31/05/2019 31/05/2019 Παρουσία του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Μαΐου το εσπέρας, στην αίθουσα ομιλιών της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, πόλεως Αγίου Νικολάου (παλαιό Εκκλησιαστικό Πνευματικό Κέντρο Ενορίας Αγίας Τριάδος), επίκαιρη εκδήλωση για την Επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Τρισάγιο στη μνήμη των χιλιάδων πεσόντων πατέρων...
31 Μαΐου, 2019 - 20:31

Εκδήλωση για την Άλωση στον Άγιο Νικόλαο

Διαδώστε:
Εκδήλωση για την Άλωση στον Άγιο Νικόλαο

Παρουσία του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Μαΐου το εσπέρας, στην αίθουσα ομιλιών της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, πόλεως Αγίου Νικολάου (παλαιό Εκκλησιαστικό Πνευματικό Κέντρο Ενορίας Αγίας Τριάδος), επίκαιρη εκδήλωση για την Επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Τρισάγιο στη μνήμη των χιλιάδων πεσόντων πατέρων και αδελφών μας που έχασαν τη ζωή τους υπέρ της πίστεως και της πατρίδος, εν τη Αλώσει της Βασιλίδος πόλεως.

Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Νικολάου Πανουτσόπουλου, Αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Πάρθεν η Ρωμανία. Ένα σύντομο χρονικό της Άλωσης», αναφερόμενος στα κομβικά ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην Άλωση της Βασιλεύουσας πόλης. Η βυζαντινή χορωδία της Ενορίας Αγίας Τριάδος, υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Εμμανουήλ Γιαννατζή, απέδωσε τροπάρια, παραδοσιακά τραγούδια και θρήνους της αποφράδας εκείνης ημέρας του έτους 1453.

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος έλαβε το λόγο, επισημαίνοντας πως η 29η Μαΐου αποτελεί ημέρα μνήμης για το Γένος των Ορθοδόξων και το Έθνος των Ελλήνων. Η πτώση της Βασιλίδος πόλεως και η παράδοσή της στους Οθωμανούς ήλθε ως επακόλουθο της πτώσης της Ρωμανίας που είχε ξεκινήσει ήδη από την άλωση των Σταυροφόρων το 1204.

Και υπεγράμμισε: «Η Άλωση της Πόλης επήλθε κυρίως εξαιτίας της διχόνοιας μεταξύ των Ελλήνων, που είχε καλλιεργηθεί από τον 11ο αιώνα με την απληστία και την απιστία της ανερχόμενης αριστοκρατικής τάξης. Την έκρυθμη αυτή πορεία του κράτους ανέκοψε τον 14ο αιώνα το κίνημα του Ησυχασμού, με κυριότερο εκπρόσωπο τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, ο οποίος ανακεφαλαίωσε και συνόψισε την θεολογία και την παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η Εκκλησία λοιπόν, μετά την Άλωση, στηριζόμενη στον Ησυχασμό, μπόρεσε να διασώσει την ορθόδοξη πίστη και την εθνική συνείδηση, μπόρεσε να αναπτύξει και να καλλιεργήσει την κοινωνική αλληλεγγύη».

Ολοκληρώνοντας, ανεφέρθη στο μήνυμα που θα πρέπει να λάβουμε εξ αφορμής αυτής της Επετείου, το οποίο είναι να διατηρήσουμε την πίστη και την αυτοσυνειδησία μας και να μείνουμε πιστοί στις αξίες για τις οποίες αγωνίστηκαν οι πρόγονοί μας, την πίστη, την γλώσσα, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την παρακείμενη αίθουσα μαθημάτων της Σχολής Ξυλογλυπτικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και να συγχαρεί τον διδάσκαλο κ. Νικόλαο Μάνεση και τους μαθητές για τα θαυμάσια ξυλόγλυπτα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων