Ήταν Αύγουστος του 626 μ.Χ. όταν η Κωνσταντινούπολη δεχόταν μία ακόμα αιφνίδια επίθεση από τους Αβάρους, οι οποίοι κατέλαβαν την Παναγία των Βλαχερνών.
Ο Πατριάρχης Σέργιος περιέτρεχε τα τείχη της Πόλης με την εικόνα της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας και ενθάρρυνε το λαό στην αντίσταση. Τη νύχτα εκείνη, φοβερός ανεμοστρόβιλος, που αποδόθηκε σε θεϊκή επέμβαση, δημιούργησε τρικυμία και κατάστρεψε τον εχθρικό στόλο. Στις 8 Αυγούστου, η Πόλη είχε σωθεί από τη μεγαλύτερη, ως τότε, απειλή της ιστορίας της. Τότε, ο λαός ευγνωμονώντας την Παναγία που έσωσε την Πόλη, συγκεντρώθηκε στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών. Σύμφωνα με την παράδοση, όρθιο το πλήθος έψαλλε τον «Ακάθιστο Ύμνο», ευχαριστήρια ωδή προς την υπέρμαχο στρατηγό του Βυζαντινού κράτους, την Παναγία, αποδίδοντας τα «νικητήρια» και την ευγνωμοσύνη του «τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ».
Σήμερα 14 αιώνες μετά το Τη Υπερμάχω θα ακουστεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου υπάρχει Ελληνισμός και Ορθοδοξία. Η προσευχή -παράκληση προς την Παναγία για τη θλιβερή αυτή στιγμή, που η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί.
Οι καμπάνες ηχούν πένθιμα από το πρωί, ενώ σε μητροπόλεις, ναούς, μοναστήρια και ξωκκλήσια έχουν προγραμματιστεί Παρακλήσεις προς την Υπεραγία Θεοτόκο, αλλά και αγρυπνίες.
Στην Αθήνα απόψε, στον Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος θα προστεί της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στις 20.00 το βράδυ.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι καμπάνες των ελληνορθόδοξων ναών θα χτυπούν πένθιμα και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ θα ψαλλεί ο Ακαθιστος Ύμνος
Ανάλογο είναι το κλίμα και στην Αυστραλία.
Το βλέμμα όλων σήμερα είναι στραμμένο προς την Πλατυτέρα της Αγια Σοφιάς. Την Πλατυτέρα, που μπορεί σήμερα να είναι καλυμμένη με υφάσματα- φερετζέδες, αλλά δεν σταματά να στέλνει την ευλογία της