Θα επηρεάσει ο σεισμός στην Τουρκία την Ελλάδα;
Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ και οι συνεχείς ισχυρότατοι μετασεισμοί που προσεγγίζουν ακόμη και τα 7 Ρίχτερ, δημιουργούν δυσοίωνες προβλέψεις για τη ζωή των κατοίκων της Τουρκία και της Συρίας. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι αν θα επηρεαστεί και η Ελλάδα από το μεγάλο ρήγμα.
«Τα πράγματα είναι άσχημα», είπε ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης στο Open, καθώς «ο σεισμός έγινε πάνω σε ένα πάρα πολύ μεγάλο ρήγμα, στα όρια της πλάκας της Αραβίας και αυτής της Τουρκίας … με απλά λόγια, η ήπειρος της Αφρικής πηγαίνει βόρεια. Σπρώχνει την πλάκα της Αραβίας, που σπρώχνει την πλάκα της Τουρκίας προς τα δυτικά. Είναι ρήγμα πάρα πολύ μεγάλο, δεν έχουμε τέτοια στον ελλαδικό χώρο. Φοβάμαι ότι τα θύματα θα είναι πολύ περισσότερα, θα είναι χιλιάδες».
Ταυτόχρονα, «ανακάλεσε την περίοδο που είχε βρεθεί στην περιοχή, πριν από 7 χρόνια, για ένα ερευνητικό πρόγραμμα. Η ποιότητα των κατασκευών, ακόμη και των σύγχρονων, ήταν άσχημη … Αυτοι οι σεισμοί έχουν πάρα πολλούς και πάρα πολύ μεγάλους μετασεισμούς, θα έχουμε σίγουρα μετασεισμούς της τάξης των 7 Ρίχτερ. Φανταστείτε, σε ήδη επιβαρυμένα κτίρια τι θα γίνει. Θα έχουμε συνεχόμενες δονήσεις για πολλούς μήνες ακόμα, δυστυχώς εκεί θα γίνει ένα δράμα».
Νωρίτερα στο ίδιο κανάλι ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας είπε ότι με βάση την εμπειρία από προηγούμενους σεισμούς και από τα κτίρια στην Τουρκία, «θα έχουμε εκατοντάδες νεκρούς», καθώς «τα κτίρια εκεί, ακόμη και τα σύγχρονα, έχουν πολύ μεγάλη τρωτότητα, δεν έχουν επαρκείς αντισεισμικούς κανονισμούς, τα υλικά δεν είναι τόσο ποιοτικά, γενικά ο σχεδιασμός τους είναι υποδεέστερος».
Ο κ. Τσελέντης αναφέρθηκε και στα ερωτήματα για το αν επηρεάζει αυτή η σεισμική δραστηριότητα τα ρήγματα στην Ελλάδα. «Είμαι κατηγορηματικός, καμία απολύτως σχέση. Η πιθανότητα να επηρεάσει ελληνικά ρήγματα είναι πάρα πολύ μικρή», όπως είπε.
«Στην Ελλάδα έχουμε το ευτύχημα να έχουμε τον καλύτερο αντισεισμικό προσανατολισμό στον ευρωπαϊκό χώρο, να έχουμε εξαιρετικούς μηχανικούς. Ο δομικός ιστός μετά το 1980 είναι καλός. Τα παλιά κτίρια είναι το πρόβλημα», σημείωσε ο ίδιος.
Στο ερώτημα αν ο καινούργιος δομικός ιστός της Ελλάδας θα άντεχε μία δόνηση άνω των 7 Ρίχτερ, ο κ. Τσελέντης απάντησε «φυσικά, τα καινούργια μας κτίρια είναι άτρωτα». Από την άλλη, υπογράμμισε ότι στα «παλιά» κτίρια δεν περιλαμβάνονται μόνο χαμηλά κτίρια, αλλά και «πολυκατοικίες όπως της δεκαετίας του ’60», που συνθέτουν μεγάλο μέρος του κέντρου της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων.
«Είμαστε απόλυτοι, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επηρεάσει» τον ελλαδικό χώρο το χτύπημα του Εγκέλαδου στην νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία, επιβεβαίωσε από την πλευρά του και ο κ. Λέκκας.
Διαβάστε περισσότερα: Φονικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας – Εκατοντάδες οι νεκροί – Η Ελλάδα στέλνει βοήθεια (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.