Αγία Σοφία
06 Νοεμβρίου, 2022

Αγιά Σοφιά: Η ολιγωρία της διεθνούς κοινότητας, το παιδικό όνειρο του Ερντογάν και οι προκλήσεις

Διαδώστε:

Δύο χρόνια έχουν περάσει από την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και παρά το γεγονός ότι η απόφαση αυτή προκάλεσε την κατακραυγή της παγκόσμιας κοινότητα, ελάχιστα έχουν γίνει έκτοτε, εκτός από φραστικές καταδίκες που διόλου δεν “ιδρώνουν το αυτί του Σουλτάνου”.

Και σε κάθε ευκαιρία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατυπώνει την επιθετική του ρητορική, έχοντας πολύ συχνά στο επίκεντρο των προκλήσεων το σύμβολο της Ορθοδοξίας.

Γράφει η Δέσποινα Σωτηρίου

O Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θυμήθηκε και πάλι την Αγιά Σοφιά σε μια μεγάλη εκδήλωση στην Άγκυρα που έφερε το όνομα «Αιώνας της Τουρκίας”.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι όποιος προσπάθησε να χωρίσει ή να συγκρουστεί με τους ανθρώπους εδώ στο παρελθόν, συνέβαλε σε αυτή τη μεγάλη επανάσταση που έκανε η Τουρκία τα τελευταία 20 χρόνια του πρώτου αιώνα της, είπε: «Μουσουλμάνοι που αποκλείονται λόγω της πίστης τους, Κούρδοι που υφίστανται διακρίσεις λόγω της γλώσσας τους, Αλεβίτες που καταπιέζονται λόγω της ταυτότητάς τους», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε: “Σταθήκαμε δίπλα στους Χριστιανούς και Εβραίους γιους αυτών των εδαφών, που εκτέθηκαν στην αδικία. Με λίγα λόγια, υποστηρίξαμε τον αγώνα και αποζημιώσαμε τις απώλειες όλων όσοι διώχθηκαν από την κηδεμονία σε αυτή τη χώρα».

Ακολούθως, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην Αγιά Σοφιά. «Το γεγονός ότι πραγματοποιήσαμε ένα όνειρο πολλών γενεών, ξανανοίγοντας την Αγία Σοφία ως τζαμί, είναι μια μεγάλη πρόκληση ενάντια στην παγκόσμια κηδεμονία».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Αγία Σοφία και μοιράστηκε αναμνήσεις των νεανικών του χρόνων όπως μαζί με άλλους νεαρούς φίλους και ομοϊδεάτες του συμμετείχαν σε συλλαλητήρια μπροστά στην Αγία Σοφία με τη λαχτάρα να ανοίξει η Αγία Σοφία  ως τζαμί. Δόξα τω Θεώ είχαμε την τύχη να το ανοίξουμε. Είναι αδύνατο να το ξεχάσουμε αυτό. Σπάσαμε τις αλυσίδες και απελευθερώσαμε την Αγία Σοφία.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «κάναμε την Αγία Σοφία τζαμί ως απάντηση στην παγκόσμια κηδεμονία», εννοώντας ότι κάποια παγκόσμια κηδεμονία είχε επιβάλλει να είναι μουσείο κι ότι ο ίδιος άλλαξε αυτή την κατάσταση.

«Ήταν ένα μεγάλο όνειρο για πολλές γενιές, η κληρονομιά του Μωάμεθ», υπογράμμισε, για να κλείσει αυτό το απόσπασμα της ομιλίας του με τον… έρωτα.

«Αυτός που κουβαλάει τον έρωτα στην πλάτη, μπορεί να κουβαλήσει όλο τον κόσμο. Αυτός που προχωράει δίχως τον έρωτα, αντί για το σώμα κουβαλάει ένα πτώμα. Εμείς σε αυτά τα 20 χρόνια προχωρήσαμε με τον έρωτα», ανέφερε

Σε κίνδυνο

«Η Αγία Σοφία κινδυνεύει και το λένε πιά οι ίδιοι οι Τούρκοι, το λένε θεσμοί της Τουρκίας, το λένε οι αρχαιολόγοι της Τουρκίας, το λένε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Τουρκίας. Δεν μπορεί ένας διεθνής οργανισμός να παρακολουθεί με χαμηλά αντανακλαστικά την καταστροφή ενός τέτοιου μνημείου. Γι’ αυτό και ζητήσαμε την ενεργοποίηση της UNESCO, ζητήσαμε να υπάρξει άμεση αποστολή στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να γίνει πραγματογνωμοσύνη στο μνημείο και να κηρυχθεί ως μνημείο εν κινδύνω». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος στην τηλεόραση της ΕΡΤ και στην ενημερωτική εκπομπή «Συνδέσεις», με τους δημοσιογράφους κ. Κώστα Παπαχλιμίντζο και κα Χριστίνα Βίδου, κληθείς να αναφερθεί στους στόχους και στα αποτελέσματα της επίσκεψής του στα κεντρικά γραφεία της UNESCO στο Παρίσι, όπου αιτήθηκε να κηρυχθεί η Αγία Σοφία «ως μνημείο εν κινδύνω», λόγω μεγάλων φθορών που έχει υποστεί από τη στιγμή που έχει μετατραπεί σε τζαμί.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι «είναι εμφανές ότι υπάρχει μία εργαλειοποίηση της θρησκείας από το καθεστώς Ερντογάν, αφενός για το εσωτερικό ακροατήριο, το θρησκευόμενο, το εθνικιστικό τμήμα της κοινής γνώμης στην Τουρκία. Αφετέρου γιατί θέλει ο ίδιος να παρουσιαστεί ως ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου. Εδώ και δύο χρόνια, από τη στιγμή που ανετράπη ουσιαστικά η απόφαση του του Κεμάλ Ατατούρκ -και ήταν μια πολιτιστική οπισθοδρόμηση για την Τουρκία, μία υποχώρηση του κοσμικού κράτους-, ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, ενός οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν ορθόδοξοι βουλευτές από 25 χώρες, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, για την αφύπνιση της διεθνούς κοινής γνώμης.

Έχουμε εκδώσει τον τόμο για την Αγία Σοφία, που περιλαμβάνει 37 εμβληματικούς Ναούς, από την Σκωτία μέχρι την Κίνα, που δείχνουν το βαθύ αποτύπωμα του βυζαντινού πολιτισμού στην γηραιά ήπειρο, με στόχο να τον παρουσιάσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Στην UNESCO, λοιπόν, παρουσιάσαμε έναν πλήρη φάκελο με δημοσιεύματα ξένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κυρίως τουρκικών, τα οποία εφιστούν την προσοχή στις καταστροφές που υφίσταται το μνημείο και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι το μνημείο το 2050, εάν συνεχιστεί αυτή η αθρόα προσέλευση δεκάδων χιλιάδων μουσουλμάνων, που φθάνουν στο σημείο να καταλύουν εντός του μνημείου, κινδυνεύει με κατάρρευση. Παρουσιάσαμε αναλυτικά τις φθορές που έχει υποστεί και ζητήσαμε το μνημείο να κηρυχθεί εν κινδύνω. Η Αγία Σοφία κινδυνεύει και το λένε πιά οι ίδιοι οι Τούρκοι».

Φωτογραφίες: pexels/unsplash

Διαδώστε: