24/07/2020 24/07/2020 Θείες Λειτουργίες τελέστηκαν σήμερα σε όλες τις εκκλησίες της Μητρόπολης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας ως απάντηση στην πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, που ξαναμετατρέπεται σε τζαμί 86 χρόνια μετά.  Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στην Ποντγκόριτσα. Στο κήρυγμά του...
24 Ιουλίου, 2020 - 14:39
Τελευταία ενημέρωση: 24/07/2020 - 14:58

Αμφιλόχιος: «Αποτίουμε τιμή στην Αγία Σοφία, που παραμένει άφθαρτη»

Διαδώστε:
Αμφιλόχιος: «Αποτίουμε τιμή στην Αγία Σοφία, που παραμένει άφθαρτη»

Θείες Λειτουργίες τελέστηκαν σήμερα σε όλες τις εκκλησίες της Μητρόπολης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας ως απάντηση στην πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, που ξαναμετατρέπεται σε τζαμί 86 χρόνια μετά. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στην Ποντγκόριτσα.

Στο κήρυγμά του μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου δήλωσε ότι σήμερα τιμάμε ιδιαίτερα τη Σοφία του Θεού, που σχετίζεται με τον πιο υπέροχο ναό που χτίστηκε από ανθρώπινα χέρια στην ιστορία της ανθρώπινης φυλής, την Αγία Σοφία.

«Για τη σοφία του Θεού στην αρχαία αυτοκρατορική πόλη της Κωνσταντινούπολης. Γι’ αυτό τιμάμε τη Σοφία του Θεού ενθυμούμενοι και βιώνοντας το μυστικό αυτού του υπέροχου ναού, που χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, τον ναό από τον οποίο «ξεπήδησαν» όλοι οι ναοί και ειδικά οι ορθόδοξοι, την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης», είπε συγκινημένος ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος.

«Ο καθεδρικός ναός της Ποντγκόριτσα εμπνεύστηκε επίσης από την εκκλησία της Του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Ακριβώς όπως και ο ναός του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι εμπνεύστηκε από τον ίδιο ναό, όπου, όπως και μέσα στον ναό της Του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, μέσω της Σοφίας του Θεού αποκαλύπτεται και μαρτυρείται εδώ και αιώνες. με έναν ορατό τρόπο, αυτό το μεγάλο και ιερό μυστήριο  του Χριστού», είπε και συνέχισε:

«Η Αγία Σοφία κινδυνεύει και πάλι σήμερα, καθώς εκτίθεται σε μια προσπάθεια στέρησής της από το βαθύτερο νόημα της ύπαρξής της. Η απόπειρα μετατροπής σε τζαμί είναι παράλογη. Αλλά η Αγία Σοφία παραμένει άφθαρτη», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων