Σε Αγιά Σοφιά και Παναγία Σουμελά ποντάρει η Τουρκία για τον τουρισμό της
Συνεχίζοντας την προσφιλή της τακτική η Τουρκία, εξακολουθεί να ποντάρει στον ελληνικό και ορθόδοξο πολιτισμό για να προβάλει και να ενισχύσει το τουριστικό της προϊόν. Με μόλις 4 μήνες πριν από τις εκλογές, τη χώρα να μαστίζεται από βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση και τα ποσοστά του Ερντογάν να υποχωρούν σημαντικά, η Άγκυρα διατηρεί ψηλά στην ατζέντα της της Αγιά Σοφιά…
- Γράφει η Δέσποινα Σωτηρίου
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι το 2022 συνολικά 13.635.229 άνθρωποι επισκέφθηκαν το σύμβολο της Ορθοδοξίας, με τους περισσότερες να καταγράφονται τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.
Ο μικρότερος αριθμός επισκεπτών ήταν τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ενώ τον Ιανουάριο επισκέφτηκαν την Αγία Σοφία 496.146 άτομα, ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 1,6 εκατ. Ιούνιο, 1,9 εκατ. τον Ιούλιο και 1, 67 εκατ. τον Αύγουστο.
Αυτό ωστόσο, που προκαλεί αγανάκτηση είναι το σχόλιο που δημοσιεύει τα στοιχεία σε μερίδα του τουρκικό Τύπου, με τους συντάκτες της είδησης να υποστηρίζουν ότι παρά τις έντονες προσπάθειες της Ελλάδας να αλλάξει την απόφαση μετατροπής σε τζαμί και να στρέψει τη Δύση εναντίον της Τουρκίας, οι τουρίστες στηρίζουν την απόφαση και θαυμάζουν «το τέμενος της Αγιά Σοφιάς».
Η Μονή Σουμελά
Εκτός από την Αγιά Σοφιά, η Μονή Σουμελά «αναδεικνύεται ως ένα από τα σημαντικά κέντρα θρησκευτικού τουρισμού της Τουρκίας, που υποδέχεται ντόπιους και ξένους τουρίστες τη χειμερινή περίοδο».
Όπως γράφει ο τουρκικός Τύπος το μοναστήρι, που άνοιξε ξανά τις πόρτες του την 1η Μαΐου 2022, αποτελεί βασικό προορισμό όσων έρχονται στην Τραπεζούντα.
Παρά τη χειμερινή περίοδο, η Μονή Σουμελά κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στους βασικούς χειμερινούς προορισμούς της Τουρκίας.
Ο Άγιος Νικόλαος
«Δυνατό χαρτί» στον τουριστικό προγραμματισμό της τα τελευταία τρία χρόνια αποτελούν τα Πάταρα, η αρχαία πόλη που θεωρείται γενέτειρα του Αγίου Νικολάου, του επισκόπου Μύρων.
«Η αρχαία πόλη των Πατάρων με τη μεγαλύτερη παραλία στον κόσμο γεμάτη αμμόλοφους εμπλουτίζει φωτογραφίες και αναμνήσεις. Επίσης, ξέρατε ότι ο Άγιος Νικόλαος, γνωστός και ως Άγιος Βασίλης, είναι από τα Πάταρα;» αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της, ενώ στο Facebook χαρακτηρίζει την πόλη αυτή ως δείγμα της «τουρκικής αρχιτεκτονικής».
Η προκλητική περιγραφή του Αγίου Νικολάου
Οι προκλήσεις της τουρκικής υπηρεσίας δεν σταματούν εκεί. Προβάλλοντας την αρχαία πόλη Μύρα της Λυκίας, (στα τουρκικά Ντεμρέ) γράφουν:
«Ο Άγιος Νικόλαος, γνωστός και ως Άγιος Βασίλης, ήταν επίσκοπος στην πόλη των Μύρων. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που πήρε το όνομά της από τον άγιο, είναι ένας από τους πνευματικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς του Demre».
Και συνεχίζουν:
«Η αρχαία πόλη Μύρα θα μπορούσε να είναι το σημείο εκκίνησης για την εκδρομή σας στο Demre. Τα Μύρα, που σημαίνει «ο τόπος της Υπέρτατης Μητέρας Θεάς», ήταν μια αξιόλογη πόλη της εποχής, ιδιαίτερα όταν ο Άγιος Νικόλαος ήταν επίσκοπος». Αυτή η πόλη θα σας υποδεχτεί με τους γιγάντιους βραχώδεις τάφους κομμένους στα βράχια. Είναι αρκετά εύκολο στην πλοήγηση και συναρπάζει με τα εντυπωσιακά αριστουργήματά του. Θα πρέπει επίσης να επισκεφθείτε το θέατρο της αρχαίας πόλης. Με το μεγαλοπρεπές υδραγωγείο, η Αρχαία Πόλη των Ανδριάκων, γνωστή και ως το λιμάνι των Μύρων και ένας μικρός οικισμός, θα σας κλείνει το μάτι από μακριά. Κατά την επίσκεψή σας στην Αρχαία Πόλη του Andriake, η οποία ιδρύθηκε το 200 π.Χ. στις εκβολές του ποταμού Andriakos (Kokarçay), μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας ως Λύκιο».
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.