18/08/2022 18/08/2022 Στις 18 Αυγούστου 1917 ξέσπασε η μεγαλύτερη πυρκαγιά των αρχών του 20ού αιώνα στη Θεσσαλονίκη. Η φωτιά έπληξε αδιακρίτως όλες τις νεόκτιστες κομψές συνοικίες της προκυμαίας και της οδού Αγίας Σοφίας, τις μεσαιωνικές σκεπαστές αγορές και τις εκτεταμένες, πολυάνθρωπες και δαιδαλώδεις φτωχογειτονιές που κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού κέντρου. Στη γρήγορη επέκταση της πυρκαγιάς...
18 Αυγούστου, 2022 - 10:45
Τελευταία ενημέρωση: 18/08/2022 - 10:52

18 Αυγούστου 1917: Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης

Διαδώστε:
18 Αυγούστου 1917: Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης

Στις 18 Αυγούστου 1917 ξέσπασε η μεγαλύτερη πυρκαγιά των αρχών του 20ού αιώνα στη Θεσσαλονίκη.

Η φωτιά έπληξε αδιακρίτως όλες τις νεόκτιστες κομψές συνοικίες της προκυμαίας και της οδού Αγίας Σοφίας, τις μεσαιωνικές σκεπαστές αγορές και τις εκτεταμένες, πολυάνθρωπες και δαιδαλώδεις φτωχογειτονιές που κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού κέντρου.

Στη γρήγορη επέκταση της πυρκαγιάς καθοριστική αποδείχθηκε η ίδια η ρυμοτομία και η αρχιτεκτονική της πόλης, με τους στενούς και ακανόνιστους δρόμους της και τα κτίσματα από εύφλεκτα υλικά.

Η πυρκαγιά προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές, ενώ άμεσα απαγορεύτηκε κάθε πρόχειρη εγκατάσταση στο καμένο τμήμα της πόλης. Επικεφαλής της Επιτροπής για τον επανασχεδιασμό της Θεσσαλονίκης ορίστηκε ο Ερνέστ Εμπράρ, γάλλος αρχιτέκτονας, ο οποίος επιχείρησε και πέτυχε τον εκσυγχρονισμό και την πολεοδομική αναδιοργάνωση της πόλης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων