Αγία Σοφία
24 Ιουλίου, 2022

“Μαύρη” επέτειος για την Αγία Σοφία – Οι προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων

Διαδώστε:

Δύο χρόνια συμπληρώνονται από τότε που η Αγία Σοφία μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί, μια απόφαση που πήρε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αγνοώντας την UNESCO και τις προτροπές άλλων χωρών και της διεθνούς κοινότητας για το αντίθετο.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Συγκεκριμένα, η αλλαγή καθεστώτος της σε τζαμί έγινε με απόφαση του Ερντογάν, στις 14 Ιουλίου του 2020, κάτι που αποτέλεσε μια πολιτική κίνηση, η οποία καταδικάστηκε διεθνώς και από διεθνή όργανα του Πολιτισμού, όπως το ICOM (διεθνές συμβούλιο μουσείων) και το ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών).

Έτσι την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 έγινε η πρώτη ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε 3ωρη μετάδοση.

Βιβλία για την Αγία Σοφία που φέρουν την “υπογραφή” του Ερντογάν

Η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας παρουσίασε το Σάββατο  23 Ιουλίου 2022 δύο βιβλία για την Αγία Σοφία, μια ημέρα πριν από τη 2η επέτειο από την επαναλειτουργία της ως τέμενος.

Τα βιβλία περιγράφουν λεπτομερώς τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του μνημείου και την αντίδραση των Τούρκων στη μετατροπή του σε τζαμί, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Επικοινωνιών.

Γράφοντας τον πρόλογο του βιβλίου για τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του εμβληματικού μνημείου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην «ιστορική σημασία των εγκαινίων του Μεγάλου Τζαμιού της Αγίας Σοφίας», λέγοντας: «Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας ξανά σε τζαμί είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. όχι μόνο για το τουρκικό έθνος αλλά για όλους τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο» υποστηρίζει.

«Με τα ιστορικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά του, το Μεγάλο Τζαμί της Αγίας Σοφίας είναι η καλύτερη απάντηση στην ισλαμοφοβία, η οποία αυξάνεται ιδιαίτερα στην Ευρώπη, και στα εγκλήματα μίσους που διαπράττονται κατά των μουσουλμάνων σε διάφορα μέρη του κόσμου» δηλώνει ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος.

Η τουρκική Διεύθυνση ανακοίνωσε ότι σήμερα κυκλοφορεί ένα ντοκιμαντέρ που θα αφηγείται ιστορίες εννέα τζαμιών σε διάφορες πόλεις της Ανατολίας, τα οποία ονομάζονται «Αγία Σοφία».

Οι προκλητικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Με ανάρτησή του στο τουίτερ το κυβερνών κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε: «Το δικαίωμα του τουρκικού έθνους στην Αγία Σοφία δεν είναι λιγότερο από εκείνους που έχτισαν αυτό το μνημείο πριν από 1500 χρόνια. Η Αγία Σοφία, η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει τους πάντες».

Με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Ιμπραήμ Καλίν, προεδρικός εκπρόσωπος, αναφέρθηκε στην σημερινή μέρα γράφοντας: “Η Αγία Σοφία έγινε το ιερό όπου αναφέρεται το όνομα του Αλλάχ, γίνονται προσευχές, και όπου οι καρδιές μαλακώνουν και βρίσκουν χαρά”.

 

“Να κλείσει η Αγία Σοφία’, είπε Τούρκος καθηγητής

Με αφορμή τις τεράστιες ζημιές και φθορές που έχει υποστεί μέσα σε δύο χρόνια η Αγία Σοφία, ο ιστορικός – συγγραφέας καθηγητής İlber Ortaylı ζήτησε δημόσια να κλείσει ο Ιερός Ναός για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης: «Η Αγία Σοφία πρέπει να κλείσει για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για να γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης. Είναι καταστροφή που 3 εκατομμύρια επισκέπτες εισέρχονται στην Αγία Σοφία κάθε χρόνο.

Η ιδιοκτησία της Αγίας Σοφίας είναι αναμφίβολα θέμα υπερηφάνειας, σύμβολο της κυριαρχίας, αλλά το βάρος της ευθύνης για την προστασία της είναι προφανές.

Η παρουσία τουαλετών γύρω από το κτίριο αποτελεί επίσης αντικείμενο κριτικής», είπε.

 Ερντογάν: Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης

Ο Ερντογάν, με αφορμή την 99η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης εξαπέλυσε εκ νέου πυρά κατά της χώρας μας, κάνοντας εξάλλου λόγο για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη. «Με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, χαράχτηκαν τα χερσαία σύνορά μας, (…), διασφαλίστηκαν τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και επιβεβαιώθηκε το μη στρατιωτικό καθεστώς των ελληνικών νησιών κοντά στις ακτές μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Ωστόσο, την τελευταία περίοδο, ιδίως από την Ελλάδα, οι όροι που καταγράφονται στη συνθήκη, ιδίως τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, αγνοούνται ή υπονομεύονται συνειδητά. Αυτή η κατάσταση, η οποία είναι ασυμβίβαστη με τις σχέσεις καλής γειτονίας και την αρχή της πίστης στη συνθήκη, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας. Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης και ηρεμίας στην περιοχή και για την προστασία των δικαιωμάτων του αγαπημένου μας έθνους», υπογράμμισε.

«Καθώς η Τουρκία κάνει σταθερά βήματα προς το 2023, την 100ή επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης και την 100ή επέτειο της Δημοκρατίας μας, ενισχύει επίσης την αποτελεσματική της θέση σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα. Στην 99η επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, τιμώ με έλεος τον Γαζή Μουσταφά Κεμάλ, τον ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, τους συμπολεμιστές του και τους αγαπημένους μας μάρτυρες και θυμάμαι τους βετεράνους μας με σεβασμό και ευγνωμοσύνη», τόνισε.

Τουρκική παρακολούθηση δεδομένων διαδικτύου

Ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλγοών το 2023 και έντονης φημολογίας περί πρόωρων εκλογών αποκαλύφθηκε ότι η τουρκική κυβέρνηση συλλέγει τα δεδομένα των χρηστών διαδικτύου, όπως δήλωσε ο Yasir Gökçe νομικός εμπειρογνώμονας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και σύμβουλος ασφάλειας πληροφοριών, στον ιστότοπο The Arrested Lawyers Initiative

Όλοι οι άνθρωποι στην Τουρκία πρέπει να γνωρίζουν ότι «η μαζική και αδιάκριτη συλλογή προσωπικών και επικοινωνιακών δεδομένων από την κυβέρνηση Ερντογάν είναι παράνομη βάσει του εσωτερικού και του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Gökçe, πρώην νομικός σύμβουλος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2023 και καθώς ο Ερντογάν χάνει ολοένα και περισσότερο έδαφος λόγω της αυξανόμενης οικονομικής κρίσης, φαίνεται να ψάχνει τρόπους, χρησιμοποιώντας σχεδόν όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του, να επηρεάσει το τουρκικό εκλογικό σώμα, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων έχει μεταπήδησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως εναλλακτική πηγή ειδήσεων ενόψει της κυριαρχίας του Ερντογάν επί των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης», είπε ο Gökçe.

Δεδομένα που ανήκουν σε όλους τους χρήστες του Διαδικτύου στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων και των προσωπικών τους στοιχείων, κοινοποιούνται στην κρατική Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας της Τουρκίας (BTK) για περισσότερο από ένα χρόνο, ανέφερε το Medyascope TV, επικαλούμενο έγγραφα για την υποτιθέμενη παραβίαση.

Όλοι οι Τούρκοι πολίτες θα πρέπει να είναι «σε επαγρύπνηση για την προστασία των βασικών τους δικαιωμάτων» και να χρησιμοποιούν όλους τους εγχώριους και διεθνείς μηχανισμούς για να προασπίσουν αυτά τα δικαιώματα, είπε ο Gökçe.

Διαβάστε ακόμη:

Διπλωματικό πόκερ το ελληνοτουρκικό – Η Αγία Σοφία, το ψευδοκράτος, και η δημοτικότητα του Ερντογάν

 

Με πληροφορίες από skai, ethnos, ahval, anadolu, απεμπε

Διαδώστε: