17/06/2023 17/06/2023 Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ.κ. Ιωαννίκιος υποδέχτηκε στην Ιερά Μονή Τσετίνιε, αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας από το Άγιον Όρος. Την Ιερά Εικόνα δώρισε στη Μονή ο μοναχός Νικόδημος από το Άγιο Όρος και κόμισαν ο Ηγούμενος του Ostrog Αρχιμανδρίτης Σέργιος και ομάδα πιστών. Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε παράκληση μπροστά από την Ιερή...
17 Ιουνίου, 2023 - 12:18
Τελευταία ενημέρωση: 17/06/2023 - 12:32

Αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας από το Άγιον Όρος στη Μονή Τσετίνιε

Διαδώστε:
Αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας από το Άγιον Όρος στη Μονή Τσετίνιε

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ.κ. Ιωαννίκιος υποδέχτηκε στην Ιερά Μονή Τσετίνιε, αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας από το Άγιον Όρος.

Την Ιερά Εικόνα δώρισε στη Μονή ο μοναχός Νικόδημος από το Άγιο Όρος και κόμισαν ο Ηγούμενος του Ostrog Αρχιμανδρίτης Σέργιος και ομάδα πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε παράκληση μπροστά από την Ιερή Εικόνα της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας και δήλωσε χαρούμενος και συγκινημένος, “που το Μοναστήρι  θα στολιστεί με ένα άλλο “ιερό μαργαριτάρι” από το Άγιο Όρος” και τόνισε πως η άφιξη αυτής της εικόνας είναι μεγάλη ευλογία όχι μόνο για τη Μονή, αλλά και για την πόλη Τσετίνιε.

Η Παναγία Γαλακτοτροφούσα

Η εικόνα της, πάντα σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις που βρίσκονται στη Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου, βρισκόταν στη Λαύρα του Όσιου Σάββα του Ηγιασμένου. Πριν πεθάνει ο Όσιος Σάββας είπε σ’ αυτούς που ήταν γύρω από το κρεβάτι του, ότι κάποτε θα επισκεφθεί τη Λαύρα κάποιο βασιλοπαίδι, Σάββας ονομαζόμενος και αυτός. Να του δοθεί λοιπόν η εικόνα της Παναγίας Γαλακτοτροφούσης σαν ευλογία.

Γεγονός που έγινε τον 13ο αιώνα, όταν τη Λαύρα επισκέφθηκε ο Άγιος Σάββας ο Σέρβος (Αρχιεπίσκοπος Σερβίας), κτήτορας της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου του Αγίου Όρους. Αυτός μετέφερε την αγία αυτή εικόνα στο Άγιο Όρος, και συγκεκριμένα στη μονή την οποία ο ίδιος ίδρυσε.

Ο νέος Σάββας την αφιέρωσε στο σερβικό Κελλί των Καρυών «Τυπικαριό», όπου ο ίδιος συχνά διέμενε και όπου υπάρχει μέχρι σήμερα τοποθετημένη στο τέμπλο στα δεξιά της Ωραίας Πύλης, δηλαδή στη θέση της εικόνας του Χριστού, η οποία βρίσκεται στα αριστερά αντίθετα με την επικρατούσα συνήθεια.

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων