Εγχειρίδιο για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων από το Πατριαρχείο Ρουμανίας
Δίγλωσσο εγχειρίδιο (ρουμανικά και αγγλικά) για την “ενεργό γήρανση”, δηλαδή τους τρόπους βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων, εξέδωσε η Φιλανθρωπική Ομοσπονδία της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας. Το εγχειρίδιο προορίζεται για κοινωνικούς λειτουργούς, και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο εργασίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+.
- Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Σημειώνεται ότι το 2023 έχει ανακηρυχθεί ως τιμητικό έτος ποιμαντικής φροντίδας για τους ηλικιωμένους από το Πατριαρχείο Ρουμανίας, και η Φιλανθρωπική Ομοσπονδία λειτουργεί με την ευλογία της Ιεράς Συνόδου της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας από το 2007.
Οι συγγραφείς αποτελούν μέρος μιας διεπιστημονικής ομάδας από τη Ρουμανία και την Ιταλία, που συντονίζεται από την Δρ. Monica Alexandru από τη Σχολή Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου.
Ο σκοπός αυτού του εγχειριδίου είναι να παρέχει πληροφορίες και μοντέλα βέλτιστων πρακτικών για τους εργαζόμενους στον τομέα της φροντίδας ηλικιωμένων.«Οι επαγγελματίες του κλάδου διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των αρνητικών επιπτώσεων του κοινωνικού αποκλεισμού και της κοινωνικής ανισότητας που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι. Η ανταλλαγή καλών πρακτικών είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της κοινωνικής πράξης», όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Φιλανθρωπικής Ομοσπονδίας.
Ο π. Ciprian Ion Ioniță, σύμβουλος στον Κοινωνικό-Φιλανθρωπικό Τομέα του Πατριαρχείου Ρουμανίας και πρόεδρος της Φιλανθρωπικής Ομοσπονδίας, παρουσίασε το εγχειρίδιο στα κεντρικά γραφεία του Συλλόγου «Άγιος Στέφανος ο μέγας, βοεβόδας της Μολδαβίας» – Hârja από την κομητεία Μπακάου της Ρουμανίας. Ο π. Ilarion Mâța, του συγκεκριμένου Συλλόγου είναι ένας από τους συν-συγγραφείς του Εγχειριδίου.
Τι περιλαμβάνει το εγχειρίδιο;
Το εγχειρίδιο αποτελείται από επτά κεφάλαια, από τα οποία τα τρία έχουν ένα αυστηρά θεωρητικό πλαίσιο και τα άλλα τέσσερα προσφέρουν μοντέλα βέλτιστων πρακτικών και συγκεκριμένες λύσεις για την “ενεργό γήρανση” στα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας της Ρουμανίας και της Ιταλίας.
Στο πρώτο κεφάλαιο εξετάζεται το φαινόμενο της γήρανσης από ιστορική σκοπιά, και στο δεύτερο οι κοινωνιολογικές και ψυχολογικές διαστάσεις της γήρανσης.
Το τελευταίο κεφάλαιο του θεωρητικού μέρους επεξηγεί τη νομοθεσία στον τομέα της κοινωνικής γεροντολογίας στα δύο κράτη, με τη βοήθεια Ρουμάνων και Ιταλών ιατρών.
Στο δεύτερο μέρος του εγχειριδίου, εξηγείται ο ρόλος των ιδρυμάτων και των υπηρεσιών υποστήριξης για την προστασία των ηλικιωμένων στη Ρουμανία και την Ιταλία.
Επίσης, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα μιας συνέντευξης με 20 ερωτήσεις που απευθύνονται σε έναν αριθμό 45 ειδικών από τις δύο χώρες.
Στο τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζεται μια σύνθεση ορισμένων ερευνών που έγινε πάνω σε εξειδικευμένη βιβλιογραφία, καθώς και τα αποτελέσματα μιας έρευνας που πρότεινε την ανάλυση του τρόπου με τον οποίο διεξάγεται η βιοψυχο-κοινωνικο-πνευματική θεραπεία σε ορισμένα ιδρύματα στη Ρουμανία και την Ιταλία.
Αυτή η μελέτη παρουσιάζει μια συλλογή σημαντικών πληροφοριών, που είναι σύμφωνες με το νομοθετικό πλαίσιο της κοινωνικής πρόνοιας που χορηγείται στους ηλικιωμένους, απεικονίζοντας τη διαχρονική εξέλιξη της κοινωνικής πρόνοιας που πραγματοποιείται στις δύο χώρες και την επαγγελματική αλληλεπίδραση ειδικών στον τομέα της κοινωνικής γεροντολογίας.
Τι είναι η “ενεργός γήρανση”;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η “ενεργός γήρανση” αποτελεί διαδικασία, κατά την οποία οι δυνατότητες υγείας, συμμετοχής και ασφάλειας βελτιστοποιούνται, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ανθρώπων κατά τη γήρανση. Αφορά τόσο σε άτομα όσο και σε ομάδες πληθυσμού.
Η ενεργός γήρανση επιτρέπει στους ανθρώπους να συνειδητοποιούν τις δυνατότητές τους για σωματική, κοινωνική και ψυχική ευεξία καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους και να συμμετέχουν στην κοινωνία, παρέχοντάς τους επαρκή προστασία, ασφάλεια και φροντίδα όταν χρειάζονται. Ο σκοπός είναι η παράταση του υγιούς προσδόκιμου ζωής και της ποιότητας ζωής για όλους τους ανθρώπους καθώς μεγαλώνουν.
Η λέξη “ενεργός” αναφέρεται στη διαρκή συμμετοχή σε κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά, πνευματικά ζητήματα και ζητήματα που αφορούν τον πολίτη, όχι μόνο στην ικανότητα φυσικής δραστηριότητας ή συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό.
Ο όρος “υγεία” αφορά στη σωματική, πνευματική και κοινωνική ευημερία όπως εκφράζεται στον ορισμό που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η διατήρηση της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας των ηλικιωμένων αποτελεί βασικό στόχο του πλαισίου πολιτικής για την ενεργό γήρανση.
Με πληροφορίες από Basilica (Ștefana Totorcea)
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.