04/12/2020 04/12/2020 Το πρωί της Παρασκευής ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήγε στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη για να προσευχηθεί δυναμιτίζοντας το κλίμα ακόμα περισσότερο λίγες ώρες μάλιστα μετά την αυτοψία που ζήτησε να κάνει η UNESCO. Την είδηση για την προσευχή του Ερντογάν μεταδίδει η διαδικτυακή Yenisafak που παραθέτει και το βίντεο με την άφιξή...
04 Δεκεμβρίου, 2020 - 13:13
Τελευταία ενημέρωση: 04/12/2020 - 13:19

Νέα πρόκληση: Στην Αγία Σοφία για προσευχή ο Ερντογάν

Διαδώστε:
Νέα πρόκληση: Στην Αγία Σοφία για προσευχή ο Ερντογάν

Το πρωί της Παρασκευής ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήγε στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη για να προσευχηθεί δυναμιτίζοντας το κλίμα ακόμα περισσότερο λίγες ώρες μάλιστα μετά την αυτοψία που ζήτησε να κάνει η UNESCO. Την είδηση για την προσευχή του Ερντογάν μεταδίδει η διαδικτυακή Yenisafak που παραθέτει και το βίντεο με την άφιξή του στην Αγιά-Σοφιά. 

Δείτε την άφιξη του Τούρκου Προέδρου: 

 

Υπενθυμίζεται ότι Aξιωματούχος της UNESCO προβληματίζεται για τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού στις αρχές Νοεμβρίου, πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός φέρεται να «υιοθετεί τις τουρκικές απόψεις σχετικά με την αλλαγή χρήσης των δύο μουσείων» και πως «δεν ενοχλείται» από το γεγονός ότι η Αγία Σοφία έγινε τζαμί.

Να θυμήσουμε ότι οι αιτιάσεις του τούρκου υπουργού Πολιτισμού προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του διεθνούς οργανισμού ο οποίος σε ανακοίνωσή του προ 20ημερου είχε τονίσει ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία επιθεώρησης, προκειμένου να εξεταστεί «κάθε μια από τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της αλλαγής του καθεστώτος και τον αντίκτυπό τους στην εξαιρετική καθολική αξία της Αγίας Σοφίας».

Η ανακοίνωση της UNESCO έχει ως εξής:

«Ως απάντηση σε πολλές ανακριβείς δηλώσεις και λάθη που κυκλοφορούν στον τύπο σχετικά με την κατάσταση της Αγίας Σοφίας, η UNESCO επιθυμεί να υπενθυμίσει τα ακόλουθα:

Η UNESCO αντέδρασε στην αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ήδη από τον Ιούλιο του 2020 και εξέφρασε την ανησυχία της ως προς αυτό. Αυτή η θέση παρέμεινε σταθερή από τότε.

Η UNESCO ξεκίνησε αμέσως μια διαδικασία επιθεώρησης και έστειλε μια αποστολή επιτόπου, από τις 5 έως τις 9 Οκτωβρίου 2020, με επικεφαλής έναν επιφανή εμπειρογνώμονα πολιτιστικής κληρονομιάς, για να εξετάσει λεπτομερώς κάθε μια από τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της αλλαγής του καθεστώτος και τον αντίκτυπό τους στην εξαιρετική καθολική αξία της Αγίας Σοφίας. Αυτή η επιθεώρηση, η οποία καλύπτει διάφορα στοιχεία στις Ιστορικές Περιοχές της Κωνσταντινούπολης, ιδίως την Αγία Σοφία και τη Μονή Χώρας, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Η έκθεση στην οποία αναφέρεται δεν έχει οριστικοποιηθεί και είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα αυτήν τη στιγμή.

Το έργο της UNESCO διέπεται από τις αυστηρές αξίες και διαδικασίες που καθιερώθηκαν από τη Σύμβαση του 1972 σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, η οποία επικυρώθηκε από 194 κράτη. Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αποτελούμενη από 21 εκπροσώπους των Κρατών Μερών της Σύμβασης, είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Τα αποτελέσματα της αποστολής και οι τρέχουσες επιθεωρήσεις θα υποβληθούν στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη σύνοδό της, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο / Ιούλιο 2021».

 

Διαβάστε ακόμα:

Άμεσες κυρώσεις στην Τουρκία προβλέπει ν/σ στις ΗΠΑ

Η UNESCO ζητά «άδεια» για να επιθεωρήσει την Αγία Σοφία

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων