Λιτάνευση της Ι. Εικόνας της Παναγίας της Προδρομίτισσας στο Γκαλάτσι
Λιτάνευση αντιγράφου της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Προδρομίτισσας πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Γκαλάτσι. Ο Αρχιεπίσκοπος Κάτω Δουνάβεως κ. Κασσιανός χοροστάτησε στον Εσπερινό και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος πέριξ του ιερού ναού.
Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Κατά την ομιλία του απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους πιστούς, την Τρίτη 12 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος κ. Κασσιανός είπε ότι “η εορτή της Ιεράς Θαυματουργής Εικόνας της Προδρομίτισσας αποτελεί μία πνευματική συνάντηση με ένα από τα θαύματα της Μητέρας του Θεού”.
“Έχουμε μπροστά μας ένα πιστό αντίγραφο, αυτή τη φορά από ανθρώπινο χέρι, αλλά από τα πρώτα που ζωγραφίστηκαν, και μετέφερε ένας νεαρός στρατιώτης από τον στολίσκο του Δούναβη, που καταγόταν από την Μπραΐλα, το 1898 στην Αρχιεπισκοπή”, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος και πρόσθεσε:
“Υπάρχουν άλλα τρία αντίγραφα, από τα οποία το ένα βρίσκεται στο Παρεκκλήσι της Θεολογικής Σχολής του Ιουστινιανού Πατριάρχη του Βουκουρεστίου”.
Η χαρά των παρευρισκομένων ήταν μεγάλη, καθώς είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν και να έχουν ανάμεσά τους τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος τους ευλόγησε και προσευχήθηκε στην Υπεραγία Θεοτόκο για το καλό όλων. Στο τέλος, κάθε πιστός παρέλαβε από τον ιεράρχη μια εικόνα της Παναγίας της Προδρομίτισσας.
Λίγα λόγια για την εικόνα της Παναγίας της Προδρομίτισσας
Στη Ρουμανική Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου του Αγίου Όρους υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Προδρομίτισσας. Είναι μία από τις σπάνιες εικόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας, διότι δεν ζωγραφίστηκε από ανθρώπινο χέρι. Το θαύμα αυτό της αχειροποιήτου αγιογραφίας της εικόνας συνέβη ως εξής:
Κατά το έτος 1863 οι κτίτορες της Σκήτης, οι πατέρες Νήφων και Νεκτάριος, επιθύμησαν να αποκτήσουν μια ωραία εικόνα της Παναγίας, όπως όλα τα αγιορείτικα μοναστήρια.
Έτσι, αναζήτησαν και βρήκαν στο Ιάσιο της Ρουμανίας έναν ευσεβή αγιογράφο ονομαζόμενο Ιορδάκην Νικολάου και τον παρακάλεσαν να ζωγραφίσει με προσευχή και νηστεία την εικόνα που επιθυμούσαν. Ο αγιογράφος συμφώνησε και με πολύ ευλάβεια άρχισε να εργάζεται.
Καθημερινά διάβαζε τον Παρακλητικό Κανόνα εις την Υπεραγία Θεοτόκο. Στην αρχή ζωγράφισε τα άμφια της Θεοτόκου και του Κυρίου. Έπειτα, προσπάθησε να ζωγραφίσει τα πρόσωπα, αλλά δεν τα κατάφερε. Πονεμένος και θλιμμένος διέκοψε την αγιογραφία, κάλυψε την εικόνα με ένα ύφασμα, κλείδωσε το εργαστήριο και αποσύρθηκε στο δωμάτιό του για να προσευχηθεί.
Την επόμενη μέρα, αποφασισμένος να προσπαθήσει για να ζωγραφίσει τα θεία πρόσωπα, μπήκε στο εργαστήριο και όταν απέσυρε το ύφασμα από την εικόνα, είδε κατάπληκτος ότι τα σεπτά και πανάγια πρόσωπα ήταν θαυμασίως τελειοποιημένα! Η εικόνα είχε ολοκληρωθεί και ήταν με την σημερινή της μορφή!
Οι πατέρες της Ρουμανικής Σκήτης παρέλαβαν και μετέφεραν την θαυμάσια εικόνα στο Άγιον Όρος. Στην διαδρομή πραγματοποίησε πλείστα θαύματα και συνεχίζει μέχρι σήμερα να θαυματουργεί. Τιμάται στις 12 Ιουλίου.
Φωτογραφίες: Arhiepiscopia Dunării de Jos
Με πληροφορίες από basilica, ziarullumina, monastiriaka.gr
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.