11/09/2022 12/09/2022 Κατά την θεομητορική εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου, πανηγύρισε με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια η Ιερά Μονή Αμπελακίου Αρκαδίας. Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκαν ο Όρθρος, η ευλόγηση των άρτων στον προαύλιο χώρο της Μονής και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη και Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ευσταθίου και με...
11 Σεπτεμβρίου, 2022 - 21:15
Τελευταία ενημέρωση: 12/09/2022 - 18:47

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια η πανήγυρη στην Ι.Μ. Αμπελακίου Αρκαδίας

Διαδώστε:
Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια η πανήγυρη στην Ι.Μ. Αμπελακίου Αρκαδίας

Κατά την θεομητορική εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου, πανηγύρισε με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια η Ιερά Μονή Αμπελακίου Αρκαδίας.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκαν ο Όρθρος, η ευλόγηση των άρτων στον προαύλιο χώρο της Μονής και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη και Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή αρκετών κληρικών από την ευρύτερη περιοχή.

Στην μελίρρυτη ομιλία του προς τους πολυάριθμους ευλαβείς προσκυνητές, ο σεπτός Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στον μεσιτικό και λυτρωτικό ρόλο της Παναγίας μας, καθώς και στον ιδιαίτερο πνευματικό δεσμό που έχει αναπτύξει μαζί Της ο ευσεβής λαός μας. Παράλληλα τόνισε, ότι για να εισακουστούν οι προσευχές μας προς την Θεομάνα και Μάνα όλων μας, θα πρέπει η βιοτή μας να χαρακτηρίζεται από καθαρότητα στον λογισμό, στον λόγο μας και στο σώμα μας.

Η Ιερά Μονή Αμπελακίου, στην οποία εγκαταβιώνει γυναικεία αδελφότητα, βρίσκεται σε μια χαράδρα νοτιοανατολικά του Ταϋγέτου κοντά στο χωριό Λογκανίκο Λακωνίας. Είναι κτισμένη μέσα σε σπηλιά, κάτω από έναν επιβλητικό βράχο. Στην πρώτη κορυφή του βράχου υψώνεται σταυρός, ενώ στη δεύτερη βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Αναλήψεως. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που θεωρείται – σύμφωνα με την παράδοση – έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, βρέθηκε σε μια σπηλιά και φέρει την ονομασία «Παναγιά η Μακελαρίτισσα».

Την εικόνα ανακάλυψε ασκητής μοναχός, η Μονή του οποίου είχε καταστραφεί από τους Τούρκους και από τότε ασκήτευε εκεί. Τα οστά του μοναχού φυλάσσονται στην Αγία Τράπεζα του Ναού της Αναλήψεως, ενώ γύρω από τη σπηλιά υπήρχε αμπέλι, εξ ου και η ονομασία του Μοναστηριού. Η Μονή διαθέτει ξενώνα, ενώ υδροδοτείται από πηγή, η οποία αναβλύζει στην ανατολική πλευρά της κορυφής.

(φωτογραφίες: Δημήτριος Σκιαδάς)

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων