Εκκλησία της Αλβανίας
13 Απριλίου, 2021

Τα ιερά λείψανα του Αγίου Ιωάννη επέστρεψαν στο σπίτι τους

Διαδώστε:

Στο σπίτι τους επέστρεψαν ύστερα από μακροχρόνια δέσμευση από το αλβανικό κράτος ιερά λείψανα του Αγίου Ιωάννου Βλαντιμίρ τα οποία βρίσκονταν στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Τιράνων.

Χθες, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελπμασάν κ. Αντώνιος υποδέχθηκε τα ιερά λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Βλαντιμίρ στην ομώνυμη Ιερά Μονή η οποία αποτελεί επίκεντρο για τους Ορθοδόξους τόσο της Αλβανίας όσο και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Τα ιερά λείψανα παρέδωσε η υπουργός Πολιτισμού της Αλβανίας, Έλβα Μαργαρίτι, μαζί με τον Διευθυντή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Αλβανίας Ντόριαν Κότσι. Ιδιαίτερη εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός πως παραβρέθηκε και ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως καθώς η Αλβανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Μετά τη δέηση που τελέστηκε στο Καθολικό της Μονής ακολούθησε η υπογραφή του πρωτοκόλλου, μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού και του Μητροπολίτη Ελμπασάν, με την οποία προβλέπεται η επιστροφή των ιερών λειψάνων στη Μονή.

Σύντομος βίος του Αγίου

Ο Άγιος Μάρτυς Ιωάννης του Βλαδιμήρου γεννήθηκε τον 10ο αιώνα μ.Χ. στο Βλαδιμίρ της Βουλγαρίας και έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Βασιλείου Α’ του Μακεδόνος (867 – 886 μ.Χ.). Ήταν υιός του Νεεμάν, υιού του πρώτου βασιλέως των Αχριδών Συμεών και της Άννης, ευσεβεστάτων Ορθοδόξων Χριστιανών. Από την παιδική του ηλικία ανατράφηκε με παιδεία και νουθεσία Κυρίου από τους γονείς του και τον Επίσκοπο Αχρίδος Νικόλαο.

Ο τσάρος της Βουλγαρίας Σαμουήλ – Στέφανος (940 – 1018 μ.Χ.), θέλοντας να υποτάξει τον Άγιο, τον φυλάκισε. Στη φυλακή, Άγγελος Κυρίου εμφανίσθηκε στον Άγιο και του αποκάλυψε το μαρτυρικό τέλος του, το οποίο δεν θα αργούσε. Μέσα στα πλαίσια των διπλωματικών του ενεργειών ο τσάρος της Βουλγαρίας τον νύμφευσε με την θυγατέρα του Κορσάρα, όμως ο Άγιος διαφύλαξε την παρθενία του.

Αφού κατέστη αυτεξούσιος βασιλέας των Σέρβων, επιδόθηκε με μεγαλύτερο ζήλο στη διάδοση και εδραίωση της Ορθοδόξου πίστεως, αφού όρισε προς τον σκοπό αυτό διδασκάλους και κήρυκες και ίδρυσε ταυτόχρονα μοναστήρια, εκκλησίες και νοσοκομεία. Μεταξύ των μονών που ιδρύθηκαν από αυτόν, ήταν και ευκτήριος οίκος βρισκόμενος μέσα σε δάσος, στον οποίο προσερχόταν καθημερινά και προσευχόταν. Ήταν πράος, δίκαιος, γενναίος και ευσεβής. Από αγάπη προς τον Θεό βοήθησε την Εκκλησία στο έργο της αντιμετωπίζοντας τους αιρετικούς και ιδιαίτερα τους Βογομίλους.

Η αποχή του από κάθε σαρκική συνάφεια με τη βασίλισσα σύζυγό του και οι καθημερινές απουσίες του για προσευχή, γέννησαν σε αυτή την υποψία ότι είχε σχέσεις με ξένες γυναίκες. Εξ αιτίας αυτού τον διέβαλε στον αδελφό της, ο οποίος αποφάσισε να τον φονεύσει. Όταν πέθανε ο τσάρος της Βουλγαρίας Σαμουήλ – Στέφανος, τσάρος στέφθηκε ο υιός του Ραντομίρ. Ο δίδυμος αδελφός του νέου τσάρου, Ιωάννης Βλαδισλάβος, παραπλανώντας τον Άγιο, τον κάλεσε να τον επισκεφθεί. Κατά την επίσκεψή του ο Άγιος Ιωάννης δολοφονήθηκε με ύπουλο τρόπο το 1015 μ.Χ. Η σύζυγός του, μετά το θάνατο του Αγίου, εγκαταβίωσε σε μοναστήρι, όπου ανοικοδόμησε ναό.

Ο Άγιος Ιωάννης και μετά το μαρτυρικό θάνατό του εξακολούθησε να ευεργετεί εκείνους που προσέτρεχαν με πίστη προς αυτόν και να θεραπεύει τους ασθενείς.

Διαδώστε: