Εκκλησία της Αλβανίας
01 Μαΐου, 2023

Άγιος Προκόπιος: Ξαναχτίζεται ο παλαιότερος Ορθόδοξος Ναός στα Τίρανα – Δείτε τα σχέδια (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:

Ένα από τα σπουδαιότερα Ορθόδοξα Εκκλησιαστικά μνημεία των Τιράνων που προϋπήρχε του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ξαναχτίζεται. Ο λόγος για τον ιστορικό ναό του Αγίου Προκοπίου στο κέντρο της Πρωτεύουσας της Αλβανίας,  ο οποίος ανεγέρθηκε τον 18ο αιώνα.

Εχθές Κυριακή των Μυροφόρων, 30 Απριλίου ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος υποδέχθηκε το δήμαρχο Τιράνων Εριόν Βελίαϊ στο σημείο, όπου υπάρχει λυόμενος ναός του αγίου Προκοπίου.

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας παρουσίασε στο δήμαρχο τα αρχιτεκτονικά σχέδια ανέγερσης της παλιάς εκκλησίας, που είχε πέσει θύμα λεηλασίας και καταστροφής από το κομμουνιστικό καθεστώς.

Ο Δήμος Τιράνων  παραχώρησε στην Εκκλησία της Αλβανίας την έκταση, που ανήκε στην ενορία προκειμένου να ανοικοδομηθεί ο νέος ναός. Ο σημερινός ναός του Αγίου Προκοπίου είναι μια λυόμενη προσωρινή  κατασκευή.

«Ο ἀγιος Προκόπιος είναι η αρχαιότερη εκκλησία στα Τίρανα, από το 18ο αι. Αν οι πέτρες του μιλούσαν θα έλεγαν την ιστορία όλης της πόλεως», είπε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας και πρόσθεσε:

«Κάθε μία εκκλησία είναι ένας τόπος προσευχής, πνευματικής ανανέωσης, αγάπης και αλληλεγγύης. Και ο άγιος Προκόπιος θα είναι ανοιχτός για όλους.Το άλλο, που προσπαθήσαμε ήταν να είναι μέσα στο πλαίσιο της ομορφιάς του τοπίου, ώστε να είναι κάτι ιδιαίτερο για την πόλη των Τιράνων. Θα είναι στο κέντρο των Τιράνων ένας χώρος αλήθειας, ένας χώρος αγάπης, ένας χώρος ομορφιάς…

«Ευχαριστούμε το δήμαρχο για τις προσπάθειες που έγιναν, προκειμένου να δοθεί στην Εκκλησία ο χώρος και να ξαναχτιστεί πάλι ο ναός».

Ο ναός του αγίου Προκοπίου στα Τίρανα χτίστηκε αρχικά πιθανώς το 1795. Στο εσωτερικό της εκκλησίας αυτής οι τοίχοι ήταν βαμμένοι με ασβέστη, η οροφή ήταν κατασκευασμένη από σανίδες και το δάπεδο ήταν πλακόστρωτο. Γύρω από την εκκλησία υπήρχε χριστιανικό νεκροταφείο.

Το 1938 κατεδαφίστηκε και άρχισε να ανεγείρεται πάλι το 1940 για να ολοκληρωθεί το 1945 και εγκαινιάστηκε στις 20 Μαΐου από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόφορο Κίσι.

Η εκκλησία ήταν βυζαντινού ρυθμού, σκαλισμένη με πέτρες λαξευμένες σε ύψος δύο μέτρων και συνεχιζόταν ο τοίχος με τούβλα. Είχε μήκος 23,5 μέτρα και πλάτος 18 μέτρα.

Το δάπεδο της εκκλησίας ήταν πλακόστρωτο με λευκά μαρμάρινα πλακάκια. Το τέμπλο ήταν επίσης κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο και το πλαίσιο από μαύρο μάρμαρο. Και πάλι κατεδαφίστηκε το 1960 για να κατασκευαστεί στη θέση της πάρκο κ.λπ.

Ο σημερινός ναός είναι δημιούργημα των χρόνων της ανασύστασης της Εκκλησίας της Αλβανίας από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Αναστάσιος: Ο Αρχιεπίσκοπος που ανοικοδόμησε την Εκκλησία της Αλβανίας

Από τη στιγμή, που ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ανέλαβε το πηδάλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, μέχρι σήμερα, τρεις και πλέον δεκαετίες, ανεγέρθηκαν εκ θεμελίων 150 και πλέον νέοι ναοί, αναστηλώθηκαν 70 και πλέον ναοί-μνημεία, ενώ επισκευάσθηκαν 160 και πλέον.

Περισσότερα από 70 μεγάλα οικοδομήματα ανεγέρθησαν ή αγοράσθηκαν και ανακατασκευάσθηκαν, για να στεγάσουν μητροπολιτικά οικήματα, σχολές, νηπιαγωγεία, ξενώνες, εργαστήρια, κλινικές, κέντρα νεότητος κλπ.

Το όλο οικοδομικό έργο ανέρχεται σε παραπάνω από 450 κτίρια.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

Διαδώστε: