλλά και του ορθοδόξου κόσμου». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ανοίγοντας την συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας του θεσμού που πραγματοποιήθηκε στην Teca Brera στο Μιλάνο.

Στην συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας συμμετείχαν με φυσική παρουσία βουλευτές από τα κοινοβούλια της Ελλάδος, της Αιγύπτου, της Αρμενίας, της Βουλγαρίας, των Σκοπίων, της Ιορδανίας, της Κύπρου, της Μολδαβίας, της Πολωνίας και της Συρίας, ενώ διαδικτυακά συμμετείχαν οι βουλευτές της Ρωσικής Δούμας, της Λευκορωσίας και της Σερβίας.

Στην απολογιστική του εισήγηση, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις της ΔΣΟ κατά το περασμένο διάστημα, και τις δυσκολίες που έχουν προκύψει για την συμμετοχή του προέδρου της Γ.Σ. της ΔΣΟ κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ και των Ρώσων βουλευτών στις συνεδριάσεις της Διεθνούς Γραμματείας, τονίζοντας ότι «αν και δεν έλειψαν οι κρίσεις -ιδιαίτερα εσχάτως- κατορθώσαμε εντούτοις να εξασφαλίσουμε την ενότητα του θεσμού, εδραιώνοντας και αναβαθμίζοντας το διεθνές του κύρος. Πρόκειται εξάλλου για μια ενότητα που εδράζεται όντως σε μια κοινή πολιτιστική πολιτισμική, θρησκευτική παράδοση».

Στη συνέχεια ανέλυσε λεπτομερώς τον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα, εστιάζοντας:

• Στην παρουσίαση του τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο» σε διάφορες χώρες και ιδιαίτερα σε εκείνες που έχουν στην επικράτειά τους Ναούς Αγίας Σοφίας.
• Στη διοργάνωση δραστηριοτήτων για το Μέλλον της Ευρώπης, αν και ο πόλεμος που μαίνεται στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο παραπέμπει κάθε σχετική συζήτηση στις «ευρωπαϊκές καλένδες».
• Στη διεξαγωγή της 29ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ στο Ερεβάν της Αρμενίας, σύμφωνα και με την πρόταση του προέδρου του Κοινοβουλίου της Αρμενίας, κ. Αλέν Σιμονιάν.

Καταδικάζουμε τον πόλεμο ως μέσο επίλυσης προβλημάτων

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην εισήγηση για την κατάσταση στην Ουκρανία υπογράμμισε ότι «ως ΔΣΟ είμαστε εναντίον της επικράτησης του δόγματος ότι το δίκαιο της ισχύος είναι ανώτερο της ισχύος του διεθνούς δικαίου. Κι αυτό το αποδείξαμε πολλές φορές στο παρελθόν. Όπως για παράδειγμα στις θέσεις μας για την ειρήνευση στην Συρία, η οποία κινδύνευσε με την απόλυτη διάλυση, από την δράση των τζιχαντιστών και άλλων δυνάμεων που προωθούσαν τα δικά τους συμφέροντα. Το αποδείξαμε με τις θέσεις μας για την στάση της Τουρκίας τόσο με τις αυθαίρετες μετατροπές των χριστιανικών ναών, και κυρίως της Αγίας Σοφίας, σε μουσουλμανικά τεμένη, όσο και την πολιτική που ακολουθεί στο Κυπριακό. Το αποδείξαμε και αρκετά παλαιότερα με τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας. Αυτές οι θέσεις κατά του πολέμου και υπέρ του δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών είναι θέσεις αρχής, που συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε μέχρι σήμερα χωρίς παρεκκλίσεις. Γιατί αν δεν το κάναμε θα ήμασταν αναξιόπιστοι, και θα υπονομεύαμε το διεθνές κύρος της ΔΣΟ, που με τόσο κόπο και με τέτοια συνέπεια, κατορθώσαμε να αναδείξουμε τα προηγούμενα χρόνια.

Για όλους τους παραπάνω λόγους πιστεύω ότι ορθώς καταδικάσαμε τον πόλεμο σαν μέσο επίλυσης των προβλημάτων μεταξύ των κρατών. Ορθώς ζητήσαμε την άμεση παύση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία. Την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας. Την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα βάζει τα θεμέλια μιας σταθερής ειρήνης, βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού στην κρατική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του κάθε κράτους. Την επιστροφή στις εστίες τους όλων των προσφύγων που κατέφυγαν για να σωθούν είτε σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας είτε στο εξωτερικό. Τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης των υποδομών της Ουκρανίας με σκοπό την γοργή αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η ουκρανική οικονομία από τον πόλεμο. Την αποκατάσταση του ελεύθερου δια ξηράς, θαλάσσης και αέρος εμπορίου στην Ουκρανία. Την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί θρησκευτικά μνημεία από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών δραστηριοτήτων όλων των Ουκρανών πολιτών, σύμφωνα με τις επιλογές τους».
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ επισήμανε ότι «τα γεγονότα της Ουκρανίας προκαλούν σε όλους μας πόνο ψυχής και η έκκλησή μας έχει ως μοναδικό σκοπό να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη, που ήταν άλλωστε και η παραίνεση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Ειρήνη στον κόσμο και στις καρδιές μας.

Εύχομαι και προσεύχομαι μέχρι την Γενική μας Συνέλευση να έχει γίνει ένα θαύμα και να επικρατήσει η σύνεση του παραλογισμού, η ειρήνη έναντι του πολέμου».

Εμφάνιση βουλευτή με t-shirt με το «Ζ»

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καυτηρίασε την παρουσία νέου μέλους της ρωσικής αντιπροσωπείας που εμφανίστηκε φορώντας t-shirt με το έμβλημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το «Ζ», και ζήτησε εμφαντικά την αποχώρηση ή την αλλαγή περιβολής από τον βουλευτή, προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας, όπως και τελικώς έγινε. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι καθήκον όλων είναι η προάσπιση του κύρους του διεθνούς θεσμού των ορθοδόξων, ιδιαίτερα τώρα που βρίσκονται σε πόλεμο δυο ιδρυτικά μέλη της ΔΣΟ, Ρωσία και Ουκρανία, δυο ομόδοξοι λαοί.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων