22/04/2022 22/04/2022 Καθώς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί διανύουν τις Άγιες Ημέρες για τον εορτασμό του Πάσχα, συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες από την Τουρκία, καθώς αυτήν την φορά βεβηλώθηκε η Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας. Και ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η γείτονος χώρα αδιαφορεί για την τύχη του Μνημείου, όπως έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO, δεν...
22 Απριλίου, 2022 - 13:30
Τελευταία ενημέρωση: 22/04/2022 - 14:40

Προκαλούν οι Τούρκοι ενόψει του Πάσχα – Ποια η τύχη της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας;

Διαδώστε:
Προκαλούν οι Τούρκοι ενόψει του Πάσχα – Ποια η τύχη της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας;

Καθώς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί διανύουν τις Άγιες Ημέρες για τον εορτασμό του Πάσχα, συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες από την Τουρκία, καθώς αυτήν την φορά βεβηλώθηκε η Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας. Και ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η γείτονος χώρα αδιαφορεί για την τύχη του Μνημείου, όπως έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO, δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις ή δεν έχουν ληφθεί και εφαρμοστεί οι απαραίτητες για την διάσωση και την επιστροφή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας σε μουσείο.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η ertnews τουρκικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν σήμερα την εικόνα της αυτοκρατορικής πύλης να έχει αποκατασταθεί η καταστροφή που είχε προκληθεί σε τμήμα της ιστορικής θύρας. Όμως ο σάλος εντός της Τουρκίας συνεχίζεται για την έλλειψη φροντίδας απέναντι στο μοναδικό αυτό μνημείο και τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω του διπλασιασμού του αριθμού των επισκεπτών στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας.

Ταυτόχρονα, προβληματίζει το γεγονός ότι κατά την τελετή Καθαγιασμού του Αγίου Μύρου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην Κωνστατνινούπολη, απαγορεύτηκε η είσοδος του επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, βουλευτή Λεμεσού, κ. Πανίκου Λεωνίδου, καθώς δεν του δόθηκε άδεια εισόδου στη χώρα από τις τουρκικές αρχές.

Η αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας ήταν άμεση. Έτσι το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε: «Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλούν αποτροπιασμό και λύπη. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο.», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Υπουργείο Πολιτισμού: Βίαιη και βάρβαρη ενέργεια

Το Υπουργείο Πολιτισμού από τη πλευρά του εξέφρασε τη λύπη του για τον βανδαλισμό του μνημείου. Όπως επισημαίνει κάθε βανδαλισμός ενός μνημείου είναι βίαιος και βάρβαρος, ειδικά όταν πρόκειται για ένα μνημείο όπως η Αγία Σοφία.

“Ο βανδαλισμός οποιουδήποτε μνημείου είναι πράξη αποτρόπαια, βίαιη και βάρβαρη. Πολλώ μάλλον όταν η πράξη αφορά σε μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς εγγεγραμμένο στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ, όπως η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη”, αναφέρει.

Παράλληλα καλεί τους αρμοδίους να προβούν στην άμεση αποκατάσταση της Αυτοκρατορικής Πύλης και οι υπεύθυνοι του βανδαλισμού να τύχουν των ανάλογων συνεπειών. “Οι αρμόδιοι οφείλουν να προβούν άμεσα στην αποκατάσταση της Αυτοκρατορικής Πύλης από τις προκληθείσες ζημίες και οι υπεύθυνοι του βανδαλισμού να τύχουν ανάλογων των συνεπειών”.

Τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO για την Αυτοκρατορική Πύλη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τον βανδαλισμό της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βαθιά λύπη και τον αποτροπιασμό του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Σύμβολο της Χριστιανοσύνης, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τόνισε ότι οι ενέργειες αυτές που δεν σέβονται την ιστορία του μνημείου, θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα και τον οικουμενικό χαρακτήρα του.

Από την πλευρά της , η Γενική Διευθύντρια της UNESCO επανέλαβε την ανησυχία του Οργανισμού για τις επιπτώσεις της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τόνισε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τις τουρκικές αρχές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Audrey Azoulay συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια του Ναού σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε ακόμα την ανησυχία του για τις προσπάθειες αλλαγής του χαρακτήρα της Μονής της Χώρας.

Μ. Χαρακόπουλος: Το “έγκλημα” στην Αγία Σοφία δεν πρέπει να μείνει χωρίς “τιμωρία”

“Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας, προκαλούν εύλογη αγανάκτηση σε κάθε πολιτισμένο άνθρωπο για την αυθαίρετη και βέβηλη απόφαση της τουρκικής ηγεσίας”, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την αποκάλυψη του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την αποκάλυψη του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ευρισκόμενος στην Πόλη για τον καθαγιασμό του Αγίου Μύρου πληροφορήθηκα την θλιβερή είδηση του βανδαλισμού στο σύμβολο της οικουμενικής ορθοδοξίας, την Αγία Σοφία. Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται απολύτως οι ανησυχίες που είχαμε εκφράσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον περικαλλή Ναό της Βασιλεύουσας -αναγνωρισμένο ως Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCΟ- από την μετατροπή του σε Ισλαμικό Τέμενος.

Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας, προκαλούν εύλογη αγανάκτηση σε κάθε πολιτισμένο άνθρωπο για την αυθαίρετη και βέβηλη απόφαση της τουρκικής ηγεσίας.

Ίσως, αυτό το γεγονός να προκαλέσει επιτέλους την επιβαλλόμενη από την διεθνή κοινότητα και τους αρμόδιους θεσμούς έντονη αντίδραση προς την τουρκική ηγεσία, που, δυστυχώς, δεν υπήρξε τα δύο τελευταία χρόνια.

Διότι παρά τις διαμαρτυρίες όσων όλο αυτό το διάστημα δεν αφήσαμε την υπόθεση να λησμονηθεί και επιδιώξαμε την αφύπνιση της διεθνούς κοινής γνώμης, είναι φανερό ότι διαφόρων τύπων συμφέροντα υπερισχύουν της αλήθειας και του δικαίου.

Αυτή η στάση, ωστόσο, έχει ως αποτέλεσμα να αποθρασύνεται ο δράστης της παρανομίας και να προχωρά σε νέες πράξεις αυθαιρεσίας, θεωρώντας την ανοχή ως έγκριση των ενεργειών του.

Γι’ αυτό και τώρα, χωρίς καθυστέρηση, πρέπει να υπάρξει ομόθυμη καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τους διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς, πρωτίστως από την ΕΕ και τον ΟΗΕ, που θα συνοδεύεται από την απειλή κυρώσεων προς την Άγκυρα. Το “έγκλημα” δεν πρέπει να μείνει χωρίς “τιμωρία”.

Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης για την υπόθεση της Αγίας Σοφίας, που ανέλαβε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας με την πολύγλωσση έκδοση αφιερωματικού τόμου, καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική».

Φωτογραφία. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στον Νάρθηκα της Αγίας Σοφίας, όπου βρίσκεται η Αυτοκρατορική Πύλη που υπέστη βανδαλισμό. Μετά τη μετατροπή του ναού σε τζαμί ο χώρος χρησιμοποιείται για την εναπόθεση των υποδημάτων των μουσουλμάνων.

Ερώτηση Ανδρουλάκη στην Ε.Ε. για τους βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία

Eρώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, μετά τους βανδαλισμούς στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας, ζητώντας την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία του Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Συμβόλου της Ορθοδοξίας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του κ. Ανδρουλάκη:

Δύο χρόνια μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σύμφωνα με την UNESCΟ, από Μουσείο σε Ισλαμικό Τέμενος, οι εικόνες βανδαλισμού της επιβλητικής Αυτοκρατορικής πύλης του Μνημείου που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.χ. είναι απαράδεκτες και προκαλούν τον αποτροπιασμό όλης της ανθρωπότητας.

Οι καταστροφές αυτές δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για την προστασία του ιστορικού αυτού μνημείου το οποίο ήταν για πολλά χρόνια το κέντρο των Ορθοδόξων Χριστιανών, και η διατήρηση του ιδιαίτερου πολιτισμικού του χαρακτήρα αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Πως μπορεί να αναγκάσει την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της σχετικά με την προστασία και το καθεστώς των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO, όπως είναι και η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη;

– Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει, πιθανώς σε συνεργασία με την Unesco για την ενίσχυση της προστασίας της Αγίας Σοφίας και την αποκατάστασή των ζημιών που έχουν προκληθεί;

Πρόταση του Ευρωβουλευτή Εμμανουήλ Φράγκου για την προστασία της Αγίας Σοφίας

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, με επιστολή προς την UNESCO πρότεινε μια απτή πρωτοβουλία για την προστασία της Αγίας Σοφίας.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος αντιδρώντας στη δημοσιοποίηση εικόνων με υλικές ζημιές στην Αγία Σοφία, πρότεινε τη δημιουργία ενός μηχανισμού αναλογικής περικοπής προενταξιακών κονδυλίων που η ΕΕ παρέχει προς την Τουρκία, όσο περισσότερο η Τουρκία δεν ευθυγραμμίζεται με τις υποδείξεις της UNESCO.

Η UNESCO ζητάει πρωτίστως την ανάκληση της απόφασης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλά και μια σειρά από μέτρα για την προστασία του ιερού μνημείου της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Όμως καθώς δεν έχει μηχανισμό επιβολής, αρκείται σε ανακοινώσεις.

Ο κ. Φράγκος βασιζόμενος στον Καταστατικό Χάρτη της UNESCO, στη Διεθνή Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομίας και στη δεδηλωμένη πρόθεση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής να προστατέψει την Αγία Σοφία, πρότεινε τη πρακτική συνεργασία των δύο διεθνών οργανισμών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Φράγκος έχει ταχθεί πολλές φορές ανοιχτά υπέρ της πλήρους διακοπής οποιασδήποτε χρηματοδότησης προς την Τουρκία, όμως καθώς οι χρηματοδοτήσεις συνεχίζονται να εγκρίνονται σε επίπεδο κορυφής στις Βρυξέλλες, χρησιμοποιεί τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες, ώστε να υπάρχουν έστω κάποιες περικοπές για να αισθανθεί η Τουρκία ουσιαστική πίεση, στις παράνομες και καταστροφικές πράξεις της.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής εξέφρασε, τέλος, την ικανοποίηση του, που το παράδειγμα του ακολουθήθηκε και από άλλους πολιτικούς, καθώς η σωτηρία της Αγίας Σοφίας αποτελεί υψηλότατη εθνική ευθύνη.

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Φράγκου προς την κα Audrey Azulay, Γενική Διευθύντρια της UNESCO:

Προς: κα. Audrey Azoulay Γενική Διευθύντρια

UNESCO

Βρυξέλλες, Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Θέμα: Αποτελεσματική προστασία της Αγίας Σοφίας, σήμερα

Αξιότιμη κα Γενική Διευθύντρια,

Με την ανακοίνωσή σας στις 10 Ιουλίου 2020, εκφράσατε τη λύπη σας για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία, που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε τζαμί. Επίσης, θίξατε το ζήτημα των επιπτώσεων αυτής της αλλαγής στην ακεραιότητα της Αγίας Σοφίας, ενώ καλέσατε την τουρκική κυβέρνηση σε διάλογο. Επιπλέον, έχετε αναφερθεί στην υποχρέωση της Τουρκίας να «μην παρέμβει στη φυσική πρόσβαση στον χώρο, τη δομή των κτιρίων, την κινητή περιουσία του χώρου και στη διαχείριση του χώρου» χωρίς προηγούμενη συζήτηση με την UNESCO, καθώς αυτά τα μέτρα θα συνιστούσαν παραβιάσεις των κανόνων που απορρέουν από τη Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς του 1972 (ΣΠΚ).

Κατόπιν της 24ης Ιουλίου, οπότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, εύκολα η UNESCO μπορεί να διαπιστώσει ότι η Τουρκία κάθε άλλο παρά έχει αποτρέψει καταστροφές στην Αγία Σοφία.

Στη ΣΠΚ (Άρθρο 6) αναφέρεται η υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας να συνεργαστεί για τη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Δυστυχώς, επί του θέματος, δεν υπήρξαν αποτελέσματα, λόγω της απουσίας πραγματικών εργαλείων πίεσης, καθώς η διεθνής κοινότητα περιορίστηκε σε ανακοινώσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχοντας δηλώσει την προσήλωση της στη προστασία της Αγίας Σοφίας, αναφέρει τη μείωση της προ-ενταξιακής βοήθειας για την περίοδο 2018-2020 στις σχετικές Ερωτήσεις Κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Έχοντας αυτά υπόψη, σχεδιάζει να συνεργαστεί με την ΕΕ για την περαιτέρω μείωση των προ ενταξιακών χρηματοδοτήσεων στην Τουρκία ως εργαλείο αναλογικής επιβολής των διατάξεων της ΣΠΚ για την αποτελεσματική προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως ορίζει το Καταστατικό της UNESCO;

Διαφορετικά, με ποιόν άλλο τρόπο σχεδιάζει να προστατέψει αποτελεσματικά την Αγία Σοφία, σε συνεργασία με την ΕΕ ή με άλλους διεθνείς δρώντες;

Με εκτίμηση,

Εμμανουήλ Φράγκος

 

Ακολουθεί σχόλιο του κ. Φράγκου για την Αγία Σοφία και την αποτελεσματική προστασία της ως μνημείο της UNESCO:

Το τουρκικό κράτος για άλλη μια φορά αποδεικνύει την αντίρροπη διαφορετικότητά του από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τον σύγχρονο πολιτισμό. Τα ποικίλα, πολυσυλλεκτικά κι αντικρουόμενα εθνικά χαρακτηριστικά στο εσωτερικό του ορίζουν το τουρκικό κράτος ως έναν παράγοντα πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανασφάλειας, θέτοντάς το ως έναν αφερέγγυο γείτονα ή συνομιλητή σε διεθνές επίπεδο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, με έντονο κυνισμό παραδέχθηκε τη σκοπιμότητα που χαρακτηρίζει το τουρκικό κράτος στην Ιστορία, χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό. Το άνοιγμα των Βαρωσίων κι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτέλεσαν καιροσκοπική επίδειξη δύναμης για την τουρκική κυβέρνηση κατά τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών.

Η Αγία Σοφία συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Οι πρόσφατοι βανδαλισμοί στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας κι η γενικότερη εγκατάλειψη στο θρησκευτικό, ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο μαρτυρούν και πάλι τη ραδιούργο συμπεριφορά της γειτονικής μας χώρας. Όλα αυτά προστίθενται στην κακή κι αποτρόπαια μεταχείριση της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα πριν από λίγους μήνες.

Με την πρόσφατη επιστολή μας προς τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κα Audrey Azoulay, θίγουμε το παραπάνω ζήτημα της Αγίας Σοφίας για την αποτελεσματική προστασία της, καλώντας την UNESCO να εξετάσει τρόπους με τους οποίους μπορεί να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την περαιτέρω μείωση των προενταξιακών χρηματοδοτήσεων στην Τουρκία ως εργαλείο αναλογικής επιβολής των διατάξεων της ΣΠΚ για την αποτελεσματική προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως ορίζει το Καταστατικό της UNESCO. Επιπλέον, θέτουμε το ερώτημα εύρεσης άλλων τρόπων αποτελεσματικής προστασίας της Αγίας Σοφίας, είτε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε με άλλους διεθνούς φορείς ή δρώντες.

Είναι χρέος όλων των Ελλήνων η προστασία της ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Θεοδωρικάκος: «Οι τουρκικές αρχές υποχρεούνται να βρουν τους ένοχους του βανδαλισμού της Αγιάς Σοφιάς»

«Οι Έλληνες είμαστε άρρηκτα δεμένοι με την Ορθοδοξία και το χριστιανισμό, για αυτό πάντοτε αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, συνεχίζοντας την προσκυνηματική του επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, παρέστη σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, στη Συνοδική Πατριαρχική Θεία λειτουργία που τελέσθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, για τον καθαγιασμό του Αγίου Μύρου.

Κατρούγκαλος: Ο βανδαλισμός απαιτεί άμεση και ισχυρή αντίδραση

Την αντίδραση της κυβέρνησης στον βανδαλισμό της Αυτοκρατορικής Πύλης Αγίας Σοφίας, ζητά με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του αναφέρει: «Ο βανδαλισμός της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας απαιτεί άμεση και ισχυρή αντίδραση. Η κυβέρνηση πρέπει να γνωστοποιήσει στα διεθνή φόρα τη βεβήλωση και να απαιτήσει από το τουρκικό κράτος την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων».

Οι Τούρκοι δεν έδωσαν άδεια εισόδου σε Κύπριο βουλευτή για να παραστεί στο Άγιο Μύρο

Την απαγόρευση εισόδου στη χώρα του Κύπριου βουλευτή, Πανίκου Λεωίδου, προκειμένου να παραστεί στην τελετή του Καθαγιασμού του Αγίου Μύρου στο Φανάρι προχώρησαν οι τουρκικές αρχές.

«Μοιραζόμαστε μαζί σας Παναγιότατε τη χαρά για την ευλογία του καθαγιασμού του Αγίου Μύρου που αξιωθήκατε για 4η φορά στην πατριαρχία σας. Ευχόμαστε να είστε υγιής και να την τελέσετε και την επόμενη φορά και για χρόνια να κρατάτε σταθερά το πηδάλιο της Ορθοδοξίας, όπως τα τριάντα χρόνια της πατριαρχίας σας, παρά τους κατά καιρούς κραδασμούς. Δυστυχώς, φέτος, ο καθαγιασμός του Αγίου Μύρου γίνεται στη σκιά του πολέμου ανάμεσα σε δυο Ορθόδοξους λαούς, αλλά ελπίζουμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να επικρατήσει η επί γης ειρήνη».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στη συνάντηση που είχε στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Ο Θεσσαλός πολιτικός μετέβη στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραστεί στην τελετή έψησης και καθαγιασμού του Αγίου Μύρου, που πραγματοποιείται κάθε δέκα χρόνια.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ έγινε δεκτός με ιδιαίτερη εγκαρδιότητα από τον προκαθήμενο της πρωτόθρονης εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και τον ενημέρωσε για τις πρόσφατες δράσεις του διακοινοβουλευτικού θεσμού των Ορθοδόξων και την επικείμενη Γενική Συνέλευση, που είναι προγραμματισμένη να γίνει στο Ερεβάν της Αρμενίας. Μάλιστα, προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη το πρώτο ανάτυπο του νέου τόμου που εκδίδει η ΔΣΟ, με αφορμή τη συμπλήρωση δυο αιώνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, «Άγιον Όρος και Ορθόδοξη Οικουμένη. Η ακτινοβολία της μοναστικής πολιτείας στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας 1423/24-1912».

Ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον επικεφαλής της ΔΣΟ για την αγάπη και την αφοσίωσή του στη Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία και απένειμε τις πατρικές του ευχές και την πατριαρχική του ευλογία στον ίδιο και τους συμμετέχοντες στον διακοινοβουλευτικό θεσμό Ορθοδόξους βουλευτές. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Σύμβουλος της ΔΣΟ, δρ Κώστας Μυγδάλης, ενώ δεν κατέστη δυνατή η συμμετοχή του επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, βουλευτή Λεμεσού, κ. Πανίκου Λεωνίδου, καθώς δεν του δόθηκε άδεια εισόδου στη χώρα από τις τουρκικές αρχές.

Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων – Προκλητική ανάρτηση Υφ. Εξωτ. Τουρκίας για Αγία Σοφία
Διαδώστε:
Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων – Προκλητική ανάρτηση Υφ. Εξωτ. Τουρκίας για Αγία Σοφία
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Κιράν Σελίμ, με ανάρτησή του στο Twitter και στο Facebook αναφερόμενος στην σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, 18 Απριλίου, συμπεριλαμβάνει στην πολιτιστική κληρονομιά της Τουρκίας την Αγία Σοφία, και τονίζει ότι “η Τουρκία θα συνεχίζει να αποτελεί παράδειγμα στον κόσμο ως προς τη διατήρηση της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς”.
Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Συγκεκριμένα, ο Γιαβούζ Κιράν Σελίμ αναφέρει: “Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα Κληρονομιάς. Όπως πάντα, η Τουρκία θα συνεχίζει να αποτελεί παράδειγμα στον κόσμο ως προς τη διατήρηση της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς”. Και φυσικά η ανάρτηση του υφυπουργού συνοδεύεται από την φωτογραφία της Αγίας Σοφίας.

Στην Αγία Σοφία ο Τούρκος πρόεδρος – Εγκαινίασε μεντρεσέ

Στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στην Αγία Σοφία βρέθηκε την Παρασκευή 15 Απριλίου ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να εγκαινιάσει έναν αναστηλωμένο μεντρεσέ δίπλα στην Αγία Σοφία.

Υπενθυμίζεται ότι ο μεντρεσές είναι ιεροσπουδαστήριο για τους μουσουλμάνους και, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, το συγκεκριμένο κτίριο είχε χτιστεί δίπλα στην Αγία Σοφία από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, δεν λειτούργησε σχεδόν ποτέ κατά τη διάρκεια της Τουρκικής Δημοκρατίας με αποτέλεσμα να καταρρεύσει.

Μετά την απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο μεντρεσές θα λειτουργεί ως ερευνητικό κέντρο Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Κατά τα εγκαίνια του αναστηλωμένου ιεροδιδασκαλείου ο Ερντογάν αναπαρήγαγε τη ρητορική σε βάρος του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ, την οποία ανέπτυξε όταν έλαβε την απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

«Η νοοτροπία που απέκοψε την Αγία Σοφία από την πραγματική της μορφή, και την μετέτρεψε σε μουσείο, δυστυχώς δεν αναδείχθηκε και από αυτό το ιεροδιδασκαλείο. Εξαφάνισαν αυτό το ιεροδιδασκαλείο το οποίο ήταν κληροδότημα του Μωάμεθ του Πορθητή και ήταν πηγή γνώσης και επιστήμης», «η νοοτροπία αυτή που λατρεύει το Βυζάντιο, είναι δυτικότερη από τη Δύση και είναι τσακωμένη με τις αξίες του λαού», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 10 Ιουλίου 2020, ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να μετατρέψει την Αγία Σοφία από Μουσείο σε τζαμί περιφρονώντας το γεγονός ότι αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της Unesco και αναιρώντας την απόφαση του ίδιου του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ που την είχε μετατρέψει σε Μουσείο.

Όπως εξηγεί ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, εάν κάποιος σήμερα επισκεφθεί την Αγία Σοφία μπορεί να εισέλθει στους χώρους της μόνο χωρίς παπούτσια, όπως δηλαδή σε ένα τζαμί. Δεν υπάρχει πρόσβαση στο γυναικωνίτη που είναι κλειστός εδώ και δύο χρόνια. Δεν μπορεί ο επισκέπτης να δει τις αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά που υπάρχουν επάνω.

Τσαβούσογλου: Αφήστε μας να εργαστούμε για έναν πιο δίκαιο κόσμο…!

Η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη με τα προβλήματα της περιοχής της επειδή η χώρα βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των παγκόσμιων δυνάμεων, δήλωσε χθες, 17 Απριλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ως Τουρκία, δεν είμαστε απλώς μια περιφερειακή δύναμη. Η Τουρκία είναι πλέον μια παγκόσμια δύναμη», είπε ο Τσαβούσογλου, μιλώντας σε δείπνο στην επαρχία της Μαύρης Θάλασσας της Σαμψούντας.

«Η Τουρκία είχε και θα συνεχίζει να αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες, αλλά αυτά τα προβλήματα ισχύουν επί του παρόντος για ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στον υψηλό πληθωρισμό, τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και σε άλλες προκλήσεις που προκύπτουν από την ουκρανική κρίση.

«Αλλά κάθε κρίση φέρνει ευκαιρίες, είπε και πρόσθεσε: «Ενώ από τη μια προσπαθούμε να λύσουμε τις υπάρχουσες κρίσεις, από την άλλη προσπαθούμε να αξιολογήσουμε τις ευκαιρίες που έρχονται μπροστά μας για τη χώρα και το έθνος μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι σημερινοί διεθνείς μηχανισμοί αδυνατούν να αποτρέψουν πολέμους στον κόσμο. Ακόμη και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν μπόρεσε να λάβει έγκαιρα μέτρα για την πανδημία, υπογράμμισε ο κ. Τσαβούσογλου. Υπενθύμισε τη ρητορική της Τουρκίας ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε χώρες», αναφερόμενος στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Όταν λέμε «Αφήστε αυτό το σύστημα να αλλάξει», δηλώνουμε την επιθυμία μας «να εργαστούμε για έναν πιο δίκαιο κόσμο». Ωστόσο, δεν μπορούμε απλώς να καθόμαστε και να περιμένουμε μέχρι να αλλάξει αυτό το σύστημα», επεσήμανε.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων