Καθώς κλιμακώνονται οι βανδαλισμοί και η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, έθεσε για τρίτη συνεχή φορά, μετά το Στρασβούργο και στη Ρώμη, το θέμα των βανδαλισμών εν εξελίξει στο Ναό της Αγίας Σοφίας.
Στις διήμερες εργασίες της Επιτροπής Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλική Βουλή, στη Ρώμη (το τρέχων τρίμηνο η Ιταλία είναι προεδρεύουσα χώρα) ο κ. Τριανταφυλλίδης απευθύνθηκε στον Υπουργό Πολιτισμού της Ιταλίας, Ντάριο Φραντσεσκίνι, ζητώντας να πληροφορηθεί τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει να αναλάβει η Ιταλική Προεδρεία για να αντιμετωπίσει τις αποκρουστικές εικόνες βανδαλισμών και βεβήλωσης της Αγίας Σοφίας που έχουν προκαλέσει την παγκόσμια κατακραυγή.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τριανταφυλλίδης ρώτησε τον Ιταλό Υπουργό Πολιτισμού: «Είμαι βέβαιος ότι θα γνωρίζετε, πως στις 18 Απριλίου ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον Τύπο, φωτογραφίες και βίντεο των βανδαλισμών και της βεβήλωσης του Οικουμενικού Μνημείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
Αυτές οι φρικτές εικόνες είναι αποτέλεσμα της μετατροπής αυτού του μοναδικού μνημείου από την κυβέρνηση Ερντογάν σε τζαμί, παρά το γεγονός ότι προστατεύεται από την UNESCO από το 1985 καθώς περιλαμβάνεται στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ως Outstanding Universal Value (OUV), ως μνημείο Εξαιρετικής Παγκόσμιας Αξίας.
Οι εικόνες αυτές καταγράφουν την παντελή απουσία σεβασμού προς τις βασικές αξίες και αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, ιδίως όσον αφορά τη θρησκευτική ελευθερία και τον διαπολιτισμικό διάλογο.
Ερωτώ: Η Ιταλία, ως προεδρεύουσα χώρα και ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, και εσείς προσωπικά, ως Υπουργός Πολιτισμού της προεδρεύουσας χώρας, ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναλάβετε για να σταματήσετε αυτούς τους βανδαλισμούς και τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας;»
Η απάντηση
Στην απάντησή του ο κ.Φραντζεσκίνι, είπε ότι: «Συνεργαζόμαστε με την UNESCO για να προστατεύσουμε τα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Εμείς προτρέπουμε την Τουρκική Κυβέρνηση να σεβαστεί και να προστατεύσει τα Μνημεία που βρίσκονται στη δικαιοδοσία της UNESCO».
Διώξεις δημοσιογράφων και ελευθερία του Τύπου
Στο θέμα της συνεδρίασης της Επιτροπής που αφορούσε «τον έλεγχο της διαδικτυακής επικοινωνίας – Μία απειλή για την πολυφωνία στα Μέσα, την ελευθερία της πληροφόρησης και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» ο κ. Τριανταφυλλίδης απότισε φόρο τιμής στους δημοσιογράφους, Δάφνη Καρουάνα Γκαλίτσια από τη Μάλτα, το Γιώργο Καραϊβάζ από την Ελλάδα που δολοφονήθηκαν, όπως επίσης τους πολεμικούς ανταποκριτές που έχασαν τη ζωή τους στο ρωσοουκρανικό μέτωπο, αλλά και εκείνους τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές, επειδή είχαν διαφορετική άποψη από αυτή της τουρκικής κυβέρνησης.
Όπως σημείωσε ο κ. Τριανταφυλλίδης «στην Ευρώπη υπάρχει ένα καίριο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο. Ποιος κυριαρχεί σε ποιον; Οι μεγιστάνες των μέσων μαζικής ενημέρωσης χειραγωγούν και ελέγχουν την πολιτική εξουσία, μέσω του Τύπου ή μήπως η πολιτική εξουσία προσπαθεί να επιβάλει πολιτικές με τη μεσολάβηση των ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης; Αυτό αποτελεί μείζον πρόβλημα για τη δημοκρατία στην Ευρώπη», τόνισε.
«Ολιγάρχες και διαπλεκόμενοι, στο Νότο και στο Βορρά της Ευρώπης έχουν συγκροτήσει ένα ιδιόμορφο καθεστώς στον τομέα των μέσων ενημέρωσης, όπου οι δημοσιογράφοι διώκονται ή απολύονται ή ακόμη και δολοφονούνται, ενώ τα μη συστημικά μέσα ενημέρωσης στραγγαλίζονται οικονομικά. Οι Ευρωπαίοι ολιγάρχες του Τύπου έχουν στην κατοχή τους ολόκληρη την παραγωγική διαδικασία των ειδήσεων, από την παραγωγή μέχρι το πρακτορείο Τύπου, εφόσον τους το επιτρέπει το ισχύον νομικό πλαίσιο».
Για να καταλήξει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «Η εισήγηση ακτινογραφεί ορθά το πρόβλημα. Χρειαζόμαστε όμως λύσεις-θεσμούς όπως ο κοινωνικός έλεγχος, η κοινωνική λογοδοσία και η διαφάνεια παντού, στους πάντες, για τα πάντα».
**Αντίδραση και λεκτική επίθεση από Τούρκο βουλευτή
Τόσο η ερώτηση του κ. Τριανταφυλλίδη στον Ιταλό Υπουργό Πολιτισμού για τους βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης όσο και οι αναφορές του Έλληνα βουλευτή για τις διώξεις των δημοσιογράφων στην Τουρκία, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση και τη λεκτική επίθεση από την πλευρά Τούρκων βουλευτών.
Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη
Με αφορμή τις εισηγήσεις των ειδικών πάνω στο θέμα «Οι δρόμοι του Πολιτισμού – Οι Ευρωπαϊκές πόλεις Μνήμης» ο κ. Τριανταφυλλίδης ζήτησε να επισημανθεί η Θεσσαλονίκη ως ευρωπαϊκή πόλη μνήμης, όπου κατασκευάζεται το Μουσείο του Ολοκαυτώματος.
Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπενθύμισε τη θεμελίωση του Μουσείου από τον πρ. Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν, τον Ιανουάριο του 2018 για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι σχετικά με την Εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, την Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων, όπως την αποκαλούσαν, την εβραϊκή κοινότητα Θεσσαλονίκης των 55.000 ανθρώπων που εξοντώθηκαν από το φασισμό και τον ναζισμό στα στρατόπεδα θανάτου στο Άουσβιτς και το Μπίρκεναου».