Τα μηνύματα προς την ομογένεια για την διπλή γιορτή του Ελληνισμού
Ηχηρό μήνυμα προς τον Απόδημο Ελληνισμό έστειλαν η πολιτική ηγεσία και οι ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας με αφορμή την διπλή εορτή, της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου. «Ποτέ δεν κόπηκε ο δεσμός των Ελλήνων της διασποράς με τον τόπο της καταγωγής τους, ποτέ δεν έπαψαν οι δυνάμεις του απανταχού ελληνισμού να στηρίζουν το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, με τη μορφή είτε της ευεργεσίας προς το έθνος, είτε της συνδρομής στην προώθηση των ελληνικών και διεθνών δικαίων», αναφέρει μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Παρακάτω τα μηνύματα προς την ελληνική ομογένεια:
Ευαγγελισμός της ελευθερίας µας και της σωτηρίας µας από τα δεσµά της αµαρτίας
Εγκύκλιο για την διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 εξέδωσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. Σωτήριος, ο οποίος κάνει λόγο για ευαγγελισµό της ελευθερίας µας και της σωτηρίας µας από τα δεσµά της αµαρτίας και ευαγγελισµό της ελευθερίας του ελληνικού έθνους και του ορθοδόξου γένους.
«Άκουσε ο Θεός τη θερµή προσευχή της σπλαχνικής Μαρίας, αλλά και την προσευχή των δεινοπαθούντων χριστιανών. Στα τετρακόσια χρόνια που «όλα τά ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά» οι χριστιανοί δεν ξέχασαν τον αληθινό Θεό. Υπέφεραν τα πάνδεινα, αλλά κράτησαν την πίστη τους. Αυτή η πίστη τους, τους κράτησε Έλληνες και τους έδωσε και τη λευτεριά τους.
Επίγειο άγγελο έστειλε τώρα ο Θεός, τον Παλαιῶν Πατρῶν Γερµανό. Κι εκείνος έφερε το µήνυµα του ξεσηκωµού και της λευτεριάς. Ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης και στο όνοµα της Αγίας Τριάδας όρκισε τα παλληκάρια. Έγινε ξεσηκωµός παντού. Η αδικία, ο πόνος και το κλάµα των χριστιανών έγινε κύµα αντρειωµένο και βροντοφώναξε: «µέριασε βράχε να διαβώ». Ο βράχος, που καταπλάκωνε τα στήθια της Ελλάδας και των χριστιανών, έπεσε. Η λευτεριά, λυγερόκορµη, έκανε τον περίπατό της σ’ ένα µικρό µέρος της Ελλάδας.», συμπληρώνει, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος.
Αναλυτικά η Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Καναδά κ. Σωτηρίου:
Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2 0 2 3
Θεοφιλεστάτους Επισκόπους, Ευλαβεστάτους Ιερατικώς Προϊσταμένους, Εντιμοτάτους Προέδρους και Αξιότιμα Μέλη των Δ.Σ., Φιλοπτώχους Αδελφότητες, Διδασκάλους, Διδασκάλισσες, Μαθητές και Μαθήτριες, Νεολαία των Κοινοτήτων και άπαν το ευλαβές πλήρωμα της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Καναδά
Χαίρε κεχαριτωμένη…
Αρχιεπισκόπου Καναδά Σωτηρίου
Εκτελώντας το θέληµα του Θεού, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ κατεβαίνει στη γη. Με δέος στέκεται µπροστά στην Παρθένο. Μειλίχια της λέγει «Χαίρε κεχαριτωµενη, ο Κύριος µετά σου». Και συνεχίζει ο Γαβριήλ. «Μη φοβού Μαριάµ, εύρες γαρ χάριν παρά τω Θεώ και ιδού συλλήψη εν γαστρί και τέξη υιόν… Πνεύµα άγιον επελεύσεται επί σε και δύναµις Υψίστου επισκιάσει σοι, διό και το γεννώµενον άγιον κληθήσεται υιός Θεού… ότι ούκ αδυνατήσει παρά τω Θεώ παν ρήµα». Και σε όλα αυτά απήντησε η Μαριάµ. «Ιδού η δούλη Κυρίου γένοιτό µοι κατά το ρήµα σου».
«Σήµερον της σωτηρίας ηµών το κεφάλαιον και του απ’ αιώνος µυστηρίου η φανέρωσις. Ο υιός του Θεού, υιός της Παρθένου γίνεται και Γαβριήλ την χάριν ευαγγελίζεται».
Η Παρθένος βρήκε χάρη από τον Θεό, γιατί ήταν κεχαριτωµένη. Αυτό το κεχαριτωµένη σηµαίνει, ότι είχε την αγνή διάθεση να ακούσει και να υπακούσει στο θέληµα του Θεού. Γι’ αυτό και ο Θεός ήταν µαζί της. Έχουµε εµείς και ο κάθε άνθρωπος αυτή την αγνή διάθεση να ακούµε και να υπακούµε στο θέληµα του Θεού για να είναι ο Θεός µαζί µας; Για να βρίσκουµε κι εµείς χάρη από τον Θεό. Για να κατοικεί και να εµπεριπατεί µέσα µας ο Χριστός και να µας σώζει.
Η Παρθένος είπε «Ιδού η δούλη Κυρίου γένοιτό µοι κατά το ρήµα σου». Εσύ κι εγώ λέµε πάντα «γενηθήτω το θέληµά Σου»; Κι αν το λέµε, το λέµε πάντα µε την καρδιά µας ή µόνο µε τα χείλη; Το κάνουµε καθηµερινό µας βίωµα; Προσπαθούµε πάντοτε ό,τι κάνουµε, αυτό να είναι το θέληµα του Θεού; Μόνο εάν έχουµε αγνή διάθεση και πάντοτε κάνουµε το θέληµα του Θεού, η σωτηρία την οποία έφερε ο Χριστός, θα είναι δική µας και η επιστροφή µας στον παράδεισο, δηλαδή στους ουρανούς, εγγυηµένη.
Διπλή, όµως, είναι η σηµερινή γιορτή. Ο ευαγγελισµός της ελευθερίας µας και της σωτηρίας µας από τα δεσµά της αµαρτίας και ο ευαγγελισµός της ελευθερίας του ελληνικού έθνους και του ορθοδόξου γένους.
«Τέτοια ηµέρα διάλεξε η σπλαχνική Μαρία να πει στον Κύριο του παντός που τ’ άψυχα εµψυχώνει, κοίτα στη γη τους χριστιανούς που µ’ άπειρη λατρεία εµέγιορτάζουν σήµερα, πόση σκλαβιά πλακώνει».
Άκουσε ο Θεός τη θερµή προσευχή της σπλαχνικής Μαρίας, αλλά και την προσευχή των δεινοπαθούντων χριστιανών. Στα τετρακόσια χρόνια που «όλα τά ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά» οι χριστιανοί δεν ξέχασαν τον αληθινό Θεό. Υπέφεραν τα πάνδεινα, αλλά κράτησαν την πίστη τους. Αυτή η πίστη τους, τους κράτησε Έλληνες και τους έδωσε και τη λευτεριά τους.
Επίγειο άγγελο έστειλε τώρα ο Θεός, τον Παλαιῶν Πατρῶν Γερµανό. Κι εκείνος έφερε το µήνυµα του ξεσηκωµού και της λευτεριάς. Ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης και στο όνοµα της Αγίας Τριάδας όρκισε τα παλληκάρια. Έγινε ξεσηκωµός παντού. Η αδικία, ο πόνος και το κλάµα των χριστιανών έγινε κύµα αντρειωµένο και βροντοφώναξε: «µέριασε βράχε να διαβώ». Ο βράχος, που καταπλάκωνε τα στήθια της Ελλάδας και των χριστιανών, έπεσε. Η λευτεριά, λυγερόκορµη, έκανε τον περίπατό της σ’ ένα µικρό µέρος της Ελλάδας.
Το ελληνικό έθνος, γένος και κράτος, από αρχαιοτάτων χρόνων έχει κάνει θαύµατα. Κανένα άλλο έθνος δεν έχει την ιστορία του. Γιατί κανένα άλλο έθνος δεν προσέφερε τόσα στην ανθρωπότητα, όσα το ελληνικό έθνος. Μεσουράνησε στον χρυσό αιώνα του Περικλή, αλλά και στην υπερένδοξη ιστορία της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Διαλύθηκε και ξαναζωντάνεψε, όπως ο φοίνικας από την στάχτη του. Στη νεώτερη µετεπαναστατική ιστορία του πέρασε µεγάλες µπόρες και φουρτούνες, όπως οι Βαλκανικοί πόλεµοι. Ο Α’ Παγκόσµιος Πόλεµος. Η Μικρασιατική καταστροφή. Ο Β΄ Παγκόσµιος Πόλεµος. Και µε όλα αυτά κατάφερε να βγει αντρειωµενο, σήµερα, ισότιµο µέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπάρχουν µερικά ερωτήµατα εδώ. Γιατί δε συνέχισε την ιστορία του, όπως στον χρυσό αιώνα της αρχαιότητας; Γιατί διαλύθηκε το 1453; Γιατί υπέφερε τα όσα υπέφερε στη Μικρασιατική καταστροφή; Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες. Ίσως, διότι όταν βρέθηκε σε ευηµερία παραδόθηκε στη χλιδή. Ίσως, γιατί ξέχασε τον ίδιο τον Θεό. Ίσως, γιατί εγκατέλειψε τη γραµµή της τίµιας εργασίας, της ηθικής, του σεβασµού του Θεού και των ανθρώπων.
Σήµερα το ελληνικό έθνος ευηµερεί στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσµο, όπου υπάρχουν Έλληνες. Οι ίδιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν παντού. Και ο κάθε Ἕλληνας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και πολύ επιφυλακτικός. Να ρωτάει καθηµερινά. Σέβοµαι τις αξίες που κήρυξαν οι αρχαίοι Έλληνες; Είµαι ορθόδοξος και µάλιστα εν επιγνώσει ορθόδοξος; Στέκοµαι στις ρίζες του έθνους µου και της Ορθοδοξίας µου; Όποιος χάσει αυτές τις αρχές ξεριζώνεται, γκρεµίζεται και χάνεται.
Ευλογηµένοι µου χριστιανοί, στη διπλή µας γιορτή, ζήστε σήµερα τη λευτεριά από την αµαρτία. Δοξάστε τον Θεό και ευγνωµονείτε την Παρθένο Μαρία. Κρατείστε τις αρχές που χάραξαν οι αρχαίοι πρόγονοί µας. Καµαρώστε τον ηρωϊσµό των προγόνων µας που µας χάρισαν τη λευτεριά µας. Δείξτε σεις και ο καθένας µας τον ίδιο ηρωϊσµό, κρατώντας τις αρχές του έθνους µας και της Ορθοδοξίας µας. Μεταλαµπαδεύστε όλοι τις ίδιες ιδέες και τις ίδιες αρχές στα παιδιά σας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να γιορτάζουµε τη διπλή µας γιορτή. Όταν τα τηρούµε αυτά θα µας ευλογεί ο Θεός και θα συνεχίζουµε την ανεπανάληπτη ιστορία του έθνους µας µέσα σε όλα τα έθνη της ανθρωπότητας.
Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω ο Καναδάς! Ζήτω η Ελευθερία!
Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
Ο ΚΑΝΑΔΑ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
“Η Θεοτόκος είναι στην κυριολεξία «ο ασάλευτος πύργος» και «το απόρθητο τείχος»
Με εγκύκλιό του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος είπε μεταξύ άλλων ότι «η Θεοτόκος είναι στην κυριολεξία «ο ασάλευτος πύργος» και «το απόρθητο τείχος»! Απαρασάλευτη μεσίτρια στο θρόνο του Θεού, μεσιτεύοντας συνεχώς για το λαό της, το λαό της Εκκλησίας, τους πολίτες της βασιλείας των ουρανών. Είναι η εγγυήτρια της πίστης μας».
Παρακάτω η εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής:
Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Προέδρους και τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους Εντιμολογιωτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα μέλη της Ηγεσίας των 100, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, τη Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
«Χαίρε, της Εκκλησίας ο ασάλευτος πύργος, χαίρε, της Βασιλείας το απόρθητον τείχος».
Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,
Κατά τη σημερινή επέτειο της ελληνικής επαναστάσεως και της εθνικής ανεξαρτησίας, όλοι οι έλληνες στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στη διασπορά εορτάζουμε την ελευθερία και αναλογιζόμαστε τις θυσίες που έγιναν για αυτή, έχοντας ως υπόδειγμα αληθινής ελευθερίας την Παναγία Θεοτόκο και αειπάρθενο Μαρία. Ψάλλουμε τον Ακάθιστο Ύμνο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τιμώντας την, γιατί την 25η Μαρτίου δέχεται το χαρμόσυνο άγγελμα, τον ευαγγελισμό από τον αρχάγγελο για την ενανθρώπιση του Κυρίου, και την ίδια ημέρα πολλά χρόνια μετά, η ίδια Παναγία αναγεννάει το γένος μας με την παντοδύναμη μεσιτεία της.
Η Θεοτόκος είναι στην κυριολεξία «ο ασάλευτος πύργος» και «το απόρθητο τείχος»! Απαρασάλευτη μεσίτρια στο θρόνο του Θεού, μεσιτεύοντας συνεχώς για το λαό της, το λαό της Εκκλησίας, τους πολίτες της βασιλείας των ουρανών. Είναι η εγγυήτρια της πίστης μας, διότι ο Θεός λαμβάνει από αυτή την ανθρώπινη φύση, για να καταστήσει τον άνθρωπο κατά χάριν θεό, αποδεικνύοντας ότι καθένας από εμάς έχει το δικό του ρόλο στο έργο της σωτηρίας. Διά της Θεοτόκου γινόμαστε όμοιοι με τον Υιό του Θεού κατά την ανθρωπότητα, όπως ο Υιός είναι ομοούσιος με τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα κατά τη θεότητα.
Αυτή η ελευθερία που εξασκεί η Θεοτόκος σχετίζεται με τους αγώνες για την ελευθερία του γένους μας και είναι αφορμή για εορτασμούς καθημερινά και όχι μόνο κατά την ημέρα της 25ης Μαρτίου. Ας κρατήσουμε τη μνήμη των αγωνιστών του εικοσιένα ζωντανή μέσα στην καρδιά μας κάθε στιγμή, γιατί το παράδειγμά τους είναι πάντοτε επίκαιρο. Οι αγώνες τους μας υπενθυμίζουν ότι το κόστος για την ελευθερία είναι βαρύ και χρειάζονται θυσίες τόσο για την κατάκτηση όσο και για τη διατήρηση της.
Ας ψάλουμε λοιπόν, αγαπητοί μου αδελφοί, ευχαριστηρίους ύμνους και ωδές πνευματικές προς τη Θεοτόκο, παρακαλώντας την να παραμείνει πάντοτε «ο ασάλευτος πύργος» και «το απόρθητον τείχος», προστατεύοντάς μας με αγάπη και πνευματική προστασία, και ας διαφυλάττουμε τις δημοκρατίες μας στην Ελλάδα, στην Κύπρο και παντού στη διασπορά, όπου «η εξουσία αντλείται από το λαό για το λαό», γιατί έχουμε τη μεγάλη τιμή και την ευθύνη ώστε να παραμείνουμε αντάξιοι της ελευθερίας που μας χάρισαν οι ήρωες του 1821.
Ζήτω ἡ Ἑλλάδα!
Μετὰ πατρικῆς ἐν Χριστῷ ἀγάπης,
† ὁ Ἀμερικῆς Ἐλπιδοφόρος
Η εξασφάλιση του αγαθού της ελευθερίας προϋποθέτει να είμαστε εφοδιασμένοι πρωτίστως με πνευματικά μέσα
«Τόλμησαν να κάνουν μια μεγάλη υπέρβαση και ευεργέτησαν τις επόμενες γενεές των Ελλήνων με το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας», αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος σε μήνυμά του για τους αγώνες των προγόνων μας και προσθέτει ότι: «αν κάτι οφείλουμε να διδαχθούμε καθώς εορτάζουμε σήμερα τα δύο αυτά μεγάλα γεγονότα, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Εθνική μας Παλιγγενεσία, είναι ότι η εξασφάλιση του αγαθού της ελευθερίας – είτε σε ατομικό επίπεδο είτε σε εθνικό είτε σε πανανθρώπινο – προϋποθέτει να είμαστε εφοδιασμένοι όχι τόσο με υλικά μέσα, όσο, πρωτίστως, με πνευματικά», ευχόμενος χρόνια πολλά, ευλογημένα και ελεύθερα.
Αναλυτικά το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου:
Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι και αγαπητά μου παιδιά,
Αισθήματα θρησκευτικής ευλάβειας και εθνικής υπερηφάνειας πλημμυρίζουν τις καρδιές μας σήμερα, καθώς κλίνουμε το γόνυ ενώπιον της Θεομήτορος και συνάμα ενώπιον των γενναίων προγόνων μας.
Υποκλινόμαστε μετά σεβασμού και ευγνωμοσύνης στην κεχαριτωμένη Παρθένο Μαρία, που απελευθέρωσε το ανθρώπινο γένος από την αμαρτία, και στους Ήρωες της Επαναστάσεως του 1821, που με τον αγώνα και τη θυσία τους απελευθέρωσαν το ελληνικό έθνος από τη μακραίωνη σκλαβιά.
Η Θεοτόκος, αποδεχόμενη το μήνυμα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, συνήργησε στο σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου. Αποδέχθηκε με ελεύθερη βούληση να κυοφορήσει στα σπλάχνα της τον Θεάνθρωπο – όχι δίχως προβληματισμό και ενδοιασμούς. Και ο προβληματισμός που τη διακατείχε, απέρρεε από την ανθρώπινη φύση της. Εντούτοις, χάρη στη βαθιά και αληθινή πίστη στον Θεό, υπάκουσε τελικώς στο θέλημά Του, αρνούμενη να ενδώσει στους ενδοιασμούς που της υπαγόρευε η ανθρώπινη φύση. Για αυτή τη λυτρωτική και σωτήρια απόφασή της, δοξάζεται σήμερα και θα δοξάζεται εις όλους τους αιώνας ως το ιερότατο πρόσωπο της ανθρωπότητας.
Κατά παρόμοιο τρόπο, οι πρόγονοί μας οι οποίοι ξεσηκώθηκαν αποφασισμένοι να χύσουν το αίμα τους για την ελευθερία, υπερέβησαν φοβερούς εσωτερικούς ενδοιασμούς, δισταγμούς και ανησυχίες. Η ανθρώπινη φύση τους εξάλλου, και η λογική του κόσμου τούτου, κάθε άλλο παρά ενεθάρρυναν την πρόθεσή τους να εξεγερθούν και να αντιμετωπίσουν έναν δυσανάλογα ισχυρό, πολυάριθμο και οργανωμένο στρατό. Και όμως, με βαθιά πίστη στον Θεό και με αγάπη για την πατρίδα, παρέκαμψαν το δικό τους θέλημα και τις αντιστάσεις που προέβαλε η ανθρώπινη φύση τους. Τόλμησαν να κάνουν μια μεγάλη υπέρβαση και ευεργέτησαν τις επόμενες γενεές των Ελλήνων με το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Για τον λόγο αυτό, πέρασαν στο «πάνθεον» των ενδόξων Ηρώων της πατρίδος μας και σύμπας ο Ελληνισμός τούς τιμάει σήμερα και θα τους τιμάει αέναα.
Αγαπητοί μου φίλες και φίλοι,
Αν κάτι οφείλουμε να διδαχθούμε καθώς εορτάζουμε σήμερα τα δύο αυτά μεγάλα γεγονότα, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Εθνική μας Παλιγγενεσία, είναι ότι η εξασφάλιση του αγαθού της ελευθερίας – είτε σε ατομικό επίπεδο είτε σε εθνικό είτε σε πανανθρώπινο – προϋποθέτει να είμαστε εφοδιασμένοι όχι τόσο με υλικά μέσα, όσο, πρωτίστως, με πνευματικά. Προϋποθέτει να διαθέτουμε βαθιά πίστη, αξίες και ιδανικά, με τα οποία θα μπορέσουμε να αποτινάξουμε πρωτίστως τα εσωτερικά μας δεσμά: τους ενδοιασμούς, τους δισταγμούς και τη λογική του κόσμου τούτου η οποία μάς ωθεί προς την απελπισία. Άνθρωπος ο οποίος πιστεύει στον Θεό και έχει βαθιά ριζωμένες στην ψυχή του τις αξίες και τα ιδανικά των προγόνων μας, οπωσδήποτε διαθέτει μία εσωτερική δύναμη που του επιτρέπει να κάνει υπερβάσεις και να είναι πάντοτε έτοιμος να υπερασπιστεί την προσωπική και συλλογική ελευθερία και σωτηρία. Αυτό το πρότυπο του ελεύθερου ανθρώπου, οφείλουμε να το μιμηθούμε και να το καλλιεργήσουμε και στις νεότερες γενιές.
Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι σε όλες και όλους χρόνια πολλά, ευλογημένα και ελεύθερα!
«Πυξίδα οι αξίες των προγόνων μας»
«Γιορτάζουμε την επέτειο της ένδοξης Επανάστασης του 1821, έχοντας πάντα ως πυξίδα τις αξίες των προγόνων μας». Αυτά τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο μήνυμά της προς τον Απόδημο Ελληνισμό, με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου.
«Η πνευματική ανάταση με την οποία αγωνίστηκαν “υπέρ Πίστεως και Πατρίδος”, η αυταπάρνηση και η ανιδιοτέλεια με την οποία υπερασπίστηκαν το ιδεώδες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, υπήρξε πάντοτε οδηγός για μια εθνική πορεία αντάξιά τους», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «ποτέ δεν κόπηκε ο δεσμός των Ελλήνων της διασποράς με τον τόπο της καταγωγής τους, ποτέ δεν έπαψαν οι δυνάμεις του απανταχού ελληνισμού να στηρίζουν το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, με τη μορφή είτε της ευεργεσίας προς το έθνος, είτε της συνδρομής στην προώθηση των ελληνικών και διεθνών δικαίων».
Σημειώνει, επίσης, ότι «η χώρα μας θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα τις προκλήσεις στο ευμετάβλητο παγκόσμιο περιβάλλον και να υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία και ανεξαρτησία, με γνώμονα το δίκαιο και στόχο την ειρηνική συνύπαρξη και την ευημερία».
Ολόκληρο το μήνυμα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου
«Αγαπητοί μου συμπατριώτες,
Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,
Απευθύνομαι σήμερα σε σας, τους απόδημους αδελφούς μας, κάτω από τη βαριά σκιά της πρόσφατης σιδηροδρομικής τραγωδίας που στέρησε αδόκητα τη ζωή από τόσους συμπολίτες μας – νέους ανθρώπους στην πλειονότητά τους, γεμάτους όνειρα και όρεξη για δημιουργία – βυθίζοντας στο πένθος τους οικείους τους και συγκλονίζοντας την ελληνική κοινωνία.
Γιορτάζουμε την επέτειο της ένδοξης Επανάστασης του 1821, έχοντας πάντα ως πυξίδα τις αξίες των προγόνων μας. Η πνευματική ανάταση με την οποία αγωνίστηκαν “υπέρ Πίστεως και Πατρίδος”, η αυταπάρνηση και η ανιδιοτέλεια με την οποία υπερασπίστηκαν το ιδεώδες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, υπήρξε πάντοτε οδηγός για μια εθνική πορεία αντάξιά τους.
Η ιδέα της Επανάστασης, ωστόσο, δεν γεννήθηκε μέσα στα στενά όρια της τότε τουρκοκρατούμενης Ελλάδας. Οι ελληνικές παροικίες στην Οδησσό, την Πίζα, το Λιβόρνο, τη Βιέννη, το Παρίσι, το Βουκουρέστι, το Ιάσιο, την Τεργέστη, τη Βενετία και αλλού καλλιέργησαν τις ιδέες του διαφωτισμού, πρωτοστάτησαν στην πνευματική αφύπνιση του γένους, προετοίμασαν ιδεολογικά και πρακτικά την Επανάσταση. Ρήγας Φεραίος, Ξάνθος, Σκουφάς, Τσακάλωφ, Υψηλάντης, Καποδίστριας μεταλαμπάδευσαν τη φλόγα του οράματός τους σε όλους τους Έλληνες, υπόδουλους και μη. Ενίσχυσαν τον αγώνα με κάθε τρόπο, επηρέασαν προς όφελος της Ελλάδας την πολιτική των χωρών όπου διαβιούσαν, μετέστρεψαν το κοινωνικό κλίμα υπέρ του αγωνιζόμενου λαού μας και συνέβαλαν τα μέγιστα στην άνθιση του φιλελληνισμού. Και ήταν μεγάλος ο αριθμός των Ελλήνων της διασποράς που πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία μας, μαχόμενοι στο πλευρό των αδελφών τους.
Ποτέ δεν κόπηκε ο δεσμός των Ελλήνων της διασποράς με τον τόπο της καταγωγής τους, ποτέ δεν έπαψαν οι δυνάμεις του απανταχού ελληνισμού να στηρίζουν το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, με τη μορφή είτε της ευεργεσίας προς το έθνος, είτε της συνδρομής στην προώθηση των ελληνικών και διεθνών δικαίων. Η χώρα μας θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα τις προκλήσεις στο ευμετάβλητο παγκόσμιο περιβάλλον και να υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία και ανεξαρτησία, με γνώμονα το δίκαιο και στόχο την ειρηνική συνύπαρξη και την ευημερία.
Αγαπητοί μου συμπατριώτες,
Μοχθώντας στους ξένους τόπους, κατακτώντας αναγνώριση και κύρος στα πεδία της επιστήμης, της τέχνης και των επιχειρήσεων, λειτουργείτε ως πρεσβευτές της πατρίδας μας, διαδίδοντας τη γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Με την ευκαιρία της εθνικής μας επετείου και της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εύχομαι σε όλους σας, απανταχού στον κόσμο, υγεία και πρόοδο.
Χρόνια Πολλά!».
«Η 25η Μαρτίου είναι η εθνική μας συνείδηση»
«Για εμάς τους Έλληνες, η 25η Μαρτίου είναι κάτι παραπάνω από μια ιστορική επέτειος. Είναι η εθνική μας συνείδηση, συμβολίζει τον πυρήνα της εθνικής μας ταυτότητας» αναφέρει ο Υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης στο μήνυμά του.
Το μήνυμα Κατσανιώτη:
«Σήμερα εορτάζουμε την Εθνεγερσία του 1821. Την Ανάσταση του Γένους μας και την εγκαθίδρυση του νεότερου Ελληνικού Κράτους.
Για εμάς τους Έλληνες, η 25η Μαρτίου είναι κάτι παραπάνω από μια ιστορική επέτειος. Είναι η εθνική μας συνείδηση, συμβολίζει τον πυρήνα της εθνικής μας ταυτότητας. Μας υπενθυμίζει τις αρετές και τις δυνατότητες του Ελληνισμού όταν δίνει μάχες – ακόμα και άνισες – με ομοψυχία, πίστη και αποφασιστικότητα. Σχεδόν δύο αιώνες μετά τα λόγια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη παραμένουν συγκλονιστικά
«Όταν αποφασήσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν εσυλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε: «Που πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα;», αλλά , ως μία βροχή, έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, και οι καπεταναίοι, και οι πεπαιδευμένοι, και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση».
Το παράδειγμα των προγόνων μας Αγωνιστών του 1821 εξακολουθεί να μας εμπνέει, να μας καθοδηγεί και να μας υπενθυμίζει πως εμείς οι Έλληνες έχουμε ιερό χρέος ενωμένοι να προάγουμε τα συμφέροντα της Πατρίδας μας. Και πράγματι η Ελλάδα έχει αποδείξει διαχρονικά ότι πορεύεται με δύο βασικές αρχές. Τον σεβασμό της Διεθνούς νομιμότητας και την απόλυτη προάσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας και εθνικής της ανεξαρτησίας.
Αυτές τις αρχές προτάσσουμε και σήμερα έναντι της φρίκης του πολέμου στην Ουκρανία υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του Ανθρωπιστικού Δικαίου και της προστασίας του άμαχου πληθυσμού.
Εμείς οι Έλληνες, έχουμε και ένας επιπρόσθετο ενδιαφέρον καθώς στην Ουκρανία βρίσκονται οι ιστορικές κοινότητες του παρευξείνιου Ελληνισμού που έχουν γράψει από τις πιο συναρπαστικές σελίδες της μακραίωνης ιστορίας μας. Η καρδιά και το μυαλό μας είναι στους Έλληνες Ομογενείς της Μαριούπολης και της Οδησσού. Εκεί από όπου οι ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας αναζωπύρωσαν στην Ευρώπη την αγάπη για τον Ελληνικό Πολιτισμό και άναψαν την σπίθα «για του Χριστού την Πίστη την
Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία».
Χρόνια Πολλά!».
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.