Αγιά Σοφιά: Τα νέα σχέδια της Άγκυρας για το σύμβολο της Ορθοδοξίας – Η έκπληξη από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στον τουρκικό τύπο η νίκη του Δημοκρατικού Τζον Φέτερμαν στην πολιτεία της Πενσιλβάνια έναντι του τουρκικής καταγωγής Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου, Μεχμέτ Οζ στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και την ίδια ώρα η Άγκυρα εξακολουθεί να παίζει το «χαρτί» της Ορθοδοξίας για την τόνωση του τουρισμού της, έχοντας νέα σχέδια για την Αγιά Σοφιά.
Και δεν είναι μόνο ότι ο Οζ υπήρξε ο «εκλεκτός» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στηρίζοντας συχνά τον Σουλτάνο στις επιλογές του. Ο αντίπαλός του Φέτερμαν έχει αρκετά καλές σχέσεις με την ελληνοαμερικανική και ελληνορθόδοξη κοινότητα.
Γράφει η Δέσποινα Σωτηρίου
Και μάλιστα έχει εκφράσει ανοικτά τη στήριξή του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την έντονη αποδοκιμασία του για τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί και τις διώξεις των Χριστιανών στην Τουρκία.
Σε δηλώσεις του στα τέλη Οκτωβρίου όπως τις μεταφέρει το «NationalHerald», ο γερουσιαστής πλέον Φέτερμαν εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσχεση από την Τουρκία χιλιάδων περιουσιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το κλείσιμο της Ιερατικής Σχολής της Χάλκης και τις παρεμβάσεις στην Οικουμενική Πατριαρχική διαδοχή.
«Το Σύνταγμα των ΗΠΑ εγγυάται σε όλους το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία. Είναι μια αμερικανική αξία και μια κοινή αξία τόσο για μένα όσο και για την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Ένας τομέας ιδιαίτερης ανησυχίας για μένα είναι η χώρα της Τουρκίας, όπου Αμερικάνοι δικομματικοί ηγέτες στην Ουάσιγκτον διαπίστωσαν ότι έχουν τεθεί περιορισμοί στη θρησκευτική ελευθερία […] και στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο».
«Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπήρξε ηγέτης στον διαθρησκειακό διάλογο, προτρέποντας τους μουσουλμάνους ηγέτες να καταδικάσουν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική ως μια αντιθρησκευτική πράξη», είπε επίσης ο Φέτερμαν.
Και συνέχισε: «Για τη συμβολή του στη θρησκευτική κατανόηση και την ειρήνη, το Κογκρέσο τον αναγνώρισε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου. Και έχει αναγνωριστεί για την αξιοσημείωτη ηγεσία του στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής».
«Ως γερουσιαστής των ΗΠΑ θα υποστηρίξω τον αγώνα των Ελλήνων Ορθοδόξων για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τις θρησκευτικές ελευθερίες της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, να αναγνωρίσει τον Βαρθολομαίο ως Οικουμενικό Πατριάρχη και να μην παρέμβει στην εκλογή του διαδόχου του, να επιστρέψει στην εκκλησία τις κατασχεθείσες περιουσίες, να μετατρέψει την Αγία Σοφία ξανά σε μουσείο και να επαναλειτουργήσει τη Σχολή της Χάλκης».
«Γνωρίζω τη μεταχείριση του Οικουμενικού Πατριάρχη από την Τουρκία και υποστηρίζω σθεναρά την επείγουσα ανάγκη του προέδρου Μπάιντεν και του υπουργού Μπλίνκεν να υποστηρίξουν τη θρησκευτική ελευθερία των θρησκευτικών μειονοτήτων στην περιοχή. Ανυπομονώ να υποστηρίξω την Ορθόδοξη Χριστιανική κοινότητα σε αυτόν τον αγώνα», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων.
Ποιος είναι ο Φέτερμαν
Ο Τζον Φέτερμαν, γεννήθηκε το 1969, στο Δυτικό Ρίντιγνκ της Πενσυλβάνια από τον Καρλ και την Σούζαν Φέτερμαν. Μεγάλωσε στην Υόρκη της Πενσυλβάνια.
Σπούδασε Χρηματοοικονομικά στο Κολλέγιο Ολμπράιτ στην Πενσυλβάνια, λαμβάνοντας πτυχίο (ΒΑ) το 1991. Στην συνέχεια, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, λαμβάνοντας μεταπτυχιακό δίπλωμα (ΜΒΑ) το 1993.
Το 1997, μετέβη στη Μασαχουσέτη, για να πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές, επάνω στην Δημόσια Πολιτική, λαμβάνοντας μεταπτυχιακό δίπλωμα (MPP) από το “HarvardKennedySchool” του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ το 1999.
Νέες προκλήσεις από την Τουρκία
Συνεχίζοντας να καρπώνεται την ελληνορθόδοξη κληρονομιά η Άγκυρα επενδύει σημαντικά στα ορθόδοξα προσκύνηματα.
Σε συνέντευξή τύπου την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι δήλωσε ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022, τα έσοδα από τον τουρισμό ξεπέρασαν τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια. Υπογράμμισε ότι ο συνολικός αριθμός επισκεπτών στη χώρα ήταν 40 εκατομμύρια άτομα και πρόσθεσε ότι στόχος του είναι να παρουσιάσει στους επισκέπτες τη μοναδική ιστορία της Κωνσταντινούπολης και της Αγίας Σοφίας.
UNESCO
Και μπορεί η UNESCO να έχει καταδικάσει -έστω και μόνο στα λόγια- τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, η Τουρκία ωστόσο δεν σταματά να προβάλει τα μνημεία «παγκόσμιας κληρονομιάς της».
Ο υπουργός Ερσόι δήλωσε ότι ο αριθμός των περιουσιακών στοιχείων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αυξήθηκε από 9 το 2002 σε 19 και ότι στοχεύουν να αυξήσουν τον αριθμό σε 21 το 2023.
Αναφερόμενος στις δραστηριότητες για τη βελτίωση του πολιτιστικού τουρισμού στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερσόι είπε: «Οι πιο ολοκληρωμένες εργασίες αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκαν στο τζαμί της Αγίας Σοφίας, το οποίο ανοίξαμε για λατρεία το 2020 και το οποίο έχει λάβει μεγάλο ενδιαφέρον από τον λαό μας, μετά τις εργασίες συντήρησης και επισκευής που πραγματοποιήσαμε στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε τη μοναδική ιστορία της Κωνσταντινούπολης και της Αγίας Σοφίας στους επισκέπτες πραγματοποιώντας την αναστήλωση και την εκθεσιακή διάταξη του ιστορικού Κτηματολογίου της οθωμανικής εποχής στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας», υπογράμμισε
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.