20/02/2023 20/02/2023  Νέο κύμα εποικισμού βρίσκεται σε εξέλιξη στα Κατεχόμενα καθώς η Τουρκία στέλνει σεισμοπαθείς στη Βόρεια Κύπρο προκειμένου να βρουν κατάλυμα μετά την καταστροφή των οικιών τους από το φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου. Ήδη χιλιάδες σεισμόπληκτοι έφθασαν στην κατεχόμενη Κερύνεια μέσα σε μια εβδομάδα και ζήτησαν βοήθεια. Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Ο τουρκοκυπριακός Τύπος γράφει ότι...
20 Φεβρουαρίου, 2023 - 18:17
Τελευταία ενημέρωση: 20/02/2023 - 22:33

Κύμα εποικισμού με σεισμοπαθείς στα Κατεχόμενα – «Αντιπροσωπείες» σε 8 χώρες ανοίγει το ψευδοκράτος

Διαδώστε:
Κύμα εποικισμού με σεισμοπαθείς στα Κατεχόμενα – «Αντιπροσωπείες» σε 8 χώρες ανοίγει το ψευδοκράτος

 Νέο κύμα εποικισμού βρίσκεται σε εξέλιξη στα Κατεχόμενα καθώς η Τουρκία στέλνει σεισμοπαθείς στη Βόρεια Κύπρο προκειμένου να βρουν κατάλυμα μετά την καταστροφή των οικιών τους από το φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Ήδη χιλιάδες σεισμόπληκτοι έφθασαν στην κατεχόμενη Κερύνεια μέσα σε μια εβδομάδα και ζήτησαν βοήθεια.

  • Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος γράφει ότι οι τοπικές αρχές δηλώνουν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για πακέτα τροφίμων μακράς διαρκείας (κονσέρβες, όσπρια, λάδι, ζάχαρη, αλεύρι κ.λπ.), προϊόντα καθαρισμού, ρούχα για παιδιά και ενήλικες, κουβέρτες και άλλα στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκστρατείας βοήθειας, που έχει αναλάβει ο «δήμος» Κερύνειας.

Οι οικογένειες που επλήγησαν από το σεισμό άρχισαν να φθάνουν στους συγγενείς τους στα κατεχόμενα, ανέφερε, και έτσι δημιουργήθηκε μια σοβαρή ανάγκη για βοήθεια στο εσωτερικό.

Ο επικοισμός βαπτίζεται… ανθρωπιστική βοήθεια

Αρθρογράφοι για τη ροή πληθυσμού από την Τουρκία προς τα Κατεχόμενα μετά τον σεισμό κάνουν λόγω για… ανθρωπιστική και απολύτως κατανοητή κατάσταση.  Ο αρθρογράφος Τζενκ Μουτλούγιακαλι έγραψε πρόσφατα στη Γενί Ντουζέν ότι μετά τον σεισμό στην Τουρκία άρχισε μια «νέα κινητικότητα πληθυσμού προς την Κύπρο».

 «Είναι μια εξαιρετικά ανθρωπιστική και κατανοητή κατάσταση. Ζουν στο νησί συγγενείς πολλών ανθρώπων ειδικά από την Αλεξανδρέττα. Οι άνθρωποι παίρνουν τον δρόμο για την Κύπρο από τη μια για να κρατηθούν στη ζωή και από την άλλη για να νιώσουν πολύ πιο ασφαλείς».

Children play in the park of a temporary accommodation centre erected to support people affected by the devastating earthquake in Adiyaman,Turkey February 15, 2023. REUTERS/Thaier Al-Sudani

 Αυτή η διαδικασία χρειάζεται πολύπλευρο προγραμματισμό, ανέφερε, διότι η πλειοψηφία και των συγγενών τους που ζουν στην Κύπρο είναι φτωχοί άνθρωποι. Είναι σημαντική η περιβαλλοντική διάσταση της υπόθεσης, η εναρμόνιση, η υποδομή. «Μου τηλεφώνησαν από ένα χωριό μας και μου είπαν. Ήρθαν ακόμα έξι άτομα με παιδιά από μια σεισμόπληκτη περιοχή σε μια οικογένεια που ζουν τέσσερα άτομα σε ένα σπίτι δύο δωματίων. Τους στήριξαν οι γείτονες βεβαίως. Όμως, ξέρουν ότι αυτή η κατάσταση δεν θα είναι βιώσιμη».

Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, τόνισε στο ίδιο κείμενο, είναι να προχωρήσει με μια προγραμματισμένη διαδικασία η μετανάστευση που πηγάζει από τον σεισμό. «Διότι αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν σοβαρές ανάγκες όπως η υγεία, η παιδεία, η στέγαση. Τα παιδιά τους θα πάνε στο σχολείο. Θα λάβουν υπηρεσίες από τα νοσοκομεία. Θα δημιουργηθεί η ανάγκη τους για εργασία».

Η Tουρκοκυπριακή εφημερίδα Γιενί Ντουζέν αναφέρει ότι “οι επιζώντες του σεισμού, κάποιοι από τους οποίους πήραν τα λιγοστά υπάρχοντα τους, από το γάλα των παιδιών τους έως τις κουβέρτες τους, μετανάστευσαν στην Κύπρο. Πολλοί επιζώντες του σεισμού, που είπαν, «ήρθαμε στην Κύπρο», ήρθαν στις οικογένειές τους στο νησί από διάφορες επαρχίες.

«Ήρθαμε εδώ γιατί έπρεπε» και βρήκαν μια σκηνή για να βρουν καταφύγιο, μερικοί προσπάθησαν για μέρες να ζεσταθούν μπροστά στις φωτιές σε αυτοκίνητα, σε πάρκα και κήπους. Μια μητέρα που έλεγε ότι το παιδί της δεν μπορούσε να ζεστάνει το γάλα της και ένας πατέρας είπε: «Πήγαμε για ύπνο το βράδυ, είχαμε τα πάντα, σηκωθήκαμε το πρωί και δεν είχαμε τίποτα”. Οι περισσότεροι από αυτούς ήρθαν στην Κύπρο αφού δεν άντεξαν τις κακές συνθήκες διαβίωσης, με την ελπίδα ότι “η ΤΔΒΚ” θα τους φροντίσει».

Τουρκία: Κόβουν μισθούς και συντάξεις στα κατεχόμενα για να στηρίξουν τους σεισμοπαθείς

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα κατεχόμενα η απόφαση του ψευδοκράτους να δημιουργήσει ταμείο για τους σεισμόπληκτους περικόπτοντας χρήματα από τους μισθούς και τις συντάξεις των πολιτών. Αυξάνονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις προκειμένου να δημιουργηθεί ταμείο βοήθειας κι’ ανακούφισης των σεισμόπληκτων και των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία.

Μετά τις 9 συντεχνίες, με ανακοίνωσή του το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο εκφράζει την αντίθεσή του στην «αντισυνταγματική και άδικη συγκέντρωση χρημάτων», σημειώνει, αναφερόμενο στο ψευδοκράτος.

 «Διπλωματικές αρχές» φιλοδοξεί να ανοίξει το ψευδοκράτος

Σε «διπλωματικές ενέργειες» προβαίνει το ψευδοκράτος για να αυξήσει στις 31 τις 26 «αντιπροσωπείες» που διαθέτει σε συνολική 18 χώρες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Κίπρις «αξιωματούχοι» του ψευδοκράτους εργάζονται σε συντονισμό με την Τουρκία για ν’ ανοίξουν «αντιπροσωπείες» στην Αυστρία, στην Λετονία, στην Μαλαισία, στην Ολλανδία και στην Πολωνία.

Για τις ενέργειες αυτές είχε ενημερώσει τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης τον περασμένο Ιανουάριος ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιασίν Εκρέμ.

Από την άλλη, «διπλωματικές ενέργειες» διεξάγονται και για να ανοίξει εκ νέου η «αντιπροσωπεία» του ψευδοκράτους στο Ισραήλ, η οποία είναι κλειστή από το 2008. Οι «αξιωματούχοι» κινητοποιήθηκαν μετά την βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ τον τελευταίο ένα χρόνο και σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας, υπήρξαν «θετικές εξελίξεις» στο θέμα αυτό.

Σημειώνεται ότι συνεχίζεται η καταβολή του ενοικίου του κτιρίου της «αντιπροσωπείας» στο Τελ Αβίβ από τον «προϋπολογισμό» του ψευδοκράτους παρά το γεγονός ότι η εν λόγω «αντιπροσωπεία» παραμένει κλειστή εδώ και 12 χρόνια.

Ο εποικισμός των κατεχόμενων, απειλή για την Κύπρο

Η Τουρκία, από το 1974 που εισέβαλε παράνομα στη Κύπρο, εποικίζει ασταμάτητα τις κατεχόμενες περιοχές με Τούρκους της Τουρκίας και το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα συνεχίζει να εκδίδει ψευδο-υπηκοότητες, κατά παράβαση κάθε αρχής διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Ο εποικισμός στην κατεχόμενη Κύπρο, που ελέγχεται από την Τουρκία και τον τουρκικό στρατό, πραγματοποιείται με συστηματικό και μεθοδικό τρόπο, με αποκλειστικό σκοπό να αλλοιώσει τον δημογραφικό χαρακτήρα της Κύπρου. Ο εποικισμός αποτελεί έγκλημα πολέμου το οποίο η Τουρκία διαπράττει σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εδώ και 44 χρόνια.

Με αυτά τα τραγικά δεδομένα στην κατεχόμενη Κύπρο, ο εποικισμός αποτελεί ακόμη μία βάναυση πρόκληση της Τουρκίας προς το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων