16/07/2023 18/07/2023 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το Θείο λόγο στην Παναγία Σουμελά το πρωί της Κυριακής 16 Ιουλίου 2023. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν περισσότεροι από 300 νέες και νέοι που έλαβαν μέρος στο 25ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων. Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε η τελετή λήξης του Συναπαντήματος, αναμνηστική...
16 Ιουλίου, 2023 - 21:28
Τελευταία ενημέρωση: 18/07/2023 - 0:11

Πλήθος νέων στην Παναγία Σουμελά για το 25ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

Διαδώστε:
Πλήθος νέων στην Παναγία Σουμελά για το 25ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το Θείο λόγο στην Παναγία Σουμελά το πρωί της Κυριακής 16 Ιουλίου 2023.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν περισσότεροι από 300 νέες και νέοι που έλαβαν μέρος στο 25ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων. Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε η τελετή λήξης του Συναπαντήματος, αναμνηστική φωτογραφία έξω από τον Ιερό Ναό και ο καθιερωμένος χορός.

Στην ομιλία του κατά τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στους νέους, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Έχετε χρέος να γίνετε και σείς «φως του κόσμου» και να μεταδώ­σετε την πίστη στον Χριστό και την αγάπη και τον σεβασμό προς την Υπεραγία Θεοτόκο, τη Σουμελιώ­τισ­σα, τη μητέρα του Ποντιακού Ελληνισμού, και συγχρόνως να μεταλαμπαδεύσετε την αγάπη σας για τον Πόντο, για την ιστορία, τα έθιμα και τις παραδόσεις σας, που αποτελούν το συνεκτικό στοιχείο όλων των Ποντίων και δεν πρέπει να ξεχασθούν ποτέ, αν θέλουμε να αναγνωρισθούν από όλους τα δίκαια και οι θυσίες του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και το μαρτύριό του.»

Αναλυτικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων ανέφερε:

«Ὑμεῖς ἐστε τό φῶς τοῦ κόσμου, οὐ δύναται πόλις κρυβῆναι ἐπάνω ὄρους κειμένη».

Μία ιδιότητα, που είναι αποκλει­στικά δική του παραχωρεί, όπως ακούσαμε στο σημερινό ευαγγε­λικό ανάγνωσμα, ο Χριστός στους μαθητές του. «Ἐγώ εἰμί τό φῶς τοῦ κόσμου», είχε πεί σε άλλη ευκαιρία για τον εαυτό του και τώρα το επαναλαμ­βα­νει για τους μαθητές του. «Ὑμεῖς ἐστε τό φῶς τοῦ κόσμου». Εσείς είστε το φως του κόσμου.

Φως του κόσμου οι μαθητές του Χριστού, όχι γιατί είναι οι ίδιοι φως, αλλά γιατί βρίσκονται στη θέση του Χριστού επί της γης και συνεχίζουν το έργο του. Μεταδίδουν το φως του στους ανθρώπους, κηρύττοντας τον λόγο του και το ευαγγέλιό του και απαλ­λάσσοντάς τους από το σκοτάδι της πλάνης και της αμαρτίας.

Φως του κόσμου οι απόστολοι του Χριστού, γιατί όσοι πιστεύουν στον Χριστό, που είναι το φως του κόσμου, όσοι ζούν σύμφωνα με τον λόγο και τη διδασκαλία του, φωτί­ζονται και αυτοί και ακτινοβολούν το φως του Χριστού. Και το φως του Χριστού δεν είναι σαν τα υλικά φώτα τα οποία τα σκιάζουν τα διάφορα εμπόδια, αλλά φαίνεται από όλους τους ανθρώπους, όπως φαίνεται και μία πόλη, που είναι κτισμένη επάνω σε ένα όρος.

Ακριβώς έτσι, σαν μία πόλη στην κορυφή ενός όρους, που φαίνεται από παντού, είναι, λέγει ο Χριστός, ο άνθρωπος που έχει μέσα του το δικό του θείο φως. Φέγγει και λάμπει, όχι για να φαίνεται ο ίδιος, όχι για να προβάλλεται και να δια­φημίζεται αυτός, αλλά για να προ­βάλ­λεται, να τιμάται και να δοξά­ζε­ται ο Θεός. Αυτό σημαίνει, βε­βαίως, ότι η ζωή και τα έργα του αν­θρώπου θα πρέπει να είναι αντίστοιχα με το φως του Χριστού που έχει μέσα του, ώστε να μην το σκιάζουν, αλλά να το αφήνουν να λάμπει και να φωτίζει τον κόσμο.

Φως του κόσμου ήταν και οι άγιοι και θεοφόροι Πατέρες της Δ´ Οι­κου­μενικής Συνόδου, τους οποίους εορτάζει σήμερα η Αγία μας Εκκλησία, λίγες ημέρες μετά τη μνήμη της αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος και πανευφήμου Ευφημίας, η οποία με θαυμαστό τρόπο επικύ­ρω­σε τις αποφάσεις της Δ´ Οικου­μενικής Συνόδου.

Είναι φως του κόσμου, γιατί με τον λόγο και τη διδασκαλία τους διεσάφησαν και κήρυξαν την ορθή πίστη σχετικά με τις δύο φύσεις του Χριστού, τη θεία και την ανθρώπι­νη, οι οποίες συνυπάρχουν ασυγ­χυ­τως και αδιαιρέτως στο θεαν­δρικό πρόσωπο του Κυρίου μας, και απέρριψαν τις αιρετικές διδασκα­λίες που δεν ανεγνώριζαν τις δύο του φύσεις και τον τρόπο της συνυ­πάρξεώς τους.

Φως του κόσμου γίνεται όμως και ο κάθε άνθρωπος, ο οποίος με πι­στη στον Χριστό αγωνίζεται και υπε­ρασπίζεται την πίστη, το καλό και το δίκαιο, και δεν υποχωρεί και δεν συμβιβάζεται με το περιβάλ­λον, ούτε και κρύβεται προκειμέ­νου να μην αναλάβει τις ευθύνες που συνεπάγεται η πίστη του ή να μην δώσει τη μαρτυρία της στους ανθρώπους.

Φως του κόσμου καλούμεθα να γίνουμε και εμείς, όσοι πιστεύουμε στον Χριστό, γιατί έχουμε χρέος και καθήκον να μεταλαμπαδεύ­σου­με αυτή την πίστη και στους ανθρώπους γύρω μας. Και αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για σας τους νέους και τις νέες που βαδίζετε στη ζωή σας με πίστη στον Χριστό και με τις αρχές και τις αξίες που μας κληροδότησαν οι πατέρες μας και οι μητέρες μας, οι πρόγονοί μας.

Αυτές οι αρχές και οι αξίες μαζί με την πίστη και την ευσέβεια ενίσχυ­σαν τον Ποντιακό Ελληνισμό για να ζήσει και να διατηρηθεί κάτω από αντίξοες συνθήκες· για να ζήσει και να ακμάσει μέσα σε ένα περι­βάλλον εχθρικό και αλλόθρη­σκο, παρά τους διωγμούς, τις εξο­ρίες και τις ταλαιπωρίες που υπέ­μει­ναν οι πατέρες μας. Επέτρεψαν στον Ποντιακό Ελλη­νισμό να γίνει «πόλις ἐπάνω ὄρους κειμένη», διατηρώντας την πολιτι­στι­κη του ταυτότητα και διεκδικώ­ντας τα δίκαιά του για όσα άδικα υπέστη.

Και εάν οι παλαιότερες γενεές κα­τόρθωσαν να διατηρήσουν αναμ­μένη αυτή τη φλόγα της ιστορίας και του πολιτισμού, ώστε ο Ποντια­κός Ελληνισμός να μην αποτελεί απλώς ένα μουσειακό είδος, να μην αποτελεί απλώς ένα κεφάλαιο της ιστορίας και περασμένα μεγα­λεία, για τα οποία μόνο να κλαίμε, εσείς, οι νέοι και οι νέες, που συμ­μετέχετε αυτές τις ημέρες στο 25ο Συναπάντημα Νεολαίας των Ποντια­κών Σωματείων, το οποίο διοργανώνει το Πανελλήνιο Προ­σκυ­νημα και το Σωματείο «Πανα­γία Σουμελά», μπορείτε και έχετε χρέος να μεταλαμπαδεύσετε αυτή τη φλόγα και στους συνομιλήκους σας αλλά και σε όλη την κοινωνία και τον κόσμο.

Έχετε χρέος να γίνετε και σείς «φως του κόσμου» και να μεταδώ­σετε την πίστη στον Χριστό και την αγάπη και τον σεβασμό προς την Υπεραγία Θεοτόκο, τη Σουμελιώ­τισ­σα, τη μητέρα του Ποντιακού Ελληνισμού, και συγχρόνως να μεταλαμπαδεύσετε την αγάπη σας για τον Πόντο, για την ιστορία, τα έθιμα και τις παραδόσεις σας, που αποτελούν το συνεκτικό στοιχείο όλων των Ποντίων και δεν πρέπει να ξεχασθούν ποτέ, αν θέλουμε να αναγνωρισθούν από όλους τα δίκαια και οι θυσίες του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και το μαρτύριό του. Αυτό εύχομαι πατρικά να κάνετε με τη βοήθεια και της Παναγίας της Σουμελιώτισσας, η χάρη και η ευλογία της οποίας εύχομαι να σας σκέπει και να σας ενισχύει στη ζωή σας πάντοτε.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Αρχιερατική θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά και λήξη του 25ου Συναπαντήματος Νεολαίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων