ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Συνεχείς προκλήσεις από Ερντογάν και Τουρκικό ΥΠΕΞ
Συνεχίστηκαν και χθες, 24 Ιουλίου 2021, ανήμερα της μαύρης επετείου από την πρώτη μουσουλμανική προσευχή εντός της Αγίας Σοφίας, οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, με επίκεντρο το ιερό σύμβολο της Ορθοδοξίας.
Παρά την πρόσφατη απόφαση-ράπισμα της UNESCO αναφορικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν “εόρτασε” την επέτειο με μια προκλητική ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Στο μήνυμα του, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε την Αγία Σοφία: «σύμβολο της αναβίωσης του πολιτισμού μας» και πρόσθεσε: «Ελπίζω αυτές οι φωνές του καλέσματος της προσευχής, των salavatlar (χαιρετισμοί στον Μωάμεθ) και του Κορανίου δεν θα χαθούν από τους θόλους αυτού του μεγάλου ναού».
Medeniyet güneşimizin yeniden yükselişinin sembolü olan #AyasofyanınDirilişi bir kez daha hayırlı olsun. Bizlere bu günleri gösteren Rabbimize hamdolsun…
İnşallah bu ulu mabedin kubbelerinden ezanların, salavatların, hatmi şeriflerin sesleri kıyamete kadar eksik olmayacak… pic.twitter.com/7wUivL4Rft
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) July 24, 2021
Θρασύτατη ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών: «Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί είναι κυριαρχικό δικαίωμά μας»
Στο μεταξύ, μία ημέρα μετά την απόφαση που υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της 44ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO, αναφορικά με την μετατροπή σε μουσουλμανικά τεμένη της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μία θρασύτατη ανακοίνωση.
Μεταξύ άλλων αναφέρει πως “μετατράπηκαν σε τζαμιά με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας” και πως “αποτελούν ιδιοκτησία της Δημοκρατίας της Τουρκίας και οι ιστορικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές αξίες τους προστατεύονται επιμελώς. Το άνοιγμα της Αγιάς Σοφιάς για προσευχή πριν από έναν χρόνο ακριβώς, αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας.
Η Τουρκία βρίσκεται σε ανοιχτή και αδιάκοπη επικοινωνία και συνεργασία με το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από την αρχή αυτής της διαδικασίας. Η επίσκεψη της Συμβουλευτικής Αποστολής της UNESCO στην Κωνσταντινούπολη δύο φορές, μετά από πρόσκληση της Τουρκίας, καταδεικνύει σαφώς την εποικοδομητική και διαφανή προσέγγιση της χώρας μας. Αυτό τονίζεται επίσης στις εκθέσεις της Συμβουλευτικής Αποστολής.
Η συνεχιζόμενη αποκατάσταση και άλλες ρυθμίσεις και στις δύο μνημειακές δομές δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο όσον αφορά τα πρότυπα της UNESCO, αντίθετα, στοχεύουν στη διατήρηση της πρωτοτυπίας και της ακεραιότητας της Αγίας Σοφίας και της Χώρας, όπως φαίνεται στις αποστολές της UNESCO που πραγματοποιήθηκαν το 2019, 2020 και 2021.
Ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι το ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά την 44η εκτεταμένη σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, στην οποία η χώρα μας εξακολουθεί να είναι παρατηρητής, περιέχει δηλώσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις εκθέσεις της Συμβουλευτικής Αποστολής και την κατάσταση επί τόπου”.
Η απόφαση της Unesco, μεταξύ άλλων, αποτυπώνει την βαθύτατη λύπη της Επιτροπής για την έλλειψη διαλόγου και σχετικής πληροφόρησης των προθέσεων της Τουρκίας για την αλλαγή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας και τούτο παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις οδηγίες των κατευθυντήριων γραμμών του Οργανισμού.
Εκφράζει ακόμη την έντονη ανησυχία της για τις επιπτώσεις που αυτές οι αλλαγές θα επιφέρουν στον οικουμενικό χαρακτήρα των δυο μνημείων και καλεί την Τουρκία να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της και να προχωρήσει σε διάλογο πριν αποφασίσει οποιαδήποτε άλλη ριζική αλλαγή η οποία θα αφορά τα δύο μνημεία.
Τέλος, η απόφαση, ζητά από την Τουρκία να καταθέσει στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μέχρι τη 1η Φεβρουαρίου 2022, ενημερωμένη έκθεση των εργασιών συντήρησης των δυο μνημείων προκειμένου το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο της Επιτροπής.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα μετέχει ως παρατηρητής στην εν λόγω επιτροπή στην οποία συμμετέχουν 21 κράτη-μέλη, ενώ έχει θέσει υποψηφιότητα για την επόμενη περίοδο.
Διπλωματικές πηγές: Η Τουρκία απορρίπτοντας τη δήλωση του Προέδρου του Σ.Α. ΟΗΕ και της UNESCO δείχνει εκ νέου ότι έχει πάρει διαζύγιο από τη διεθνή νομιμότητα
Η Τουρκία με πρόσφατες ανακοινώσεις που εξέδωσε, δείχνει για μια ακόμα φορά ότι έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με τη διεθνή νομιμότητα, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Σημειώνουν πως η Τουρκία απέρριψε τόσο τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια όσο και την Απόφαση της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO για την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας.
Αμφότερες, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ελήφθησαν από χώρες από όλες τις γεωγραφικές περιοχές της υφηλίου, με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά, οι οποίες, όμως, εκφράστηκαν κατά τρόπο σαφή υπέρ του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών κανόνων.
Η Τουρκία με τη στάση της, δείχνει για μία ακόμα φορά ότι αγνοεί τους βασικούς κανόνες της Διεθνούς Κοινότητας επιμένοντας στην παραβατική της συμπεριφορά, συνεχίζοντας να αποτελεί τη μειοψηφία του ενός, τονίζουν καταληκτικά οι διπλωματικές πηγές.
Κ. Σακελλαροπούλου: Η συμπαράσταση μας στην Κύπρο είναι απόλυτη
Μήνυμα αποφασιστικότητας έναντι της τουρκικής παραβατικότητας και επιθετικότητας, απηύθυνε, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την ομιλία της το Σάββατο 24 Ιουλίου 2021, στη δεξίωση για την 47η επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου.
Όπως τόνισε η κυρία Σακελλαροπούλου, «η φιλελεύθερη δημοκρατία δεν αποτελεί για τους Έλληνες απλά μια πολιτειακή σύμβαση, αλλά βίωμα καθημερινό, πολιτικό και προσωπικό» και προσέθεσε ότι «σήμερα είναι μια ημέρα τιμής για τους αγωνιστές της δημοκρατίας. Αφιερωμένη σε εκείνους που δεν συμβιβάστηκαν με τη δικτατορία και διακινδύνευσαν ακόμη και τη ζωή τους για την ελευθερία όλων μας. Η μνήμη και το παράδειγμά τους μαρτυρούν ότι η δημοκρατία δεν είναι ποτέ δεδομένη. Η αποκατάστασή της, τον Ιούλιο του 1974, στάθηκε το εφαλτήριο για την επούλωση των πληγών του παρελθόντος, την ομαλότητα και την ευημερία μας».
Υπενθύμισε, επίσης, ότι η επέτειος δεν μας γεμίζει μόνο με συναισθήματα χαράς και υπερηφάνειας, καθώς η τραγωδία της Κύπρου παραμένει το πιο μεγάλο τραύμα του Ελληνισμού. Ωστόσο, τόνισε ότι «με αδελφική συνεργασία και ακλόνητη προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί τετελεσμένα και επεκτατικές ενέργειες. Καμία υποχώρηση δεν χωρεί στις απαράδεκτες εξαγγελίες της Τουρκίας για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Η συμπαράστασή μας στην Κύπρο είναι απόλυτη. Το ίδιο και η αποφασιστικότητά μας απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα και επιθετικότητα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κραυγή Αρχεπισκόπου Αμερικής για την Αγιά Σοφιά: Θρηνούμε!
UNESCO – Αγία Σοφία: Η απόφαση ικανοποιεί την Ελλάδα
ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Ένας χρόνος από την «δεύτερη Άλωση»
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.