Με σημαντικές μορφές του αγιορείτικου μοναχισμού, όπως ο Προηγούμενος της Ι.Μ. Ιβήρων γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος και η αντιπροσωπεία των Ορθοδόξων βουλευτών που πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιο Όρος.
Κατά την παραμονή της στην Αθωνική Πολιτεία η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ είχε συναντήσεις με τους Ηγουμένους της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας γέροντα Ελισαίο και της Ι.Μ. Δοχειαρίου γέροντα Αμφιλόχιο, καθώς επίσης και με τον Δικαίο της Ι. Σκήτης Τιμίου Προδρόμου γέροντα Φιλήμωνα, ενώ ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά από προτροπή του καθηγουμένου της Σιμωνόπετρας, απευθύνθηκε στην αδελφότητα της μονής κατά την μοναστηριακή τράπεζα που ακολούθησε την αγρυπνία.
Το Άγιο Όρος οικουμενική πολιτεία
«Είναι ακόμη πιο επίκαιρη η επίσκεψη και το προσκύνημα μας αυτές τις μέρες που ο πόλεμος, δυστυχώς, βρίσκεται σε εξέλιξη, για να αντλήσουμε δύναμη από το Όρος, από το Περιβόλι της Παναγίας. Γιατί το Αγιώνυμο Όρος τι είναι; Είναι μία υπερεθνική οικουμενική πολιτεία, μία μαρτυρία ορθοδοξίας σε όλον τον κόσμο. Είναι ένα παράδειγμα ενότητας στο ορθόδοξο κόσμο, γιατί εδώ μονάζουν ορθόδοξοι μοναχοί από όλη την οικουμένη, όχι απλά από τις ορθόδοξες χώρες». Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της ΔΣΟ κατά την προσφώνησή του στην μοναστηριακή τράπεζα στη Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος βρέθηκε στην Σιμωνόπετρα στο πλαίσιο προσκυνηματικής επίσκεψης στο Άγιο Όρος, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΔΣΟ, στην οποία συμμετείχαν ο αναπληρωτής Γ.Γ. κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο ταμίας κ. Σταύρος Κελέτσης, οι βουλευτές της Κύπρου κ. Πανίκος Λεωνίδου, της Πολωνίας κ. Evgenij Chikwin, της Ρουμανίας κ. Ioan Vulpesku, της Βόρειας Μακεδονίας κ. Mile Taleski και ο Σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης.
Την αντιπροσωπείας της ΔΣΟ, την παραμονή της γιορτής του Αγίου Χρυσοστόμου (με το παλαιό ημερολόγιο που ακολουθείται στο Άγιο Όρος) υποδέχθηκε στην είσοδο της Μονής, με αγιορείτικη λαμπρότητα ο Καθηγούμενος, γέροντας Ελισσαίος. Αργότερα, η αντιπροσωπεία συμμετείχε στην αγρυπνία που τελέσθηκε στο Καθολικό της Μονής. Μετά το τέλος της αγρυπνίας, ακολούθησε μοναστηριακή τράπεζα, όπου ο Γ.Γ. εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Σιμωνοπετρίτη Καθηγούμενο, για τη γόνιμη συνεργασία της Μονής με την ΔΣΟ από την ίδρυσή της στην Ορμύλια το 1993 έως σήμερα.
Ανάδειξη των χριστιανικών αξιών
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την προσφώνησή του σημείωσε ότι «στους στόχους μας είναι η στενότερη συνεργασία με τους ορθοδόξους με τους οποίους μοιραζόμαστε την κοινή πίστη και την κοινή κληρονομιά του Βυζαντινού πολιτισμού. Είναι επίσης η ανάδειξη των χριστιανικών, των ορθοδόξων αξιών στην ευρωπαϊκή οικογένεια που δεν είμαστε πλέον μόνο η Ελλάδα, είμαστε περισσότερες ορθόδοξες χώρες. Είναι η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, υπάρχουν ορθόδοξοι στην Πολωνία και σε άλλες χώρες -ως μειονότητες βέβαια. Και φιλοδοξούν κι άλλες χώρες υπό ένταξη να ενωθούν σ’ αυτήν την μεγάλη οικογένεια. Ο στόχος μας είναι η ανάδειξη των χριστιανικών αξιών και βεβαίως η ανάδειξη της ειρηνικής συνύπαρξης και της καταλλαγής.
Θα μου πείτε γέροντα, τα έχετε πετύχει αυτά; Θα μπορούσα να μνημονεύσω κάποιες δράσεις, παρεμβάσεις, πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει αυτές τις τρεις δεκαετίες. Φοβούμαι, όμως, ότι όλα αυτά επισκιάζονται, διότι δύο ιδρυτικά μέλη της ΔΣΟ, η Ρωσία και η Ουκρανία, δύο λαοί ορθόδοξοι, ομόδοξοι, βρίσκονται σε πόλεμο. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, τις συνέπειες αυτών των πολέμων τις βιώνουμε όλοι».
Η Εκκλησία κιβωτός σωτηρίας για τους Ρωμιούς
Ο Έλληνας βουλευτής συνέχισε λέγοντας ότι «το Άγιο Όρος ήταν σημείο αναφοράς για τον ορθόδοξο κόσμο και ιδιαίτερα στα χρόνια της τουρκοκρατίας για όλους τους Ορθόδοξους λαούς των Βαλκανίων. Και η Ορθοδοξία ήτανε και σημείο στήριξης της εθνικής ταυτότητας, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά όλων των Βαλκανίων που βίωσαν την οθωμανική δουλεία. Και καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, αυτό το εθνικό τραύμα, και εδώ στο μοναστήρι σας μόνασαν Μικρασιάτες που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα, επιτρέπετε μου να πω λίγα λόγια.
Η Ορθοδοξία, η Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο μπόρεσαν και έγιναν κιβωτός σωτηρίας για τους Ρωμιούς της Μικράς Ασίας, και ιδιαίτερα αυτούς που ήτανε στην μικρασιατική ενδοχώρα, στην Καππαδοκία, στην Κιλικία, στην Πισιδία. Αν άκουσα σωστά τον αναγνώστη, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος εξορίστηκε κάποια στιγμή στην Αραβησσό, στα βάθη της Μικράς Ασίας. Από τη μάχη του Μαντζικέρτ το 1071, όπου ο Ρωμανός ο Δ’ ο Διογένης ηττήθηκε από τις δυνάμεις του Αρπασλάν και οι ορδές των Τούρκων εισήλθαν στην Μικρά Ασία, μέχρι το καλοκαίρι του 1921, που ελληνικός στρατός προέλαυνε προς την Άγκυρα, είχαν περάσει 850 χρόνια. Στο διάβα οκτώμισι αιώνων είχαμε βίαιους εξισλαμισμούς, αλλά και εκούσιους εξισλαμισμούς. Γιατί οι μη μουσουλμάνοι ένιωθαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, και, δυστυχώς, υπήρχαν και χριστιανοί, οι οποίοι εκουσίως κάποια στιγμή για να αποκτήσουν προνόμια δέχτηκαν να γίνουν μουσουλμάνοι, όπως υπήρχαν πολλοί που αντιστάθηκαν.
Αλλά στο διάβα τόσων αιώνων κάποιοι έχασαν την ελληνική γλώσσα, την ελληνική λαλιά και τουρκοφώνησαν. Βλέπω απέναντί μου, τον Αλέξιο “τον άνθρωπο του Θεού”. Στη διδακτορική μου διατριβή για τους Ρωμιούς της Καππαδοκίας εντόπισα ένα ποίημα των 250 στίχων στα καραμανλήδικα, δηλαδή στην τουρκική γλώσσα με ελληνικά γράμματα. Και εκεί ιστορείται ο βίος του Αγίου που ήτανε από τα αγαπημένα αναγνώσματα τον Μικρασιατών, και μάλιστα όπως ψάλλουμε τα εγκώμια της Παναγίας στον ίδιο ήχο το έψελναν στις βραδινές συντροφιές. Με την καραμανλήδικη γραφή, που τους έδωσε τη δυνατότητα να λειτουργούνται να έχουνε πρόσβαση στα θρησκευτικά κείμενα, στα θρησκευτικά βιβλία μπόρεσαν και διατήρησαν τις χριστιανικές τους ρίζες και την χριστιανική τους πίστη, και δι’ αυτής την εθνική τους συνείδηση. Χάρη, λοιπόν, στην Ορθοδοξία, μπόρεσαν και παρέμεναν Ρωμιοί μέχρι και την ανταλλαγή των πληθυσμών, μέχρι την έξοδό τους μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την συνθήκη της Λωζάνης που επέβαλε την αναγκαστική ανταλλαγή των πληθυσμών».
Εκκλησίες τεκμήρια της χριστιανικής παράδοσης
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «αυτές τις χριστιανικές ρίζες θέλουμε να αναδείξουμε και στην Ευρώπη. Η χριστιανική παράδοση η χριστιανική θρησκεία με όλα τα δόγματα Ορθόδοξοι, καθολικοί, προτεστάντες, αγγλικανοί, είναι ένας από τους πυλώνες της Ευρώπης μαζί με την αρχαιοελληνική γραμματεία και το ρωμαϊκό δίκαιο. Και αυτό είναι το “συναμφότερον” που επιδιώκουμε να υπενθυμίσουμε με όλη αυτή την εκστρατεία που έχουμε αναλάβει για την αφύπνιση της διεθνούς κοινότητας για το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινουπόλεως σε τζαμί. Όπως ξέρετε έχουμε εκδώσει έναν περικαλλή Τόμο σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στον οποίον έχουμε εντοπίσει 37 ιστορικούς εμβληματικούς ναούς από τη Σκωτία μέχρι το Χαρμπίν της Κίνας. Οι ναοί αυτή στην γηραιά ήπειρο τι μαρτυρούν; Είναι αυτό ακριβώς, τεκμήριο της χριστιανικής παράδοσης, το πόσο πολύ επηρέασε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό το ευρωπαϊκό οικοδόμημα η χριστιανική πίστη.
Θα μου πείτε είστε αισιόδοξος; Δεν πρέπει να χάνουμε ποτέ την ελπίδα μας. Αλλά η αλήθεια είναι γέροντα και σεβαστοί πατέρες ότι η Ευρώπη απομακρύνεται από τις χριστιανικές αξίες. Στο όνομα της πολυπολιτισμικότητας αποχρωματίζεται θρησκευτικά. Αυτό δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει, αντιθέτως θα πρέπει να μας χαλυβδώσει ακόμη περισσότερο για να αγωνιζόμαστε για την ανάδειξη των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο.
Με αυτές τις σκέψεις -φοβούμαι μακρηγόρησα- θέλω να σας ευχαριστήσω για την στήριξη που παρέχετε στο έργο που κάνουμε στην ΔΣΟ. Είστε ένα απ’ τα πρωτοπόρα μοναστήρια, στο άνοιγμα του μοναχισμού στην κοινωνία των πολιτών. Να εύχεστε και να προσεύχεστε να ξεπεράσουμε κι εμείς την περιπέτεια αυτή. Να επικρατήσει ειρήνη και ειρήνευση στον πόλεμο ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές που έχει αναστατώσει όλο τον κόσμο. Και με αυτές τις λίγες σκέψεις και εγώ να ευχηθώ υγεία και μακροημέρευση σε σας, να συνεχίσετε με την εκλεκτή αδελφότητα που έχετε στην μονή αυτή, στην υψηλοβάμονα μόνη της Σιμωνόπετρας, να ακτινοβολείτε το Φως της Ορθοδοξίας ως το μήνυμα της αγάπης που είναι το μήνυμα του Ευαγγελίου. Χρόνια πολλά!».
Σε Πορταΐτισσα και Γοργοϋπήκοο
Δεύτερος σταθμός της προσκυνηματικής επίσκεψης του επικεφαλής και της αντιπροσωπείας της ΔΣΟ ήταν η Ιερά Μονή των Ιβήρων. Ο Γ.Γ. έτυχε θερμής υποδοχής από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής, γέροντα Ναθαναήλ και τον Προηγούμενο, γέροντα Βασίλειο Γοντικάκη, που ευχήθηκε στον Γ.Γ. να έχει καλύκαρπη διακονία στα καθήκοντά του. Στην συνέχεια η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ προσκύνησε την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας στο παρεκκλήσι της Ιεράς Μονής και συμμετείχε στην αγρυπνία.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας οι Ορθόδοξοι βουλευτές κατευθύνθηκαν στην Παντοκρατορινή Σκήτη του Προφήτη Ηλία, όπου τους καλωσόρισε ο Δικαίος, γέροντας Φιλήμων, και τους ξενάγησε στο καθολικό, τονίζοντας ότι η Σκήτη αυτή είναι σημαντική μαρτυρία για την παρουσία των Σλάβων και Ρουμάνων μοναχών στο Άγιο Όρος.
Το προσκυνηματικό ταξίδι της αντιπροσωπείας της ΔΣΟ ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου, στην οποία βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου. Μετά την ενημέρωση στο επιβλητικό καθολικό της μονής -που θεωρείται το υψηλότερο και πιο επίμηκες από τις 20 μόνες του Αγίου Όρους- στο συνοδικό της Μονής υπήρξε θερμή υποδοχή εκ μέρους του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής, γέροντα Αμφιλόχιου.