Ο Πατριάρχης Πορφύριος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της επιχείρησης «Καταιγίδα» του 1995 (ΒΙΝΤΕΟ)
Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της επιχείρησης ¨Καταιγίδα” της 4ης Αυγούστου 1995, στην πόλη Πριέντορ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Παρέστησαν και Επίσκοποι Μπανιαλούκας κ. Εφραίμ και ο Marča,κ. Σάββας. «Ο πόνος δεν έχει έθνος ή θρησκεία» είπε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος ο οποίος έκανε έκκληση στους θρησκευτικούς ηγέτες να κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν και να οικοδομήσουν την ειρήνη μεταξύ ανθρώπων και εθνών.
- Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ότι ο πόνος δεν κάνει διακρίσεις: «Γνωρίζουμε ότι τον πόνο ενός χαμένου παιδιού ή συγγενή τον αισθάνεται κάθε μητέρα, κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από το σε ποιο έθνος ανήκει και πώς προσεύχεται στον Θεό. Ο πόνος δεν έχει έθνος ή θρησκεία. Ο πόνος είναι πόνος, ανεξάρτητα από το ποιανού είναι. Σήμερα συγκεντρωθήκαμε όχι μόνο γιατί έχουμε δικαίωμα στον πόνο και στη μνήμη των αγαπημένων μας που υπέφεραν, αλλά κυρίως γιατί έχουμε την ανάγκη να προσευχηθούμε στον Θεό για τη σωτηρία των ψυχών τους. Το γεγονός ότι προσευχόμαστε για τα θύματά μας δεν σημαίνει ότι δεν θυμόμαστε τον πόνο και τις θυσίες των άλλων. Αντιθέτως, ενώ προσευχόμαστε για τα αθώα αδέρφια και τις αδελφές μας, τους Ορθόδοξους Σέρβους, γνωρίζουμε επίσης τον πόνο των μητέρων από τον βοσνιακό και τον κροατικό λαό και σεβόμαστε τις θυσίες τους. Προσευχόμαστε ο Θεός να παρηγορεί όλους, και εμάς και τους άλλους. Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί καλούμαστε να το κάνουμε αυτό, ακόμη κι όταν κάποιοι παραβλέπουν και αγνοούν τον πόνο και τις θυσίες μας».
Βίντεο από RTRS vijesti
Η ειρήνη ως προϋπόθεση ανθρώπινης αξιοπρέπειας
Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι «η ειρήνη έχει ύψιστη αξία, και αποτελεί προϋπόθεση για πραγματική ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
«Απευθύνω έκκληση σε όλους, αλλά κυρίως καλώ τους θρησκευτικούς ηγέτες να κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν και να οικοδομήσουν την ειρήνη μεταξύ ανθρώπων και εθνών. Αρχικά, με το να νιώθουμε ο ένας τον πόνο και τις πληγές του άλλου», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Θεμέλιο ενός ειρηνικού μέλλοντος είναι το να αναγνωρίζουμε τον πόνο του άλλου. Ας δείξουμε καλοσύνη, έλεος, ταπείνωση, αλληλοσεβασμό. Με μια λέξη ας είμαστε άνθρωποι, όπως είπε ο μακαριστός Πατριάρχης κυρός Παύλος».
«Ειρήνη δεν είναι μόνο η απουσία πολέμου, αλλά αντιθέτως σημαίνει ότι καθημερινή μας ζωή χαρακτηρίζεται από διακριτικότητα, αγάπη και εμπιστοσύνη στον Θεό, για ένα καλύτερο αύριο, για χάρη των απογόνων μας», επεσήμανε.
«Ο Θεός να ελεήσει τις ψυχές των νεκρών στη στρατιωτική επιχείρηση. Είθε να αναπαύσει τις ψυχές των θυμάτων παιδιών, των ηλικιωμένων, των αδελφών μας και όλου του κόσμου», κατέληξε ο Μακαριώτατος.
Στην εκδήλωση αφιερωμένη στην Ημέρα Μνήμης για τα δεινά και τις διώξεις του σερβικού λαού συμμετείχαν ανώτατοι εκπρόσωποι των αρχών της Δημοκρατίας της Σερβίας και της Δημοκρατίας της Σέρπσκα.
Αλεξάνταρ Βούτσιτς: Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την ελευθερία!
Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, παρευρισκόμενος στην εκδήλωση , απηύθυνε λόγο. Μεταξύ άλλων τόνισε:
«Είναι σημαντικό για εμάς να μείνουμε ενωμένοι, να πούμε σε όλους τι συνέβη. Η Σερβία θα στέκεται πάντα στο πλευρό του λαού της, ανεξάρτητα το προσωπικό τίμημα που θα πληρώσω για αυτήν. Πρέπει να ατενίσουμε το μέλλον αλλά δεν θα αφήσω κανέναν να μας ταπεινώσει. Πάντα θα βοηθάμε τον λαό μας, τη Δημοκρατία της Σέρπσκα, και είμαι σίγουρος ότι η Δημοκρατία της Σέρπσκα θα βοηθά πάντα τη Σερβία της. Θέλω να σας εκφράσω εμείς στη Σερβία σας αγαπάμε και σημαίνετε πολλά για εμάς.
Θα χτίσουμε τη χώρα μας, και είμαι βέβαιος ότι θα χτίσετε και εδώ τη Δημοκρατία της Σέρπσκα, αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε αυτό για το οποίο είμαστε γνωστοί και θαυμάζουμε, και αυτό είναι η ελευθερία. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την ελευθερία! Θα προστατεύσουμε την ελευθερία τόσο της Σερβίας όσο και την ελευθερία της Δημοκρατίας της Σέρπσκα. Η Σερβία δεν είναι κάπου μακριά, αλλά στις καρδιές σας και στις καρδιές μας. Ζήτω η Δημοκρατία της Σέρπσκα! Ζήτω η Σερβία!».
Λίγα λόγια για την επιχείρηση “Καταιγίδα”
Στις 4 Αυγούστου του 1995, ο κροατικός στρατός, αποτελούμενος από 138.500 άνδρες, εισέβαλε στην περιοχή της Κράινα και βομβάρδισε τα σερβικά οχυρά. Μέσα σε 36 ώρες ο κροατικός στρατός έθεσε υπό τον έλεγχο τος το Κυν, την πρωτεύουσα της Κράινα. Η επιχείρηση έφερε την ονομασία «Καταιγίδα» και σκοπός της ήταν η ανακατάληψη της περιοχής και η εκδίωξη της πολυπληθούς σερβικής μειονότητας.
Η επιχείρηση «Καταιγίδα» στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και αποτέλεσε τον επίλογο του Πολέμου της Κροατίας, ο οποίος διήρκεσε τέσσερα χρόνια (1991-1995).
Περίπου 2.000 Σέρβοι, μεταξύ των οποίων και πολλοί άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους, ενώ περισσότεροι από
200.000 υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους και να καταφύγουν στη Σερβία.
Σημειώνεται ότι μετά την επιχείρηση της 4ης Αυγούστου, τον Νοέμβριο επιτέυχθηκε η συμφωνία του Ντέιτον. Συγκεκριμένα, η Συμφωνία του Ντέιτον είναι η ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην βάση της πολεμικής αεροπορίας Ράιτ-Πάτερσον του Ντέιτον, στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών, την 1η Νοεμβρίου 1995, και υπογράφηκε επίσημα στο Παρίσι την 14η Δεκεμβρίου 1995. Με τη συμφωνία αυτή έληξε ο πόλεμος της Βοσνίας.
Τα αντιμαχόμενα μέρη συμφώνησαν για παύση των εχθροπραξιών και προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο κράτος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Η χώρα διαιρέθηκε σε δύο οντότητες, τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και την Ομοσπονδία Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.
Στο Γενικό Πλαίσιο της Συμφωνίας για Ειρήνη στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη τονίζεται η αναγκαιότητα για παύση των εχθροπραξιών και προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Αναγνωρίζεται ότι τα εμπλεκόμενα μέρη τήρησαν τις προγενέστερες συμφωνίες, όπως την συμφωνία της 8ης Σεπτεμβρίου 1995 για τις Βασικές Αρχές, και τις συμφωνίες παύσης πυρός της 14ης Σεπτεμβρίου και της 5ης Οκτωβρίου 1995. Το Γενικό Πλαίσιο περιλαμβάνει 11 άρθρα που αναλύονται λεπτομερώς στα παραρτήματα της Συμφωνίας.
Διαβάστε ακόμη:
Στη μονή Οσόβιτσι συναντήθηκαν Πατριάρχης Σερβίας, Βούτσιτς, Ντόντικ
Ο Πρέσβης της Σερβίας Ντούσαν Σπασόγιεβιτς στο ope.gr: Αναπόσπαστο μέρος των σερβοελληνικών σχέσεων η κοινή Ορθόδοξη πίστη
Με πληροφορίες από tvhram, spc.rs, Wikipedia
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.