Κυριακή Δ’ Ματθαίου στον Άγιο Κωνσταντίνο Ομονοίας
Σε κλίμα ηθικής κατάνυξης και με την συμμετοχή των πιστών του 1-ου διαμερίσματος της Αθήνας αλλά και άλλων φυλάγιων πολιτών του κέντρου της πόλης, έλαβε χώρα την Κυριακή 2 Ιουλίου 2023, ο εορτασμός του Ευαγγελίου της Κυριακής Δ΄ του Ματθαίου που αναφέρεται στη «Θεραπεία του δούλου του Εκατόνταρχου» από το Χριστό.
- Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Στον περικαλλή λοιπόν και πολυφρόντιστο ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια επι της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, που λαμπρύνει για δεκαετίες στην πόλη, με το αξεπέραστο αισθητικό και αρχιτεκτονικό του κάλλος και τα μοναδικά νεοκλασικά και αναγεννησιακά του στοιχεία, φέροντας άφθιτη τη σφραγίδα, της αρχιτεκτο-νικής μεγαλουργίας του κορυφαίου Έλληνα αρχιτέκτονα του 20-ου αιώνα Λυσάνδρου Καυταντζόγλου, ο οποίος τον σχεδίασε, προσήλθε, ο φιλόχριστος λαός του 1-ου διαμερίσματος Αθήνας, για να εορτάσει την ξεχωριστή αυτή ημέρα της Ορθοδοξίας, ήτοι την αποθεραπεία από τον Ιησού Χριστό, του ετοιμοθάνατου δούλου του Εκατόνταρχου της Καπερναούμ. Σημειώνοντας ακόμα σε ότι αφορά την αισθητική ταυτότητα του κορυφαίου βυζαντινού αριστουργήματος της πόλης του ναού του Αγίου Κωνσταντίνου, πώς τις σπουδαίες εσωτερικές του αγιογραφίες, τις είχε επιμεληθεί ο κορυφαίος αγιογράφος Αναστάσιος Λουκίδης, με βοηθούς τον αξεπέραστο Φώτη Κόντογλου και τον Δημήτριο Δήμα. Η ανέγερση του σπουδαίου αυτού ναού της Ομονοίας ξεκίνησε το 1871 με απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου Αθηνών, προς τιμήν του γεγονότος της γέννησης του Βασιλέως Κωνσταντίνου το 1868 και η αποπεράτωσή του έλαβε χώρα το 1905, με γενναία χορηγία της βασίλισσας Όλγας. Έκτοτε ναός ο οποίος έχει υποστεί και αρκετές παρεμβάσεις και επισκευές ένεκα των καταστρεπτικών σεισμών του 1981 και του 1999 στην Αθήνα, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα τοπόσημα βυζαντινά στολίδια της Αθήνας μας.
Σύμφωνα με την ευαγγελική περικοπή ένας επιφανής Εκατόνταρχος της Καπερναούμ της Γαλιλαίας, ο οποίος παράλληλα με το υψηλό κοινωνικό του κύρος, τη στρατιωτική του τιμή και την οικονομική ευρωστία, έτρεφε ξεχωριστή αγάπη και πίστη προς τον Χριστό – και είχε συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση τους Ιουδαίους της Γαλιλαίας, βοηθώντας τους να φτιάξουν το δικό τους αυτοδύναμο λατρευτικό χώρο, δηλαδή τη Συναγωγή τους – είχε έναν πολύ αγαπημένο δούλο, ο οποίος ήταν βαριά ασθενούν και διαφαίνετο ότι θα πεθάνει. Ο εκατόνταρχος με ιδιαίτερη αγάπη για το δούλο του, για την προσήλωση, την αξιοπρέπεια και την εντιμότητα απέναντί του, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τον σώσει και να τον διατηρήσει στη ζωή. Γνωρίζοντας έτσι τα πολλά θαύματα που έχει επιτελέσει ο Ιησούς, σκέφτηκε να αποταθεί σε αυτόν και να ζητήσει τη θαυματουργή βοήθεια του, για να αποθεραπευτεί ο δούλος του. Όμως αισθάνονταν κατώτερος της τιμής να απευθυνθεί στο Χριστό και έτσι θεώρησε πρέπον όπως μας καταμαρτυρεί ο ευαγγελιστής Λουκάς, να απευθυνθεί στους πρεσβυτέρους της Γαλιλαίας, δηλαδή στους ευυπόληπτους πολίτες και υψηλού κοινωνικού κύρους τοπικούς της άρχοντες, για να μεσολαβήσουν αυτοί στο Χριστό και να τον επισκεφτεί στο σπίτι του, προκειμένου να αποθεραπεύσει το δούλο του.
Πράγματι ο εκατόνταρχος όπως σημειώνει ο ευαγγελιστής Λουκάς, απευθύνθηκε στους τοπικούς άρχοντες και ζήτησε τη βοήθειά τους να τον προστρέξουν με τη μεσιτεία τους προς τον Χριστό. Αυτοί ήρθαν αρωγοί στο αίτημα του και παρακάλεσαν τον Ιησού να επι-σκεφτεί το σπίτι του εκατόνταρχου. Καθώς ο Χρήστος κατευθυνόταν στο σπίτι του, πλησίασαν τον Χρήστο κάποιοι άλλοι φίλοι του και του είπαν ότι δεν είναι σωστό να τον παρενοχλούν και πως δεν ήταν πρέπον να επισκεφτεί το σπίτι του Ρωμαίου στρατιωτικού- Εκατόνταρχου. Ο εκατόνταρχος εκτιμούσε ότι όπως αυτός με πειθαρχία και συνέπεια διοικούσε τους άντρες του και με έναν του λόγο γινόταν εκτελεστή κάθε εντολή του, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε και ο Ιησούς Χριστός, με ένα του μόνο λόγο, να αποθεραπεύσει τον ετοιμοθάνατο δούλο του. Ο Ιησούς λοιπόν καθώς είχε πλησιάσει το σπίτι του εκατόνταρχου και άκουσε τα λόγια του, συγκινήθηκε για την αταλάντευτη πίστη του σε αυτόν και θεράπευσε αμέσως εξ΄ αποστάσεως, το δυστυχή δούλο του Εκατόνταρχου.
Αξίζει να σημειώσουμε εδώ εμφατικά την ταπεινότητα του Κυρίου, που αποφασίζει να μεταβεί στο σπίτι ενός απλού ανθρώπου, ενός δούλου χαμηλού κοινωνικού κύρους για τα δεδομένα της εποχής εκείνης στην Γαλιλαία, προκειμένου ωστόσο να τον θεραπεύσει και να του χαρίσει τη ζωή, για την πίστη, την ευγένεια, την εντιμότητα και την αξιοπρέπειά του. Αλλά επίσης να υπομνήσουμε και το εξατομικευμένο ενδιαφέρον του Ιησού για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, που αποτελεί μία μοναδική ηθική οντότητα και πρέπει αντίστοιχα με την ευαισθησία και την ευπροσηγορία μας προς κάθε πάσχοντα και αδύναμο, να εκφράζουμε την αγάπη μας την ηθική στήριξη και τη βοήθειά μας. Της Κυριακάτικης αυτής λειτουργίας του Ευαγγελίου Δ΄ Κυριακής του Ματθαίου, χοροστάτησε ο ευλαβής πατέρας και ιερατικός προϊστάμενος του πάνσεπτου ναού του Αγίου Κωνσταντίνου, Πατέρας Σεραφείμ Ρίβιος, συνεπικουρού-μενος και από τους άλλους ιερείς εκκλησίας. Και με την αποπεράτωση της ωραίας αυτής λειτουργίας, αφού εκφώνησέ το ευγενές μήνυμα του Αρχιεπισκόπου μας Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, για το σημαντικό ορθόδοξο μήνυμα της ημέρας, μας ευχήθηκε σε όλους καλή δύναμη και το σπουδαίο ηθικό παράδειγμα της ευαγγελικής περικοπής «της θεραπείας του δούλου του εκατόνταρχου», να αποτελέσει ένα κεντρικό σηματωρό στη ζωή μας, ως πρότυπο συμπεριφοράς, κοινωνικής αλληλεγγύης, ευαισθη-σίας, αγάπης και αρωγής προς κάθε αδύναμο και πάσχοντα συνάνθρωπό μας.
Χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους και η περικοπή της αποθεραπείας του δούλου του εκατόνταρχου, να σηματοδοτεί μία ηθική επανεκκίνηση στη ζωή μας, στην κατεύθυνση της αγάπης και της αλληλεγγύης!
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.