22/11/2022 22/11/2022 Η ιστορία της στο διάβα των αιώνων και η διαίρεση της σε δυο νέες Μονές την Άνω και την Κάτω Ξενιά Στις κορυφές του όρους Όθρυος 20 χιλιόμετρα μετά την κωμόπολη του Αλμυρού στέκει σαν αετοφωλιά η Ιερά Μονή της Άνω Ξένιάς. Είναι όχι μόνο το αρχαιότερο μοναστήρι της Θεσσαλίας αλλά και ένα από τα...
22 Νοεμβρίου, 2022 - 13:41
Τελευταία ενημέρωση: 22/11/2022 - 13:44

Το ope.gr στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Άνω Ξενιάς Αλμυρού

Διαδώστε:
Το ope.gr στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Άνω Ξενιάς Αλμυρού

Η ιστορία της στο διάβα των αιώνων και η διαίρεση της σε δυο νέες Μονές την Άνω και την Κάτω Ξενιά

Στις κορυφές του όρους Όθρυος 20 χιλιόμετρα μετά την κωμόπολη του Αλμυρού στέκει σαν αετοφωλιά η Ιερά Μονή της Άνω Ξένιάς. Είναι όχι μόνο το αρχαιότερο μοναστήρι της Θεσσαλίας αλλά και ένα από τα αρχαιότερα ολόκληρης της Ελλάδας.

Μονή Άνω Ξενιάς, Αποστολή: Ελένη Γεννητσεφτσή

Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης

Η ίδρυση της μονής ανάγεται μεταξύ 10ου και 11ου αιώνα και συνδέεται με την εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου η επονομαζόμενη και “Παναγία Κισσιώτισσα”.

Εφέστιος εικόνα Παναγίας Κισσιωτίσσης

Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα οφείλει το όνομα της στο φυτό κισσός, καθώς  βρέθηκε από βοσκούς της περιοχής πάνω σε μια διχάλα ενός δέντρου περιτυλιγμένη μέσα  σε κισσό. 

Η Δεύτερη εικόνα της μονής, στην οποία οφείλει το σημερινό της όνομα η Μονή, βρέθηκε  αρκετά χρόνια αργότερα επίσης με θαυμαστό τρόπο στην περιοχή της “Λάκα Παναγιάς”  σημερινό Αχίλλειο. Σύμφωνα με την παράδοση ένας βοσκός είδε σε μια ερημική 

ακρογιαλιά ένα φως να λάμπει. Όταν πλησίασε είδε ένα αναμμένο καντήλι και δίπλα ένα  ξύλινο κιβώτιο, που είχε βγάλει η θάλασσα, με μια εικόνα “βρεφοκρατούσας” Παναγίας  μέσα. Η εικόνα ονομάστηκε “Παναγία Ξενιά” καθώς ήρθε από τα ξένα.. 

Εικόνα Παναγίας Ξενιάς (Κάτω Μονής)

Ο χωρισμός της Μονής και η δημιουργία δύο νέων Μονών Της Άνω και της Κάτω Ξενιάς

Η Μονή επέζησε από την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, την περίοδο της Τουρκοκρατίας, της Κατοχής και συνεχίζει μέχρι σήμερα, γνωρίζοντας μεγάλες περιόδου άνθησης αλλά και μεγάλες καταστροφές…

Το 1969 με απόφαση του τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού η ενιαία έως τότε Μονή Ξενιάς χωρίστηκε σε δυο νέες Μονές. Την Άνω (ανδρώα) Μονή Ξενιάς και την Κάτω (γυναικεία) Μονή Ξενιάς.

Αναμφίβολα η διαίρεση της Μονής Ξενιάς σε δύο ανεξάρτητες Μονές είναι ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή στη μακραίωνη ιστορία της..

Ο πρώην Ηγούμενος της Μονής και νυν Μητροπολίτης Κερκύρας

Το 1972 στη Μονή εγκαταστάθηκαν οι δόκιμοι μοναχοί π. Νεκτάριος Ντόβας (νυν Μητροπολίτης Κερκύρας), π. Δανιήλ Πουρτσουκλής (νυν Μητροπολίτης Κεσσαριανής) μαζί με τον π. Ευσέβιο Σιμψερή.

Ο νυν Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος Ντόβας ο οποίος διετέλεσε Ηγούμενος της Μονής, σήμερα θεωρείται νέος κτίτωρ της Άνω Ξενιάς, αφού επί των ημερών της Ηγουμενίας του και χάρη στους κόπους και τις φροντίδες του η Μονή έφτασε στη σημερινή της μορφή.

Μετά την εκλογή του σε Μητροπολίτη η Μονή βρέθηκε εκ νέου αντιμέτωπη με μία κρίσιμη καμπή…

Δείτε τις επόμενες ημέρες στην Pemtpousia TV ολόκληρο το αφιερώμα στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου “Άνω Ξενιάς” Αλμυρού, με εκτενείς αναφορές στα ιστορικά γεγονότα της Μονής.-Το Θαύμα της Παναγίας Ξενιάς στον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη.-Πληροφορίες για τα λείψανα και τα κειμήλια της, τα παρεκκλήσια και τα μετόχια της Μονής, καθώς και τα πολλά διακονήματα των μοναχών..

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων