Με λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους κόσμου η Αγιορειτική Εστία υποδέχτηκε το βράδυ της Πέμπτης 7 Ιουλίου, την κ. Λόλα Νταϊφά, εγκαινιάζοντας την έκθεση «Τάματα: Σῶμα πάσχον, ψυχή ἀλγοῦσα», η οποία παρουσιάζει 678 τάματα από την προσωπική της συλλογή. Τη συλλογή πλαισιώνουν έργα 14 σύγχρονων εικαστικών αναδεικνύοντας την επιρροή των αναθημάτων στην τέχνη.
- Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης / ope.gr
Στο καλωσόρισμά του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Αγιορειτικής Εστίας, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ευχαρίστησε την κυρία Νταϊφά που επέλεξε και εμπιστεύτηκε την Αγιορειτική Εστία προκειμένου να παρουσιάσει για πρώτη φορά στο κοινό την αξιόλογη και πολύτιμη συλλογή της με τάματα.
Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι παρατηρώντας τα τάματα ο καθένας ακουμπάει σε κάποιο από αυτά ανατρέχοντας στις προσωπικές του δοκιμασίες, ικεσίες και ευχαριστίες. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Αγιορειτική Εστία θα επικοινωνήσει την έκθεση μετά το καλοκαίρι με τις διευθύνσεις των σχολείων, ώστε, όταν θα αρχίσει η νέα σχολική χρονιά, να μπορέσουν να την επισκεφτούν οι μαθητές και μαθήτριες.
Τον χαιρετισμό της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους μετέφερε ο Επιστάτης της Ιερομόναχος Θεόφιλος Παντοκρατορινός, ενώ τον χαιρετισμό και τις ευχές του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, μετέφερε ο εκπρόσωπός της, Τομεάρχης Διαπεριφερειακών Συνεργασιών, κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.
Η κυρία Νταϊφά μοιράστηκε με συγκίνηση τις εμπειρίες της από την πορεία συλλογής των ταμάτων και ολοκληρώνοντας είπε χαρακτηριστικά: «Αν θέλετε να μάθετε το δικό μου αγαπημένο τάμα, εκείνο που μιλάει στην καρδιά μου, είναι μια λιτή ασημένια πλάκα που γράφει με καλλιγραφικά γράμματα: Παναγία μου, άκουσε την προσευχή μου. Βοήθησέ με».
Ο επιμελητής της έκθεσης, Δρ Παναγιώτης Καμπάνης, αρχαιολόγος – ιστορικός, αναφέρθηκε στον τρόπο που παρουσιάζονται τα τάματα στην έκθεση, τονίζοντας την ιστορική τους σημασία και τις πληροφορίες που αντλεί ο επισκέπτης με τις φωτογραφίες και τα κείμενα τεκμηρίωσης που συνοδεύουν τα τάματα και αναδεικνύουν την κοινωνική, θρησκευτική και πολιτιστική διάσταση της αφιερωτικής πρακτικής.
Σημείωσε μάλιστα: «Τα τάματα μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια “ευτελή” όψη της θρησκείας, ωστόσο, κάθε ένα από αυτά, μεγάλο ή μικρό, μαρτυρεί μια προσωπική ιστορία, μια ιστορία αγωνίας, ελπίδας, ικεσίας και εκπλήρωσης, μια εκδήλωση προσωπικής λατρείας. Τα αναθηματικά αντικείμενα, διαχρονικά, αποτελούν τεκμήρια προσωπικής πίστης σε έναν συγκεκριμένο θεό, ο οποίος σε ανταπόδοση προσφέρει κάποια μορφή σωτηρίας. Αυτές οι πράξεις λατρείας παραμένουν στην κατηγορία των “χρήσιμων συμπληρωμάτων” και δεν αποτελούν “υποκατάστατα”, τα οποία υπονοούν συνειδητή απόρριψη κάθε προηγούμενου».
Ο διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας, Αναστάσιος Ντούρος, αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα που έχει αυτή η έκθεση, καθώς, όπως εξήγησε, «δεν αρκεί η λειτουργία των ματιών μας για να μπορέσουμε να δούμε αυτά τα μικρά έργα τέχνης. Κυρίαρχη πρέπει να είναι η λειτουργία των ματιών της ψυχής μας για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε ετούτα τα μικρά και ελάχιστα αναθηματικά αντικείμενα ικεσίας και προσφοράς».
Οι συμμετέχοντες εικαστικοί είναι οι Θεόδωρος Γαλιγαλίδης, Φανή Γκούντρα, Εύη Δημολαΐδου, Mary Harman, Μάρκος Καμπάνης, Κώστας Καρακίτσος, Μαρία Κομπατσιάρη, Γιώργος Κόρδης, Αλέκος Κυραρίνης, Βασίλης Μόραλης, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Σάκης Παπαγιάννης, Γεώργιος Πολύμερος, Άρις Στοΐδης.
Επιπλέον, εκτίθενται τάματα όπως η σκούπα και το μπουκάλι, χαρακτηριστικά τάματα προς τον Πανορμίτη αρχάγγελο της Σύμης, τα μεταλλικά παπούτσια στον αρχάγγελο Μιχαήλ του Μανταμάδου Λέσβου, τα μπάσματα (παντόφλες) στον Άγιο Σπυρίδωνα κ.λπ.
Η έκθεση λειτουργεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022.
Εκθεσιακός χώρος: Αγιορειτική Εστία, Εγνατία 109 Θεσσαλονίκη
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα και Τετάρτη: 09:00 – 16:00
Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 09:00 – 20:00
Σάββατο: 09:00 – 14:00
Ξεναγήσεις σχολείων και ομάδων κατόπιν συνεννόησης.
Αγιορειτική Εστία |Τ. 2310263308 | www.agioritikiestia.gr| info@agioritikiestia.