Ρουμανία: Η επίσημη τελετή αγιοκατάταξης του νέου Αγίου Νεοφύτου του Κρητός
Κατά την εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, προστατών του Πατριαρχικού Καθεδρικού Ναού, την Κυριακή του Τυφλού, έγινε η πανηγυρική κήρυξη της αγιοκατάταξης του Αγίου Νεοφύτου του Κρητός Μητροπολίτη Βλαχίας. Τον Τόμο της αγιοκατάταξης ανέγνωσε ο Επίσκοπος Πλοεστίου κ. Βαρλαάμ. Στη συνέχεια, εψάλη το τροπάριο του αγίου, ενώ οι ιεράρχες του Πατριαρχικού Καθεδρικού Ναού προσκύνησαν την εικόνα του αγίου.
- Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Η Ιερά Σύνοδος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας ενέκρινε την αγιοκατάταξη του Αγίου στη συνεδρίασή της στις 28 Οκτωβρίου 2022, με ημερομηνία εορτασμού την 16η Ιουνίου.
Σημειώνεται ότι στις 20 Μαΐου 2023 συνήλθε υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Μητρόπολης Μουντενίας και Δοβρογέας στην αίθουσα συνεδριάσεων στη Πατριαρχική Κατοικία, στο Βουκουρέστι. Μείζων θέμα συζήτησης ήταν η έγκριση ίδρυσης Μητροπολιτικού τάγματος που θα φέρει το όνομα του νέου Αγίου Νεοφύτου του Κρητός Μητροπολίτη Βλαχίας.
Πρόκειται για «Άγιο ελληνικής καταγωγής, που αγάπησε πολύ τον ρουμανικό λαό και αγωνίστηκε για την αξιοπρέπεια και το καλό των πιστών», είπε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ. «Είναι ένας άγιος από την εποχή της Τουρκοκρατίας ο οποίος αγωνίστηκε για την απελευθέρωση των αγροτών από τη δουλεία».
Τα λείψανα των Αγίων Αυτοκρατόρων Κωνσταντίνου και Ελένης, του Αγίου Νεοφύτου του Κρητός Μητροπολίτη Βλαχίας καθώς και του Οσίου Δημητρίου του Νέου, τέθηκαν προς προσκύνηση την Κυριακή του Τυφλού πλησίον του Πατριαρχικού Καθεδρικού Ναού όπου ιερούργησε ο Μακαριώτατος.
Ο Προκαθήμενος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας μίλησε για τους προστάτες του Ναού Αγίους Αυτοκράτορες Κωνσταντίνο και Ελένη ως πρότυπα χριστιανών ηγετών. Μάλιστα επέστησε την προσοχή στο ότι «ο άγιος Κωνσταντίνος έκανε χριστιανική την αυτοκρατορία η οποία έως πρότινος ήταν παγανιστική και όπου οι Χριστιανοί διώκονταν. Ο Άγιος έλαβε τη μόρφωσή του, την πνευματική του διαμόρφωση, από τη μητέρα του, την Αγία Ελένη».
«Ο Αγιος Κωνσταντίνος γεννήθηκε κοντά στη χώρα μας, σε μια περιοχή της σημερινής Σερβίας. Δεν υπήρχαν τότε Σέρβοι εδώ, ήρθαν τον 7ο αιώνα, έγιναν χριστιανοί τον 9ο αιώνα. Η περιοχή ονομαζόταν Επαρχία Δακίας Μεσογείου. Η πόλη όπου γεννήθηκε ονομαζόταν Ναϊσσός, που σήμερα είναι η Νις», είπε ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ.
«Μαζί με τη μητέρα του, την Ελένη, ήταν ελευθερωτές των διωκόμενων χριστιανών και προστάτες της Εκκλησίας», τόνισε.
Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε η πανηγυρική κήρυξη της αγιοκατάταξης του Αγίου Νεοφύτου του Κρητός Μητροπολίτη Βλαχίας, και η τελετή βράβευσης των νικητών του Εθνικού Κατηχητικού Διαγωνισμού «Μικροί και μεγάλοι υμνούν το όνομα του Κυρίου».
Διαβάστε σχετικά: Ο Πατριάρχης Δανιήλ βράβευσε μικρούς και μεγάλους που ύμνησαν τον Κύριο
Λίγα λόγια για τον βίο του Ιερομάρτυρα Νεοφύτου
Ο Ιερομάρτυρας Νεόφυτος, γεννημένος το 1690 στο νησί της Κρήτης, μετανάστευσε στη Βλαχία ως ιερομόναχος και υπηρέτησε ως δάσκαλος των παιδιών του πρίγκιπα Κωνσταντίνου Μαυροκορδάτου για ένα διάστημα.
Το 1737 διορίστηκε τιτουλάριος Μητροπολίτης Μύρων της Λυκίας. Στη συνέχεια, εξελέγη διάδοχος του Μητροπολίτη Βλαχίας Στεφάνου Β’ με μετάθεση στην έδρα της Μητρόπολης Βλαχίας.
Όπως είπε ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ σε προηγούμενη σύναξη των ιεραρχών της Μητρόπολης Μουντενίας και Δοβρογέας, ο Άγιος Νεόφυτος ο Κρης χαρακτηρίστηκε ως «Έλληνας που είναι περισσότερο Ρουμάνος από τους ίδιους τους Ρουμάνους».
Ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ συνέκρινε τον Μητροπολίτη Νεόφυτο με τον Ιερομάρτυρα Άγιο Άνθιμο τον Ίβηρο. «Ήταν ένας από τους πιο εργατικούς και δυναμικούς ιεράρχες της Βλαχίας», σημείωσε ο Μακαριώτατος κατά τη συνεδρίαση εργασίας τον Σεπτέμβριο.
Πηγή φωτογραφιών basilica (Raluca-Emanuela Ene)
Με πληροφορίες από basilica (Ștefana Totorcea )
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.