Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, 24 Ιουνίου στον φιλόξενο κήπο της Αγιορειτικής Εστίας η παρουσίαση του πέμπτου τόμου του ιδιαίτερα αξιόλογου περιοδικού «Αρχείων Ανάλεκτα» που εκδίδει το Σωματείο Φίλων του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ρεπορτάζ: Βασίλειος Χάδος – Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης
Την εκδήλωση άνοιξε ο Διευθυντής της Αγιορείτικης Εστίας Αναστάσιος Ντούρος ο οποίος καλωσόρισε τους εκλεκτούς παρισταμένους. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και φίλοι του Κέντρου Ιστορίας Θεσαλονίκης.
Για την περιοδική έκδοση μελέτης και έρευνας αρχείων, «Αρχείων Ανάλεκτα μίλησε η Αγγελική Δεληκάρη η οποία ανέγνωσε την εισήγηση του Παντελή Νίγδελη, καθηγητού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο Ανδρέας Γκουτζιουκώστας, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Αγγελική Δεληκάρη αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
Το Διοικητικό Συμβουλίου του Σωματείου «Φίλοι Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης» προλογίζοντας την έκδοση του τεύχους αναφέρει: Με ιδιαίτερη χαρά το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου «Φίλοι Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης» παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό τον 5ο τόμο του περιοδικού «Αρχείων Ανάλεκτα». Ο τόμος αυτός έχει την ιδιαιτερότητα ότι κυκλοφορεί εν μέσω μιας δύσκολης συγκυρίας που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία ακόμη μαίνεται γύρω μας.
Ευχαριστούμε τους εξαιρετικούς συγγραφείς, καθηγητές πανεπιστημίου, διδάκτορες και ιστορικούς που κατέθεσαν τον πνευματικό τους μόχθο και στον παρόντα τόμο συμβάλλοντας στην εξέλιξη της αρχειακής έρευνας. Ευελπιστούμε ότι το περιοδικό μας θα δικαιώσει και αυτή τη φορά τις προσδοκίες του επιστημονικού κόσμου και του ευρύτερου κοινού και ότι θα τύχει της ίδιας αποδοχής, όπως και τα προηγούμενα τεύχη.
Ο χαρακτήρας της έκδοσης Η έκδοση του περιοδικού «Αρχείων Ανάλεκτα» φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα, πάνω σε στέρεες εμπειρικές βάσεις, θεμελιωμένο ερευνητικό εγχείρημα που εκτυλίσσεται σε διάφορα επίπεδα.
Σε ένα πρώτο κοινωνικό ερευνητικό επίπεδο γίνεται ο προσδιορισμός των υπαρχόντων αρχείων. Δηλαδή ποια είναι, πού και σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα προς έρευνα αρχεία. Χρειάζεται σ’ ένα δεύτερο στάδιο η απόκτηση επαφής με τους υπευθύνους των διάφορων αρχείων και η συνεργασία μαζί τους για την τυχόν βέλτιστη οργάνωση, και μάλιστα για την, ει δυνατόν ψηφιοποίηση του υλικού που διαθέτουν.
Παράλληλα απαιτείται η συγκρότηση ερευνητικών ομάδων και η παρακίνηση των ήδη υπαρχόντων ερευνητών και ενδιαφερομένων επιστημόνων για την οργάνωση και τη συγγραφή των προς δημοσίευση ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Δείτε φωτογραφίες: