Αγιορείτικα
24 Ιουνίου, 2022

Ο Μητροπολίτης Σύμης στο Πρωτάτο για την πανήγυρη της Παναγίας “Άξιον Εστί»

Διαδώστε:

Σε Ιερά Αγρυπνία, που τελέστηκε τα ξημερώματα στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους για την εορτή της Παναγίας “Άξιον Εστίν”, προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης-Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος, προσκεκλημένος της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους.

Στον πάνσεπτο Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, εορτάσθηκε κατά το διήμερο 23η και 24η Ιουνίου 2022, τουτέστιν 10η-11η Ιουνίου, σύμφωνα με το εν ισχύι εκεί Γρηγοριανό ημερολόγιο, με ιερά κατάνυξη και σεμνή μεγαλοπρέπεια κατά το Αγιορειτικό Τυπικό, η εορτή της Συνάξεως της Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας του «Αξιόν Εστι».

Της Ιεράς Πανηγύρεως και της ολονυκτίου Αγρυπνίας προέστη, κατόπιν προσκλήσεως της Ιεράς Επιστασίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος, με την συμμετοχή αντιπροσώπων των Ιερών Μονών του Άθω, πολλών Καρεωτών Πατέρων, ως και ευαρίθμων ευλαβών προσκυνητών.

Κατά την διάρκεια της προσκυνηματικής επισκέψεώς του στην «Αθωνική πρωτεύουσα», ο Σεβ. Μητροπολίτης συναντήθηκε με τον νέο Πρωτεπιστάτη μοναχό Χριστοφόρο Ιβηρίτη και τα Μέλη της Ιεράς Επιστασίας, τα οποία ευχαρίστησε για την πρόσκληση να προστή των λατρευτικών εκδηλώσεων προς τιμήν της Παναγίας του «Άξιόν Εστι», ευχόμενος τα δέοντα εις την άσκηση του πολυεύθυνου έργου που ανέλαβαν.

Η εικόνα της Παναγίας, το «Άξιόν Εστι», είναι μία από τις πασίγνωστες εικόνες του Αγίου Όρους, η οποία ευρίσκεται εις τον παλαίφατο Ι. Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, αφού θεωρείται ως «κοινή εφέστιος προστάτις» όλων των Αγιορειτικών Μονών και φέρει στο πλαίσιό της τις σφραγίδες και των είκοσι.

Αρχικά η εικόνα αυτή βρισκόταν σε ένα Παντοκρατορινό κελλί στην τοποθεσία την λεγομένη κοιλάδα του «Άδειν» κοντά στην Σκήτη του Αγίου Ανδρέου. Την 11η Ιουνίου 980 (κατά άλλους το 982) ο Γέροντας απουσίαζε από το κελλί, ευρισκόμενος σε μία αγρυπνία στις Καρυές, ενώ είχε αφήσει μόνο του τον υποτακτικό του. Ο υποτακτικός την νύχτα έκανε με την παρότρυνση του Γέροντος τον κανόνα του, ενώ ακούει κάποια στιγμή να του χτυπάνε την πόρτα. Ανοίγει και βλέπει έναν περαστικό να του ζητά φιλοξενία, αίτημα το οποίο πραγματοποιεί. Όταν ο μοναχός συνεχίζει τον κανόνα του και φθάνει στην θ’ ωδή «Την Τιμιωτέρα των Χερουβίμ…», τότε ο φιλοξενούμενος τον διακόπτει και του λέει: «Όχι, πρώτα θα πεις: «Άξιον εστίν ως αληθώς…» ως προοίμιο στο Μεγαλυνάριο της Θεοτόκου, που συνέθεσε ο υμνογράφος της Εκκλησίας μας Άγιος Κοσμάς Επίσκοπος Μαϊουμά. Ο μοναχός ενθουσιασμένος ζητάει να του γράψει ο νέος τον ύμνο για να μπορεί να τον ψάλλει και αυτός. Επειδή όμως δε βρέθηκε μελάνι και χαρτί μέσα στο κελλί, ο μυστηριώδης ξένος μοναχός χάραξε θαυματουργικά τον ύμνο με το δάκτυλό του σε μία πέτρινη πλάκα, προσθέτοντας ότι έτσι πρέπει να ψάλλεται στο εξής ο ύμνος αυτός από όλους τους Ορθόδοξους και παραχρήμα έγινε άφαντος.

Οι Αγιορείτες κατανοώντας το θαυμαστό γεγονός, έστειλαν την πλάκα στον βασιλιά και στον Πατριάρχη Νικόλαο Χρυσοβέργη, ο οποίος ενέκρινε την εισαγωγή του αγγελικού αυτού ύμνου στο λειτουργικό βίο της Εκκλησίας. Την δε εικόνα, μπροστά στην οποία εψάλη για πρώτη φορά ο αγγελικός ύμνος, την μετέφεραν στο Πρωτάτο, όπου καθιερώθηκε να γίνεται και η ετήσια πανήγυρις προς τιμήν της Θεοτόκου και εις ανάμνηση του θαύματος.

 

Διαδώστε: