Έξαρση του θρησκευτικού εθνικισμού στην Τουρκία καταγράφει η τελευταία έκθεση της Opendoorsusa για τις διώξεις των Χριστιανών παγκοσμίως (World Watch List 2021), στην οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά, αλλά και στις διακρίσεις εις βάρος μειονοτήτων όπως οι Έλληνες, οι Αρμένιοι και οι Σύροι.
Στην έκθεση τονίζεται ότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, σε κάποιες περιοχές της Τουρκίας, στο στόχαστρο των αρχών δεν βρίσκονται μόνο οι αλλοδαποί Χριστιανοί, αλλά και όσοι είναι παντρεμένοι με Τούρκους πολίτες ή έχουν παιδιά που είναι Τούρκοι πολίτες.
Το να ασπαστεί κάποιος μουσουλμάνος τον Χριστιανισμό δεν είναι παράνομο στην γειτονική χώρα, αλλά όσοι το πράττουν αντιμετωπίζουν κοινωνικές διακρίσεις και προκαταλήψεις και συχνά απομονώνονται από την οικογένειά τους και την τοπική κοινότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαζύγιο ή καταβολή αποζημίωσης.
Αυτό το κοκτέιλ του Ισλάμ και του εθνικισμού επηρεάζει επίσης τους Χριστιανούς, που δεν προήλθαν από το Ισλάμ, για παράδειγμα, εθνοτικές μειονότητες όπως Έλληνες, Αρμένιοι και Σύροι. Στην πλειοψηφία της χώρας, οι άνθρωποι αυτοί δεν αναγνωρίζονται ως πλήρη μέλη της τουρκικής κοινωνίας και αντιμετωπίζουν κάθε είδους νομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια.
Οι Χριστιανοί έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην απασχόληση στο δημόσιο τομέα και βιώνουν διακρίσεις στον ιδιωτικό τομέα, ειδικά όταν οι εργοδότες έχουν δεσμούς με την κυβέρνηση. Δεδομένου ότι η θρησκεία καταγράφεται ακόμη στα παλιά δελτία ταυτότητας και στο ηλεκτρονικό τσιπ των νέων δελτίων ταυτότητας, είναι εύκολο να γίνει διάκριση εναντίον των Χριστιανών.
Τι έχει αλλάξει στην Τουρκία;
Η Τουρκία ανέβηκε εννέα θέσεις στην Παγκόσμια Λίστα Παρακολούθησης των πιο επικίνδυνων χωρών να είναι κανείς Χριστιανός, και πλέον βρίσκεται στην 25η θέση από την 34η που ήταν πέρυσι. Σύμφωνα με την έκθεση η επιδείνωση αυτή αντανακλά τον θρησκευτικό εθνικισμό ενάντια στον Χριστιανισμό και μια σαφή αύξηση της αναφερόμενης βίας.
Η μετατροπή δύο ιστορικών εκκλησιών από μουσεία σε τζαμιά το καλοκαίρι του 2020 ενίσχυσε την δυσμενή εικόνα της Τουρκίας, αναδεικνύοντας την σαφή ισλαμική στροφή της χώρας.
Η οργάνωση επισημαίνει ιδιαίτερα ότι αρκετοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την χώρα, και τονίζει ότι πολλοί νέοι Τούρκοι, ακόμα και μουσουλμάνοι εκφράζουν δυσαρέσκεια για τις νεοοθωμανικές και ισλαμικές βλέψεις του προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν.
Η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη για τους Χριστιανούς που διαμένουν στις αγροτικές 1περιοχές της Τουρκίας και κυρίως στα νοτιο ανατολικά της χώρας.
Ν.Δ.