19/06/2023 21/06/2023 Έκκληση για ειρήνη στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο και αυτοσυγκράτηση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές απευθύνει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βίσοκι Ντέτσανι Αρχιμανδρίτης Σάββας εν μέσω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα έχει κλιμακωθεί εκ νέου τις τελευταίες ημέρες όταν την περασμένη Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 Σερβικό...
19 Ιουνίου, 2023 - 20:25
Τελευταία ενημέρωση: 21/06/2023 - 18:21

Έκκληση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βίσοκι Ντέτσανι Αρχιμανδρίτη Σάββα για ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο

Διαδώστε:
Έκκληση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βίσοκι Ντέτσανι Αρχιμανδρίτη Σάββα για ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο

Έκκληση για ειρήνη στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο και αυτοσυγκράτηση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές απευθύνει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βίσοκι Ντέτσανι Αρχιμανδρίτης Σάββας εν μέσω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα έχει κλιμακωθεί εκ νέου τις τελευταίες ημέρες όταν την περασμένη Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 Σερβικό δικαστήριο διέταξε την παράταση της κράτησης και τη διεξαγωγή έρευνας για τρεις αστυνομικούς από το Κοσσυφοπέδιο που συνελήφθησαν σε μεθοριακή περιοχή υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες. Όπως ισχυρίζονται οι Σερβικές αρχές, οι αστυνομικοί αυτοί εισήλθαν οπλισμένοι στο έδαφος της κεντρικής Σερβίας, κάτι που απορρίπτει η Πρίστινα υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για απαγωγή. Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου σε αντίποινα επέβαλε την απαγόρευση εισαγωγής Σερβικών προϊόντων. Στις συνοριακές διαβάσεις από την Σερβία προς το Κοσσυφοπέδιο έχουν ακινητοποιηθεί δεκάδες φορτηγά που φέρουν Σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας και στα οποία οι τελωνειακές αρχές του Κοσσυφοπεδίου δεν επιτρέπουν την είσοδο. Τα προϊόντα, που εισάγονται στο Κοσσυφοπέδιο από την Σερβία, προορίζονται κυρίως για τις περιοχές όπου ο Σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Η κράτηση των αστυνομικών είναι το πιο πρόσφατο σε μια σειρά περιστατικών που οδήγησαν σε αναταραχή στην περιοχή και προκάλεσαν ανησυχίες για επανάληψη της βίας ανάμεσα στη Σερβία και στο Κοσσυφοπέδιο.

Το γραφείο του δημόσιου κατήγορου στην πόλη Κράλιεβο της νοτιοδυτικής Σερβίας ανέφερε πως απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος των τριών αστυνομικών για παράνομη παραγωγή, κατοχή, μεταφορά και διακίνηση όπλων και εκρηκτικών ουσιών. «Ο δικαστής για τις προκαταρκτικές διαδικασίες του δικαστηρίου του Κράλιεβο διέταξε την κράτηση και των τριών υπόπτων», ανέφερε σε μια δήλωση το γραφείο του δημόσιου κατήγοροι.

 

 

Έκκληση για ειρήνη και αυτοσυγκράτηση

«Με βαθιά ανησυχία, καλούμε επειγόντως όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να διασφαλίσουν τον χειρισμό των φλεγόντων ζητημάτων στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο με ειρηνικά μέσα. Εκφράζουμε την ειλικρινή θλίψη μας για όσους υπέστησαν τραυματισμούς ή οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης τις τελευταίες εβδομάδες, ενέργειες τις οποίες καταδικάζουμε απερίφραστα», αναφέρει αρχικά ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βίσοκι Ντέτσανι Αρχιμανδρίτης Σάββας σε μήνυμα που εξέδωσε με αφορμή την κλιμάκωση της έντασης και προσθέτει:

«Στεκόμαστε επίσης ενάντια στην άδικη φυλάκιση οποιουδήποτε ατόμου για αβάσιμους και ψευδείς λόγους, καθώς και κατά της φερόμενης κακοποίησης του σε χώρους κράτησης. Αυτό είναι ένα επαναλαμβανόμενο μήνυμα του Επισκόπου κ. Θεοδοσίου και του κλήρου της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο τις τελευταίες εβδομάδες. Η Εκκλησία μας στέκεται σθεναρά στο πλευρό του λαού της και καλεί όλους να εκφράσουν τη δικαιολογημένη δυσαρέσκειά τους ενάντια σε κάθε αδικία με ειρηνικό και αξιοπρεπή τρόπο.»

Αναλυτικά το μήνυμα του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βίσοκι Ντέτσανι Αρχιμανδρίτη Σάββα:

«Με βαθιά ανησυχία, καλούμε επειγόντως όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να διασφαλίσουν τον χειρισμό των φλεγόντων ζητημάτων στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο με ειρηνικά μέσα. Εκφράζουμε την ειλικρινή θλίψη μας για όσους υπέστησαν τραυματισμούς ή οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης τις τελευταίες εβδομάδες, ενέργειες τις οποίες καταδικάζουμε απερίφραστα.

Στεκόμαστε επίσης ενάντια στην άδικη φυλάκιση οποιουδήποτε ατόμου για αβάσιμους και ψευδείς λόγους, καθώς και κατά της φερόμενης κακοποίησης του σε χώρους κράτησης. Αυτό είναι ένα επαναλαμβανόμενο μήνυμα του Επισκόπου κ. Θεοδοσίου και του κλήρου της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο τις τελευταίες εβδομάδες. Η Εκκλησία μας στέκεται σθεναρά στο πλευρό του λαού της και καλεί όλους να εκφράσουν τη δικαιολογημένη δυσαρέσκειά τους ενάντια σε κάθε αδικία με ειρηνικό και αξιοπρεπή τρόπο.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι η υπερβολική βίαιη αστυνόμευση και η εμπρηστική ρητορική δεν μπορούν να οδηγήσουν στη σταθερότητα στο Κοσσυφοπέδιο, ούτε μπορούν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ του λαού. Η συνέχιση της σημερινής κατάστασης, που χαρακτηρίζεται από τη βία, απειλεί την ευρύτερη σταθερότητα και ασφάλεια όλων των πολιτών.

Το κράτος δικαίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την καταπίεση του λαού μέσω των ενεργειών της Αστυνομίας. Τέτοιες μέθοδοι, οπουδήποτε στον κόσμο, αναπόφευκτα αποφέρουν αντιπαραγωγικά αποτελέσματα και οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση. Ο λαός μας αξίζει τα πλήρη δικαιώματα της ειρηνικής διαβίωσης και να απολαμβάνει την προστασία των συλλογικών του δικαιωμάτων και της πολιτιστικής και θρησκευτικής του κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με προηγούμενες διεθνώς εγγυημένες συμφωνίες.

Από την ένοπλη σύγκρουση το 1999 και τις σφοδρές ταραχές των Κοσοβάρων Αλβανών το 2004, οι διεθνοτικές σχέσεις στο Κοσσυφοπέδιο δεν ήταν ποτέ τόσο τεταμένες όσο είναι σήμερα. Αυτή η ένταση εμποδίζει τον συνεχιζόμενο διάλογο και την ειρηνική συνύπαρξη για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής.

Προσευχόμαστε ένθερμα για ειρήνη και καλούμε όσους βρίσκονται σε θέση ευθύνης, τους τοπικούς και τους διεθνείς πολιτικούς εκπροσώπους, να ενεργούν με απόλυτη αυτοσυγκράτηση και λογική. Ελπίζουμε στην αποκατάσταση της ειρηνικής ζωής για όλους, αναγνωρίζοντας ότι κάθε άτομο αξίζει το θεμελιώδες δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.»

 

 

Υπενθυμίζεται ότι η ιστορική Ιερά Μονή Βίσοκι Ντέτσανι που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO, αντιμετωπίζει τη συνεχή άρνηση των κεντρικών και τοπικών αρχών στην Πρίστινα να συμμορφωθούν με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που εκδόθηκε το 2016 και προβλέπει την κατοχύρωση και αναγνώριση στη Μονή μιας έκτασης πάνω από σχεδόν 24 εκτάρια και της εγγραφής της στα κτηματολογικά αρχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα έκθεση-κόλαφος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την συστηματική καταπίεση της Ορθοδοξίας στο Κοσσυφοπέδιο

 

Επεισόδια στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Το βράδυ της Πέμπτης 15 Ιουνίου 2023 σημειώθηκαν τρία επεισόδια στις πόλεις Βόρεια Μιτρόβιτσα και Ζβέτσαν. Σε δύο περιπτώσεις άγνωστοι πέταξαν χειροβομβίδες κρότου έξω από αστυνομικά τμήματα ενώ πετροβολήθηκε και περιπολικό όχημα της Αστυνομίας.

Στην πόλη Ζβέτσαν επίθεση με πέτρες δέχθηκαν και δημοσιογράφοι της δημόσιας τηλεόρασης του Κοσσυφοπεδίου με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν.

 

ΗΠΑ, Βρετανία και Ε.Ε. κάλεσαν το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να μειώσουν τις εντάσεις

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι έχει ζητήσει την απελευθέρωση των τριών αστυνομικών, λέγοντας πως οι συλλήψεις τους συνιστούν επιθετική ενέργεια εκ μέρους της Σερβίας. Το Κοσσυφοπέδιο έχει απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός του όλων των οχημάτων που φέρουν Σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας.

 

 

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αρνήθηκε τις κατηγορίες και κατηγόρησε τον Κούρτι ότι υποκινεί τη σύγκρουση.

 

 

Την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία κάλεσαν το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να μειώσουν τις εντάσεις και ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση των αστυνομικών, ενώ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε τον Κούρτι και τον Βούτσιτς σε συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης αυτή την εβδομάδα.

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων