Τρία ακριβώς χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενέγραψε στις Αγιολογικές Δέλτους τους Οσίους Ιωσήφ τον Ησυχαστή, Εφραίμ τον Κατουνακιώτη και Δανιήλ τον Κατουνακιώτη.
Ήταν Δευτέρα 9 Μαρτίου του 2020 όταν η αναγγελία της είδησης σκόρπισε πνευματική χαρά όχι μόνο στην Αθωνική Πολιτεία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Όσιοι Γέροντες με τη βιοτή και τα διδάγματά τους αποτελούν φωτεινούς οδοδείκτες της εν Χριστώ αρετής για τον Ορθόδοξο μοναχισμό και τον πιστό λαό του Θεού.
Κατά την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο του 2019 ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είχε αναφερθεί στην πρόθεση της Μητρός Εκκλησίας να αναγράψει στο Αγιολόγιο τους Αγιορείτες Γέροντες, με την αναγγελία να γίνεται πράξη λίγους μήνες αργότερα.
Παρακολουθήστε την ομιλία του Παναγιωτάτου από το Πρωτάτο του Αγίου Όρους τον Οκτώβριο του 2019:
Την 31η Αυγούστου του 2020 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά την ακολουθία της τελετής υπογραφής των Πατριαρχικών και Συνοδικών Πράξεων εντάξεως των νέων Αγίων στο εορτολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Φωτογραφία αρχείου: Νίκος Παπαχρήστου/ Οικουμενικό Πατριαρχείο
Η Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη Αγικατάταξης Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή
Στο βίντεο που ακολουθεί ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, Αρχιμανδρίτης Ελισσαίος, διαβάζει την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη Αγιοκατατάξεως κατά τον πρώτο πανηγυρικό εορτασμό του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, τον Αύγουστο του 2020.
Ντοκιμαντέρ για τον Όσιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή
Στο ντοκιμαντέρ περιγράφονται οι ασκητικοί αγώνες του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή στα ερημικότερα μέρη του Αγίου Όρους του Άθωνος. Η ταινία γίνεται μοναδική, γιατί όλη η ζωή του ασκητού δραματοποιείται με μεγάλη ακρίβεια και λεπτομέρεια, από τον Χολυγουντιανό ηθοποιό Jonathan Jackson.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το ντοκιμαντέρ:
Όσιος Εφραίμ Κατουνακιώτης: Όταν η υπακοή γίνεται βίωμα
Στο βίντεο που αμκολουθεί ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός, μιλά για την αρετή την υπακοής την οποία ο Όσιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης έκανε βίωμα.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το βίντεο:
Λίγα λόγια για τον Όσιο Δανιήλ Κατουνακιώτη
Ήταν ιερός βλαστός και ευώδης ανθός της μαρτυρικής γης της Ιωνίας ο Γέροντας Δανιήλ ο Σμυρναίος. Την ευωδία του ευφράνθηκαν πολλοί, στη μεταφύτευσή του στο Περιβόλι της Παναγίας, και τους καρπούς των αρετών του επίσης.
Αριστούχος απόφοιτος της Ευαγγελικής σχολής της Σμύρνης, υιός ευλαβέστατων γονέων, μελετητής της Αγίας Γραφής και της Φιλοκαλίας. Μετά από προσκύνημα μονών και ναών της Πελοποννήσου και των νήσων του Αιγαίου και την προτροπή του οσίου Αρσενίου (1800-1877) στην Πάρο, εισέρχεται στην αθωνική μονή του Αγίου Παντελεήμονος.
Στο βιβλίο του Μοναχού Μωυσή Αγιορείτη, “Μέγα Γεροντικό εναρέτων Αγιορειτών του εικοστού αιώνος”, εκδόσεις Μυγδονία, διαβάζουμε:
“Η δοκιμή του χαρακτηρίζεται από συνεχή και πρόθυμη υπακοή. Στην κουρά του από Δημήτριος ονομάζεται Δανιήλ. Σύντομα αναγνωρίζουν τα προσόντα του και τον κάνουν γραμματέα της μονής, που είχε τότε 250 μοναχούς. Στις διαφορές Ελλήνων και Ρώσων δέχεται εξορία που τον λυπεί και τον ταλαιπωρεί. Φιλοξενείται επί εξάμηνο στη μονή Αγίας Αναστασίας στα Βασιλικά Χαλκιδικής, όπου γίνεται πηγή ωφελείας για τους εκεί πατέρες.
Κατόπιν επί μία πενταετία μονάζει στη μονή Βατοπαιδίου, όπου θεραπεύεται από σοβαρή ασθένεια από την Παναγία. Την Παναγία υπεραγαπούσε σε όλη του τη ζωή.
Τέλος κατευθύνεται στα πάντερπνα Κατουνάκια. Εκεί ίδρυσε το ησυχαστήριο των Οσίων Αγιορειτών Πατέρων. Μετά από λίγα χρόνια αποχτά μικρή συνοδεία. Τη χειραγωγεί με τη Φιλοκαλία, την οποία μελετά συνεχώς και την αποστηθίζει.
Η αρετή του συνδυασμένη με τη σοφία του, η προσευχή και η ταπείνωση του, η μελέτη και η πείρα του συνέδραμαν να εντοπίζει πλάνες, να διορθώνει πλανεμένους, να θεραπεύει δαιμονόπληκτους, να επαναφέρει στην αγιοπατερική οδό τους περί τρισυνθέτου του ανθρώπου υποστηρίζοντες Μακρακιστές.
Μοναχοί με σοβαρούς εκ δεξιών πειρασμούς βοηθήθηκαν σημαντικά και τον ευγνωμονούν. Ασθενείς, θλιμμένοι, πενθούντες, απογοητευμένοι και ταλαιπωρημένοι άνθρωποι βρήκαν παρηγοριά κι ελπίδα από λόγους του κι επιστολές του. Έφθασε και ο ίδιος ν’ αφήσει το ησυχαστήριό του χάριν της συμφιλιώσεως αδελφών”.
Η αλληλογραφία με τον Άγιο Νεκτάριο
Η επιστολογραφία του προς μοναχούς, μοναχές, κληρικούς όλων των βαθμών, καθηγητές και ανθρώπους με διάφορες δυσκολίες είναι πλούσια. Είχε πνευματικό σύνδεσμο με τον λογοτέχνη Α. Μωραϊτίδη, τον μετέπειτα μοναχό Ανδρόνικο, ο οποίος τον χαρακτηρίζει ως «ουχί πολυκτήμονα και πολύχρυσον πυργοδεσπότην, αλλά μοναχόν κατακουρασμένον», ο οποίος τους προσφέρει ως επιδόρπια «λόγους αποστάζοντας ουράνιον γλυκασμόν». Έλεγε πάλι ο ίδιος: «Όταν ήλθα εις το Άγιον Όρος ενόμισα ότι ήγγισα τον Θεόν, αλλά όταν εγνώρισα τον Γέροντα Δανιήλ τότε αντελήφθην πόσον μακράν ήτο ο Θεός από εμέ».
Σημαντική η γνωριμία, η φιλία και η αλληλογραφία του Γέροντος Δανιήλ με τον άγιο Νεκτάριο (1846-1920). Του έγραφε για τις μοναχές του με ταπεινοφροσύνη ο άγιος: «Η υμετέρα επιστολή, η υπό της πράξεως και θεωρίας υπαγορευόμενη, έσται αυταίς, εστερημέναις τοιαύτης ζώσης διδασκαλίας, πνευματικόν εντρύφημα και αληθώς στήριγμα πνευματικόν».
Εκτός των πολλών επιστολών του, καρπός της σοφίας του είναι και περί τα εβδομήντα έργα του επί σοβαρών πνευματικών θεμάτων κυρίως αντιαιρετικών και πνευματικής οικοδομής.
Στο βίντεο που ακολουθεί ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Βασιλάκος παρουσιάζει την αλληλογραφία του Αγίου Νεκταρίου με τον Όσιο Δανιήλ Κατουνακιώτη.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το βίντεο: