Δεν σταματούν οι προκλήσεις από την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή τη φορά τελέστηκε συμβολική τελετή και έγινε μουσουλμανική προσευχή για τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στο ιερό σύμβολο της Ορθοδοξίας στην Αγία Σοφία. Και εξαιατίας του πλήθους κόσμου, στήθηκαν τεράστιες οθόνες οι οποίες μετέδιδαν ζωντανά τα όσα διαδραματίζονταν στο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Οι αρχικές πληροφορίες που ανέφεραν ότι στην τελετή επρόκειτο να παραστεί και ο Πρόεδρος Ερντογάν, τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν. Αντίστοιχες προσευχές έγιναν και σε όλα τα τεμένη της χώρας.
İran’ın başkenti Tahran’da suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye için bugün tüm camilerde cuma namazının ardından gıyabi cenaze namazı kılındı. pic.twitter.com/gYZ3X6ldA6
— Hürriyet.com.tr (@Hurriyet) August 2, 2024
Η Τουρκία και το Πακιστάν κήρυξαν ημέρα πένθους την Παρασκευή προς τιμήν του Ισμαήλ Χανίγια ο οποίος δολοφονήθηκε στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη.
Η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία
H 24η Ιουλίου 2020 έχει καταγραφεί ως η “μαύρη” ημέρα για την Ορθοδοξία, αφού τότε τελέστηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή εντός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη μετά από 86 χρόνια, ύστερα από την υπογραφή του διατάγματος του Προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που μετέτρεπε το ιερό σύμβολο της Ορθοδοξίας και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από μουσείο σε τζαμί.
Ο Τούρκος πρόεδρος αγνοώντας την UNESCO και τις προτροπές άλλων χωρών και της διεθνούς κοινότητας για το αντίθετο προχώρησε στην υλοποίηση μιας ιδέας την οποία είχε δηλώσει πριν χρόνια. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είχε πυροδοτήσει και εσωτερική πολιτική κόντρα στην Τουρκία με τους κεμαλιστές να τάσσονται κατά της απόφασης Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως δεν δίστασε να μιλήσει ακόμα και για λάθος του Μουσταφά Κεμάλ το 1934 όταν η Αγιά Σοφιά μετατράπηκε σε μουσείο.
Με εισιτήριο η επίσκεψη στην Αγία Σοφία
H Τουρκία επενδύει τουριστικά στα Ορθόδοξα χριστιανικά μνημεία καθώς η επισκεψιμότητα επιφέρει έσοδα στο τουρκικό κράτος, κάτι που παρατηρείται και στην Παναγία Σουμελά όπου χιλιάδες άνθρωποι την επισκέπτονται κάθε χρόνο.
Έτσι από τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024 τέθηκε σε ισχύ η απόφαση του Τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για επιβολή εισιτηρίου εισόδου στην Αγία Σοφία για τους αλλοδαπούς τουρίστες. Το Υπουργείο ολοκλήρωσε το διαχωρισμό των εισόδων για εκείνους που θα εισέρχονται στο μνημείο ως προσκυνητές και εκείνους που θα το επισκέπτονται για πολιτιστικούς ή τουριστικούς σκοπούς. Η είσοδος για τους αλλοδαπούς που θα εισέρχονται στο ιστορικό τέμενος για τουριστικούς σκοπούς ανέρχεται στα 25 ευρώ.
Σε ανακοίνωσή του ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Εσρόι είχε αναφέρει ότι «το τέμενος της Αγίας Σοφίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά και τουριστικά κέντρα του κόσμου. Έχουμε προβεί σε ορισμένες ρυθμίσεις για να προστατεύσουμε αυτή τη σημαντική δομή και να διασφαλίσουμε ότι οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν μια καλύτερη εμπειρία. Μία από αυτές τις ρυθμίσεις είναι να εισάγουμε εισιτήριο στους ξένους πολίτες για την επίσκεψη στο τζαμί της Αγίας Σοφίας. Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από τις 15 Ιανουαρίου 2024».
Πηγή: ertnews.gr, yirmidort, sabah