Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις: Το νέο “Τζαμί της Αγιά Σοφιάς” στην Ιαπωνία – Πώς θα απαντήσει o ελληνισμός
Η εργαλειοποίηση της Αγιά Σοφιάς από την Τουρκία δεν έχει τέλος… Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις το Σύμβολο της Ορθοδοξίας εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της επιθετικής ρητορικής του Σουλτάνου, που από ό,τι φαίνεται δεν περιορίζεται στα στενά όρια της τουρκικής επικράτειας.
Και μόνο ως πρόκληση μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση Τούρκων μεταναστών στην Ιαπωνία να ανοίξουν στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, ένα “Τζαμί Αγιά Σοφιά”.
Της Δέσποινας Σωτηρίου
Η επίσημη τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Το Tsushima Hagia Sophia Camii, όπως ονομάζεται χτίστηκε σε 2 χρόνια, με την υποστήριξη της οργάνωσης της Ισλαμικής Κοινότητας Milli Gorus (IGMG) στη Γερμανία και βρίσκεται 350 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο.
Στην Πόλη
Στην Κωνσταντινούπολη δεν έχουν τέλος οι μαρτυρίες για τις βεβηλώσεις και στις καταστροφές στο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις και τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιήσε εναντίον της Αγκυρας, έμεινε στα λόγια.
Και τα δυο και πλέον χρόνια που έχουν ακολουθήσει από τη θλιβερή εκείνη απόφαση της μετατροπής της σε τζαμί, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.
Ωστόσο, πλέον κάτι φαίνεται να αλλάζει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του govnews.gr βρίσκεται στα σκαριά μια προσπάθεια που συντονίζεται από τους ομογενείς μας στις ΗΠΑ, σε άμεση συνεργασία με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας.
«Πολύ σύντομα, διεθνείς προσωπικότητες, σε συνεργασία με το ελληνοαμερικανικό λόμπι, αλλά και συλλόγους στις ΗΠΑ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ολόκληρο τον κόσμο, που διαθέτουν ισχυρές βάσεις και γνωριμίες, θα αρχίσουν να πιέζουν το καθεστώς Ερντογάν, διεθνοποιώντας την καθημερινή καταστροφή που υφίσταται η Αγιά Σοφιά», τόνισε στο GOV NEWS διπλωματική πηγή.
Μάλιστα, δεν ήταν τυχαία και η αναφορά στο ζήτημα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο διεθνές συνέδριο «The Next 50: The Future of World Heritage in Challenging Times, Enhancing Resilience and Sustainability» που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς.
«Όσα έγιναν εκεί, σε αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελούν μια θλιβερή και προκλητική υποχώρηση από τα ανθρωπιστικά ιδεώδη που αντιπροσωπεύει η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά. Είναι απαράδεκτο, τη στιγμή που προσπαθούμε να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο και λαμπρότερο μέλλον για όλους, να υπάρχουν εκείνοι που, αντιθέτως, προσπαθούν να μας γυρίσουν πίσω σε διαχωρισμούς του παρελθόντος» τόνισε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του.
Η ομιλία έγινε 50 χρόνια από τη στιγμή που η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά τέθηκε σε εφαρμογή, με την παγκόσμια κοινότητα να αντιμετωπίζει νέες και επείγουσες προκλήσεις.
Στην όλη προσπάθεια μπαίνουν οι τελευταίες «πινελιές» και σύντομα, ίσως και τον επόμενο μήνα, θα αρχίσει μια συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια για να σωθεί το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.