26/05/2023 26/05/2023 Ατέλειωτη είναι η λίστα με τα κλεμμένα ιερά κειμήλια τα οποία εκπλάπησαν από τους ναούς στα Κατεχόμενα και δεσπόζουν σε ιδιωτικές συλλογές και μη. Η Εκκλησία της Κύπρου εντόπισε δύο ιερά κειμήλια τα οποία επρόκειτο να πωληθούν σε δημοπρασία στο Ντίσελντορφ και με ταχύτατες διαδικασίες κατάφερε τον επαναπατρισμό τους. Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοινωθέν της...
26 Μαΐου, 2023 - 18:15
Τελευταία ενημέρωση: 26/05/2023 - 18:17

Επαναπατρίσθηκαν δύο κλεμμένα ιερά κειμήλια από τα κατεχόμενα – Εντοπίσθηκαν στη Γερμανία (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Επαναπατρίσθηκαν δύο κλεμμένα ιερά κειμήλια από τα κατεχόμενα – Εντοπίσθηκαν στη Γερμανία (ΦΩΤΟ)

Ατέλειωτη είναι η λίστα με τα κλεμμένα ιερά κειμήλια τα οποία εκπλάπησαν από τους ναούς στα Κατεχόμενα και δεσπόζουν σε ιδιωτικές συλλογές και μη.

Η Εκκλησία της Κύπρου εντόπισε δύο ιερά κειμήλια τα οποία επρόκειτο να πωληθούν σε δημοπρασία στο Ντίσελντορφ και με ταχύτατες διαδικασίες κατάφερε τον επαναπατρισμό τους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοινωθέν της  η Συνοδική Επιτροπή Ναοδομίας, Μνημείων και Χριστιανικής Τέχνης της Εκκλησίας της Κύπρου τον Απρίλιο εντοπίστηκαν να πωλούνται σε δημοπρασία στο Düsseldorf – Γερμανίας, μία Σταύρωση και μία εικόνα της Βάπτισης του Χριστού.

Η Σταύρωση, έργο του 1731 και διαστάσεων 169 x 128 εκ. είναι έργο του εργαστηρίου της Μονής Αγ. Ηρακλειδίου. Φέρει αφιερωματική επιγραφή: «Μνήσθητι του δούλου σου Ζένιου προσκυνητού και των τέκνων».

Τον Εσταυρωμένο Χριστό περιβάλλουν στα τέσσερα άκρα τα σύμβολα των τεσσάρων ευαγγελιστών, Άγγελος (Ματθαίος), Αετός (Ιωάννης), Λιοντάρι (Μάρκος) και Βόδι (Λούκας).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εικόνα της Βάπτισης του Χριστού έργο μαθητών του αγιογράφου Κορνάρου Κρητός, ζωγραφίσθηκε το 1852 και είναι διαστάσεων 50,2 x 37,8 εκ.

Αποτελούσε μέρος δωδεκαόρτου σε κατεχόμενο ναό της Κύπρου. Κάτω από τα πόδια του Χριστού και του Ιωάννη υπάρχει η αφιερωματική επιγραφή: «Μνήσθητι της δούλης σου Χρυστάλλας προσκυνητρίας συζύγου και τέκνων».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Εκκλησία της Κύπρου διεκδίκησε τα δύο κειμήλια κατά τη δημοπρασία στα μέσα Απριλίου και κατάφερε την επανάκτηση τους.

Ο επαναπατρισμός τους έγινε στις 18 Μαΐου.

Η Εκκλησία Κύπρου, στο ίδιο ανακοινωθέν, ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν στον επιτυχή επαναπατρισμό των δύο αυτών θρησκευτικών κειμηλίων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επαναφέρει τη λεηλασία των ναών στα Κατεχόμενα

Οι ματωμένες στα Κατεχόμενα και ο ξεριζωμός της Ορθοδοξίας στη Βόρεια Κύπρο, έρχονται εκ νέου στην επικαιρότητα στο Δ’ Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών της Βυζαντινολογικής Εταιρείας Κύπρου που διεξήχθη την περασμένο Μάρτιο στην Κύπρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, στο χαιρετισμό του έθεσε για άλλη μια φορά το θέμα της λεηλασία των ναών. Ειδικότερα, μίλησε για τους ναούς στα κατεχόμενα που έχουν αφεθεί στο φθορά του χρόνου αλλά και στη λεηλασία που έχουν υποστεί από τους κατακτητές. Μίλησε επίσης για τα ιερά κειμήλια που έχουν πωληθεί παράνομα στο εξωτερικό και τόνισε ότι αντίστοιχη είναι η εικόνα στους ναούς της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

“Εκεί που άνθισε και καρποφορούσε πλουσίως ο ελληνικός και χριστιανικός μας πολιτισμός, τώρα, επί μισό σχεδόν αιώνα, καλύπτονται όλα από το πνευματικό έρεβος της Ασιατικής στέπας. Ως εκ τούτου, ιστορικά προσκυνήματα, ιερές Μονές και ιεροί Ναοί που είναι συνυφασμένοι με τη χριστιανική μας παρουσία στην ημικατεχόμενη Πατρίδα μας, παρέμειναν ασυντήρητοι στο έλεος και τη φθορά του χρόνου, με αποτέλεσμα να απειλούνται με παντελή καταστροφή, ενώ ανεκτίμητης αξίας θρησκευτικοί μας θησαυροί λεηλατήθηκαν και πωλήθηκαν παράνομα στο εξωτερικό. Τέτοιες, εικόνες ντροπής και οδύνης παρατηρούμε και στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, είπε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τη λεηλασία των θρησκευτικών μνημείων στα Κατεχόμενα

Η λεηλασία των Εκκλησιών στα Κατεχόμενα βρίσκεται στο επίκεντρο της ευαισθητοποίησης της Διεθνούς Κοινής Γνώμης από τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας μέσω του ημερολογίου της για το 2023.

«Στο φετινό ημερολόγιο παραθέτουμε φωτογραφίες από Ιερούς Ναούς που βρίσκονται στα κατεχόμενα από τον τουρκικό στρατό εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι έχουν ιδιαίτερη ιστορική, θρησκευτική και πολιτιστική αξία για τον Χριστιανικό Κόσμο. Στόχος της επιλογής μας είναι η ανάδειξη της θρησκευτικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Κύπρου, η οποία κινδυνεύει από τις βεβηλώσεις και τις καταστροφές που υφίσταται διαρκώς από το 1974, και η, ως εκ τούτου, ανάγκη προστασίας των συγκεκριμένων ιστορικών χώρων λατρείας, παράλληλα με την επανάληψη του δίκαιου αιτήματος για τον τερματισμό της παράνομης κατοχής κυπριακών εδαφών, της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και της επανένωσης του νησιού», αναφέρει ο κ. Χαρακόπουλος στο χαιρετισμό του επαναφέροντας για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα το φλέγον ζήτημα της λεηλασίας των εκκλησιών, των μοναστηριών, των θρησκευτικών μνημείων και του ξεριζωμού της Ορθοδοξίας από τη Βόρεια Κύπρο.

Η μαύρη λίστα του ξεριζωμού

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, πολλές από τις εκκλησίες στα κατεχόμενα έχουν υποστεί ζημιές και έχουν απογυμνωθεί, ενώ υπολογίζεται ότι γύρω στις 15.000-20.000 εικόνες και αρκετές δεκάδες τοιχογραφίες και ψηφιδωτά που τις κοσμούσαν, κλάπηκαν από αρχαιοκάπηλους με σκοπό να πουληθούν στην μαύρη αγορά.

Με τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Κυπριακές Αρχές, αρκετές τοιχογραφίες έχουν αποκατασταθεί και καταγραφεί ψηφιακά μέσω ορθοφωτογραφιών υψηλής ανάλυσης. Οι εκκλησίες έχουν επίσης καταγραφεί με παρόμοιο τρόπο, προκειμένου οι τοιχογραφίες που αποκολλήθηκαν να επανατοποθετηθούν ψηφιακά στις αρχικές τους θέσεις.

Σε έκθεσή της το 2009 η Βυζαντινή Ακαδημία Κύπρου για την κατάσταση των κατεχόμενων εκκλησιών επισημαίνει ότι όσες εκκλησίες δεν μετατράπηκαν σε στάβλους, σε νυχτερινά κέντρα, σε αποθήκες, έγιναν μουσουλμανικοί χώροι λατρείας. Σε συνολικά 82 εκκλησίες δεν αφέθηκε ούτε ίχνος χριστιανικό. Μετατράπηκαν σε τεμένη. Οι περισσότερες βρίσκονται στην επαρχία Αμμοχώστου.

Ο κατάλογος καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του ψευδοκράτους ότι μόνο 27 εκκλησίες έγιναν μιναρέδες. Ο αριθμός 82 ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί η κατάσταση κάποιων ιερών ναών που βρίσκονται σε χώρους που είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο του κατοχικού στρατού. Ο μεγαλύτερος ναός της Κύπρου το 1974, του Χρυσοσώτηρου στην Ακανθού ήταν από τους πρώτους που μετατράπηκαν σε τζαμί. […]

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση όσες Εκκλησίες, γλύτωσαν από το πλιάτσικο, όσες δεν μετατράπηκαν σε μάντρες, σε αποθήκες, σε νυχτερινά κέντρα, σε τουριστικά γραφεία και στρατιωτικούς κοιτώνες, μετατράπηκαν σε μουσουλμανικά τεμένη, αφού πρώτα εξαφανίσθηκαν από τις εκκλησίες μας κάθε χριστιανικό ίχνος.

Από τα κτίσματα των εκκλησιών αυτών αφαιρέθηκε ο σταυρός. Εσωτερικά αφαιρέθηκαν τα πάντα, έμειναν γυμνοί οι τοίχοι. Αφαιρέθηκαν τα χριστιανικά σύμβολα, ο εξοπλισμός, οι εικόνες, η Αγία Τράπεζα, οι σκάμνοι. Στους εσωτερικούς τοίχους στρώθηκαν χαλιά και τοποθετήθηκαν μουσουλμανικά σύμβολα, ενώ στους εξωτερικούς χώρους των ναών τοποθετήθηκαν μεγάφωνα για να ακούγεται η φωνή του Χότζα.

Σημειώνεται ότι στις 82 υπό αναφορά εκκλησίες, δεν περιλαμβάνονται ούτε οι κατεχόμενοι ναοί οι οποίοι μετατράπηκαν σε τζαμιά κατά το 16ον αιώνα και συγκεκριμένα από το 1571 και εντεύθεν.

Η μετατροπή χριστιανικών ναών σε τεμένη άρχισε από την πρώτη ημέρα της τουρκικής εισβολής, αμέσως μετά την κατάληψη της κατεχόμενης Κερύνειας, όταν δόθηκε άδεια στους Τούρκους στρατιώτες να χρησιμοποιούν χριστιανικούς ναούς για να προσεύχονται, αφού πρώτα φρόντισαν να τους διαρρυθμίσουν ανάλογα.

Η συλλογή των πρώτων στοιχείων και μαρτυριών για καταρτισμό του καταλόγου των κατεχόμενων εκκλησιών που μετατράπηκαν σε τεμένη πάει πολύ πίσω, στο 1983, όταν δημιουργήθηκε το Εργαστήριο Συντήρησης Εικόνων και Χειρόγραφων της Αρχιεπισκοπής, το οποίο επίσης διευθύνει ο π. Δημοσθένης. Το 1995, με την ίδρυση της Βυζαντινής Ακαδημίας Κύπρου, εκδόθηκε ο πρώτος κατάλογος των κατεχόμενων Εκκλησιών, ο οποίος κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων, στο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Τότε η Τουρκία, σε αντιπερισπασμό δημοσίευσε κατάλογο με τα τεμένη που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές, προβάλλοντας τον ατεκμηρίωτο ισχυρισμό ότι έχουν λεηλατηθεί. Επί τούτου, αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι κάθε χρόνο στον κρατικό προϋπολογισμό υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι στο Υπουργείο Εσωτερικών, που πλησιάζει το €1 εκατ. και το οποίο διατίθεται αποκλειστικά για τη συντήρηση των τουρκοκυπριακών μνημείων και τεμενών.

Το 2000, η Βυζαντινή Ακαδημία Κύπρου εξέδωσε έναν τόμο στην αγγλική γλώσσα με τις 520 κατεχόμενες εκκλησίες, στον οποίο περιλαμβάνονται και φωτογραφικά ντοκουμέντα, που αποδεικνύουν περίτρανα το μέγεθος της λεηλασίας που έχουν υποστεί.

Η Εκκλησία της Κύπρου σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών, κινητοποιήθηκε σε διεθνές επίπεδο για να καταγγείλει το βανδαλισμό των εκκλησιών, αλλά και την καταπάτηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων. Ο συγκεκριμένος τόμος στάλθηκε, μεταξύ άλλων, στην αμερικανική Γερουσία και Βουλή, στον ΟΗΕ, στο Ευρωκοινοβούλιο, στη Βουλή των Λόρδων. Κάτι ανάλογο έγινε και με τον εν λόγω κατάλογο των Εκκλησιών που μετατράπηκαν σε τεμένη.

 

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος: Ισλαμοποίηση στα Κατεχόμενα επιχειρεί η Τουρκία – Τα μετατρέπει σε παράδεισο για ιμάμηδες

Κατεχόμενα: Ντοκουμέντα από ναούς του Αγ. Χαραλάμπους με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο (ΦΩΤΟ)

Aγ. Νικόλαος: Σύλησαν, μετέτρεψαν σε τζαμί και τώρα αφήνουν να καταρρεύσει η “Νotre Dame” της Αμμοχώστου

Η Φινλανδία δημοσιοποίησε χάρτη που νομιμοποιεί τα Κατεχόμενα – Σε σχολή χορού μετέτρεψε το ψευδοκράτος τον Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου

Θεμελίωση νέου ναού στη διχοτομημένη Μητρόπολη Αμμοχώστου παρουσία Χριστοδουλίδη (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Ισραηλινοί η πλειοψηφία των ξένων αγοραστών ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα

Ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τη λεηλασία των θρησκευτικών μνημείων στα Κατεχόμενα

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων