30/10/2018 31/10/2018 Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ένα από τα κεντρικά θέματα που οφείλει να θίξει η συνταγματική αναθεώρηση είναι και το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους,  όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, κ. Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Νομίζω ότι η Πολιτεία, ο πολιτικός...
30 Οκτωβρίου, 2018 - 19:59
Τελευταία ενημέρωση: 31/10/2018 - 9:20

Τσίπρας Υπέρ θρησκευτικής ουδετερότητας στο Σύνταγμα

Διαδώστε:
Τσίπρας Υπέρ θρησκευτικής ουδετερότητας στο Σύνταγμα

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ένα από τα κεντρικά θέματα που οφείλει να θίξει η συνταγματική αναθεώρηση είναι και το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους,  όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, κ. Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Νομίζω ότι η Πολιτεία, ο πολιτικός κόσμος, η Εκκλησία, οι πολίτες αλλά και οι πιστοί, έχουν σήμερα την ωριμότητα, τη σωφροσύνη και την ευαισθησία να αποδεχτούν τον εξορθολογισμό των σχέσεων αυτών». Ο πρωθυπουργός είπε επίσης πως εκτιμά «ότι και εδώ διαμορφώνονται ευρείες συναινέσεις ώστε να περάσουμε σε μια νέα εποχή στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας», διότι, όπως συμπλήρωσε, ούτε η Εκκλησία ούτε η Πολιτεία θέλουν τον εναγκαλισμό τους εντός ενός θεσμικού πλαισίου που δημιουργεί σύγχυση για τα όρια και τους ρόλους τους.

«Έχει έρθει, λοιπόν, ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά», τόνισε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή η ρητή κατοχύρωση «θα βρει σύμφωνη και την Εκκλησία που και εκείνη θέλει, καθώς λέει, ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεων της με το Κράτος. Και αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος. Επισήμανε πως πρόκειται για σημαντικό βήμα για τον αναγκαίο διαχωρισμό των ρόλων ανάμεσα στο Κράτος και την Εκκλησία, που δεν είναι ένα αποκλειστικά συνταγματικό θέμα, αλλά αφορά ένα δαιδαλώδες νομοθετικό και κανονιστικό πλέγμα, το οποίο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. «Αντίθετα, προϋποθέτει διάλογο με σεβασμό και ειλικρίνεια. Προϋποθέτει καλή θέληση και μακρόχρονη κοινή εργασία», συμπλήρωσε. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε την ηγεσία της Εκκλησίας, ότι: «Εμείς προσερχόμαστε σε αυτόν τον διάλογο με ακριβώς αυτό το πνεύμα».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων