17/06/2023 17/06/2023 Δάκρυα συγκίνησης και χαράς έρρεαν από τα μάτια όσων παρευρέθηκαν στο Πάρκο Μνήμης Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού στο δήμο Νεάπολης – Συκεών, στη Θεσσαλονίκη, αφού έγιναν τα επίσημα αποκαλυπτήρια ενός έργου που σκοπό έχει να ενώσει τον Πόντο με τη Μικρά Ασία. Η κίνηση αυτή αποτελεί ακόμα ένα βήμα προς τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων,...
17 Ιουνίου, 2023 - 8:45
Τελευταία ενημέρωση: 17/06/2023 - 8:24

Αποκαλυπτήρια Μνημείου Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη

Διαδώστε:
Αποκαλυπτήρια Μνημείου Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη

Δάκρυα συγκίνησης και χαράς έρρεαν από τα μάτια όσων παρευρέθηκαν στο Πάρκο Μνήμης Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού στο δήμο Νεάπολης – Συκεών, στη Θεσσαλονίκη, αφού έγιναν τα επίσημα αποκαλυπτήρια ενός έργου που σκοπό έχει να ενώσει τον Πόντο με τη Μικρά Ασία. Η κίνηση αυτή αποτελεί ακόμα ένα βήμα προς τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων, με τις προσπάθειες ωστόσο να μη σταματούν εκεί.

Το Μνημείο Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού

Το μνημείο ύψους 6 μέτρων, έχει φιλοτεχνηθεί από τον επίτιμο καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Γιώργο Τσάρα. Στην κορυφή υπάρχουν επτά φωτισμένα πουλιά, που συμβολίζουν τη ζωή αλλά και το «μήνυμα» που πρέπει να μεταφερθεί από γενιά σε γενιά. Στη βάση του, ξεχωρίζει κανείς Μικρασιάτες και Ποντίους, που σταδιακά γίνονται «ένα», αφού το δράμα και ο πόνος ήταν κοινά χαρακτηριστικά.

«Μόνο ενωμένοι και με τη στήριξη της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούμε να πετύχουμε στον αγώνα για τη δικαίωση των νεκρών μας… έχουμε υποχρέωση να μην ξεχάσουμε, αφού οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους δεν έχουν μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Τα αποκαλυπτήρια του έργου 

Στη μικρή και λιτή τελετή των αποκαλυπτηρίων έδωσαν το «παρών» πλήθος κόσμου, κάτοικοι της περιοχής, Πόντιοι και Μικρασιάτες και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης. Κατά την έναρξη, τιμήθηκαν οι νεκροί από το ναυάγιο της Πύλου, με ενός λεπτού σιγή.

Μάλιστα, από τις πιο έντονες στιγμές της βραδιάς ήταν το δρώμενο με τον πόντιο ηθοποιό Τάκη Βαμβακίδη, ο οποίος αφηγήθηκε τη σφαγή των νηπίων της Σάντας από τους ίδιους τους γονείς για να μην ακουστεί το κλάμα τους και τους βρουν. Ο Αλέξης Παρχαρίδης μαζί με τον Δημήτρη Πιπερίδη, τον Γιάννη Τσάμη, και την Αλεξάνδρα Χρυσικοπούλου, «έντυσαν» μουσικά, χορευτικά και καλλιτεχνικά όλη την εκδήλωση.

Πηγή: greek.vema.com.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων