13/05/2019 13/05/2019 Σαν σήμερα, το 1982, απεβίωσε η Κυρά τής Ρω στο νοσοκομείο τής Ρόδου υποκύπτοντας μετά από τρίμηνη νοσηλεία λόγω εγκεφαλικού. Η Ελληνίδα κάτοικος τής νησίδας Ρω Δωδεκανήσου, που επί 40 χρόνια ύψωνε την Ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα, η Δέσποινα Αχλαδιώτη, όπως ήταν το όνομά της, γεννήθηκε το 1890. Στην ακριτική Ρω είχε εγκατασταθεί με...
13 Μαΐου, 2019 - 18:05

13 Μαΐου 1982: Όταν σίγησε η καρδιά της Ρω

Διαδώστε:
13 Μαΐου 1982: Όταν σίγησε η καρδιά της Ρω

Σαν σήμερα, το 1982, απεβίωσε η Κυρά τής Ρω στο νοσοκομείο τής Ρόδου υποκύπτοντας μετά από τρίμηνη νοσηλεία λόγω εγκεφαλικού. Η Ελληνίδα κάτοικος τής νησίδας Ρω Δωδεκανήσου, που επί 40 χρόνια ύψωνε την Ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα, η Δέσποινα Αχλαδιώτη, όπως ήταν το όνομά της, γεννήθηκε το 1890. Στην ακριτική Ρω είχε εγκατασταθεί με τον άντρα της από το 1927. Μετά τον θάνατό του, το 1940, συνέχισε μόνη της να κατοικεί στην νησίδα, φυλάσσοντας Θερμοπύλες και αποτρέποντας με την παρουσία της τους τούρκους να την πατήσουν.

“Τα ξερονήσια του Καστελόριζου και της Ρω τα αγαπώ. Έμεινα μόνη μου το 1943 στο Καστελόριζο με την τυφλή μου μάνα, όταν έφευγαν όλοι οι κάτοικοι του νησιού στη Μέση Ανατολή και στην Κύπρο. Με την ελληνική σημαία υψωμένη και την αγάπη για την Ελλάδα βαθιά ριζωμένη μέσα μου πέρασα όλες τις κακουχίες. Βέβαια η ζωή στη Ρω δεν είναι και τόσο ευχάριστη, αλλά νιώθεις πιο πολύ την Ελλάδα, χαμένος όπως είσαι στο πέλαγος, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις Τούρκικες ακτές. Την ελληνική σημαία θέλω να μου τη βάλουν στον τάφο μου” είχε πει δηλώσει κάποτε η ίδια.

Δείτε το αφιέρωμα που είχε κάνει ο Φρέντυ Γερμανός για την Κυρά της Ρω:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων