Μεσολόγγι 1826 – 2026: Εκκλησία και Πολιτεία τιμούν την ηρωική Έξοδο
Επετειακές εκδηλώσεις μνήμης ξεκινούν με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου που γράφθηκε στο Πάνθεον των παγκόσμιων ηρωικών πράξεων.
Σήμερα Παρασκευή συγκροτήθηκε και επισήμως η Οργανωτική Επιτροπή για την προετοιμασία εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου.
Στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου συνήλθε σε πρώτη σύσκεψη η Οργανωτική Επιτροπή που ορίσθηκε από τον Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό για να προετοιμάσει το ετήσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της επετείου 200 ετών από την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου που θα πραγματοποιηθούν το 2026. Ο επιχώριος ιεράρχης σε επιστολή του στην Ιερά Σύνοδο θα ζητήσει το συντονισμό για τη διοργάνωση εκδηλώσεων Πανελλήνιας εμβέλειας. Αντίστοιχο θα είναι το αίτημα προς τις τοπικές αρχές.
Η Επιτροπή αποτελείται από τον πρωτοπρ. Ανδρέα Καππέ και τους κ. Βασίλειο Πλαστήρα Φιλόλογο, κ. Βασίλειο Ζησιμόπουλο, Ιστορικό – Τραπεζικό, κ. Δημήτριο Μαντζουράτο, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, κ. Κωνσταντίνο Ρόμπολα, Θεολόγο, κ. Νικόλαο Λουκά, Ταξίαρχο ε.α. – Θεολόγο και την κ. Φωτεινή Καβάγια, Δασκάλα. Αρχικά ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Έξοδο του Μεσολογγίου που αποτελεί μια από τις λαμπρότερες και ενδοξότερες σελίδες της ιστορίας μας, εκφράζοντας την επιθυμία του να τιμηθεί ανάλογα αυτή η επέτειος – ορόσημο, όχι μόνο για την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, αλλά και για ολόκληρο τον Ελληνισμό.
Τόνισε, ότι σκοπός της Οργανωτικής Επιτροπής θα πρέπει να είναι, μέσα από την τιμή αυτής της επετείου, να χαράξουμε το όραμα και τον σχεδιασμό μας για το παρόν και το μέλλον της Ιεράς Πόλεώς μας.
Ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής που αποδέχθηκαν την πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως να διαθέσουν την εμπειρία τους, τον χρόνο και τον κόπο τους στην διοργάνωση των εκδηλώσεων του επετειακού έτους 2026.
Μετά από συζήτηση αποφασίσθηκε η κατηγοριοποίηση των εκδηλώσεων σε τέσσερις ομάδες: τις λατρευτικές, τις εκπαιδευτικές, τις πολιτιστικές και τις καλλιτεχνικές.
Οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου
Ο Σεβασμιώτατος κατέθεσε την πρόταση η Επιτροπή της Ιεράς Μητροπόλεως να απευθυνθεί στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και να ζητήσει να ορισθεί «σύνδεσμος» μεταξύ των δύο Επιτροπών για την άμεση συνεργασία τους, ο διακεκριμένος Συγγραφέας και Πολιτικός Επιστήμων κ. Κωνσταντίνος Χολέβας.
Επίσης να διατυπωθεί αίτημα προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να αφιερωθούν στα 200 χρόνια από την Ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου τα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος του 2026, το ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο και ο ετήσιος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός του έτους 2026 που διεξάγει η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος.
Σε μητροπολιτικό επίπεδο οι πρώτες αποφάσεις που ελήφθησαν είναι το Ημερολόγιο Τσέπης του 2026 να αφιερωθεί στην Έξοδο του Μεσολογγίου, να υπάρξει ειδική έκδοση Κατηχητικού Βοηθήματος της Ιεράς Μητροπόλεως για τους μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου και να κατατεθεί στον Δήμο Μεσολογγίου η πρόταση για την δημιουργία μνημείου, εντός του Κήπου των Ηρώων, για τους θυσιασθέντες κληρικούς, κατά την Έξοδο.
Τα μέλη της Επιτροπής ευχαρίστησαν τον Μητροπολίτη για τον τιμητικό διορισμό τους, αποδέχθηκαν όλες τις προτάσεις του και θα εργαστούν μέχρι την επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Απριλίου για να καταθέσουν και τις δικές τους προτάσεις.
Η Οργανωτική Επιτροπή της Ιεράς Μητροπόλεως θα απευθυνθεί με επιστολή της σε όλους τους τοπικούς φορείς και σε κάθε έναν που επιθυμεί εθελοντικά να συνεργαστεί για την δημιουργία ενός κοινού προγράμματος εκδηλώσεων, με σκοπό να τιμηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο η κορυφαία αυτή επέτειος.
Η σημασία της Εξόδου του Μεσολογγίου
Η Επανάσταση μετά την πτώση του Μεσολογγίου είχε σχεδόν κατασταλεί. Η φλόγα της, όμως, παρέμεινε άσβεστη, καθώς η ήττα μετατράπηκε σε νίκη. Ένα νέο κύμα φιλελληνισμού αναδύθηκε μετά την αμαύρωση του Αγώνα, εξαιτίας του εμφύλιου σπαραγμού.
Αυτό με τη σειρά του επηρέασε εμμέσως την ευρωπαϊκή διπλωματία για τα εθνικά δίκαια των Ελλήνων. Πολλά έργα, ζωγραφικά, λογοτεχνικά και άλλα, απαθανάτισαν τη θυσία των Μεσολογγιτών. Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός έγραψε την ημιτελή ποιητική του σύνθεση «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», με τους γνωστούς στίχους από το Σχεδίασμα Β’:
Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει
Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί, κι η μάνα το ζηλεύει.
Τα μάτια η πείνα εμαύρισε’ στα μάτια η μάνα μνέει’
Στέκει ο Σουλιώτης ο καλός παράμερα και κλαίει:
«Έρμο τουφέκι σκοτεινό, τι σέχω γω στο χέρι;
Οπού συ μου γινες βαρύ κι ο Αγαρηνός το ξέρει»
Αμέσως μετά την κατάληψη του Μεσολογγίου, ο Κιουταχής με τον στρατό του κατευθύνθηκε προς την Ανατολική Στερεά Ελλάδα, με αντικειμενικό σκοπό την κατάληψη της Αττικής. Ο Ιμπραήμ επανήλθε στην Πελοπόννησο για να εξαλείψει και τις τελευταίες εστίες αντίστασης σε Μάνη και Αργολίδα.
Το Μεσολόγγι απελευθερώθηκε στις 11 Μαΐου 1829. Το 1937 αναγνωρίστηκε ως «Ιερά Πόλις» και η Κυριακή των Βαΐων ορίστηκε ως επέτειος της εξόδου.
Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ – Ο Ιωάννης Ιάκωβος Μάγιερ και το Μεσολόγγι
Μέσα στο Μεσολόγγι ζούσαν και πολλοί φιλέλληνες που, συγκινημένοι από τον αγώνα των Ελλήνων, αγωνίζονταν μαζί τους. Ο πιο γνωστός Ευρωπαίος φιλέλληνας του Μεσολογγίου, εκτός από τον λόρδο Μπάυρον, ήταν ο Ελβετός Ιωάννης Ιάκωβος Μάγιερ (Johann Jakob Meyer) ο οποίος εξέδιδε μία εφημερίδα
(τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, που είναι και η πρώτη ελληνική εφημερίδα που κυκλοφορούσε συνεχώς για δύο χρόνια, μέχρι που μία τουρκική οβίδα κατέστρεψε την τυπογραφική μηχανή).
Χάρις στα Ελληνικά Χρονικά έχουμε λεπτομερή καταγραφή όλων των γεγονότων της πολιορκίας, από την 1η Ιανουαρίου 1824 μέχρι και την 20η Φεβρουαρίου 1826.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.