Τον προβληματισμό της για την πρόσφατη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την τουρκική κυβέρνηση εξέφρασε στον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιτ η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν στο υπουργείο.
Επίσης, η κ. Μενδώνη παρουσίασε στον Αμερικανό Πρέσβη την πολιτική, που ακολουθεί το ελληνικό κράτος για την προστασία, την αποκατάσταση και ανάδειξη των μνημείων της οθωμανικής περιόδου στην Ελλάδα, καθώς και για τα αντίστοιχα έργα που έχουν εκτελεστεί και υλοποιούνται επί των μνημείων αυτών ανά την επικράτεια από το 2000 μέχρι σήμερα, με προϋπολογισμό άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Πρέσβης κ. Pyatt συνεχάρη την Υπουργό για το έργο της συντήρησης και προστασίας όλων των πτυχών της πολυπολιτισμικής ιστορίας της Ελλάδας, που περιλαμβάνει και αυτά τα εξαιρετικά διατηρημένα μνημεία της οθωμανικής περιόδου.
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνάντηση
Κύριο αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η προετοιμασία του τομέα του Πολιτισμού στο πλαίσιο του τρίτου γύρου του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, που θα λάβει χώρα το προσεχές φθινόπωρο. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η ελληνική πλευρά στην ανανέωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με την επιβολή εισαγωγικών περιορισμών σε ποικίλες κατηγορίες πολιτιστικών αγαθών, αλλά και η επέκταση της ισχύος του έως το 1830, και όχι έως τον 15ο αιώνα, όπως ισχύει σήμερα, ώστε να υπάρχει απόλυτη συμβατότητα με το εθνικό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Συζητήθηκε, επίσης, η συστηματική συνεργασία μεταξύ των μουσείων των δύο χωρών για την πραγματοποίηση εκθέσεων, αλλά και ειδικότερα εν όψει της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αναδεικνύοντας και τους δεσμούς με την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, αλλά και τον αμερικανικό φιλελληνισμό κατά την περίοδο του ελληνικού αγώνα για την ανεξαρτησία.
Ειδική μνεία και από τις δύο πλευρές έγινε στο άριστο επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών και στον τομέα του Πολιτισμού επισημαίνοντας την προστιθέμενη αξία που οι διακρατικές πολιτιστικές σχέσεις προσδίδουν στην περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.