Να φυλάσσουμε μέσα στην καρδιά μας τον λόγο του Θεού ο οποίος αποτελεί ένα μόνιμο εμβόλιο κατά πάσης πνευματικής ασθενείας προέτρεψε στο χθεσινό του κήρυγμα από τον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως στα Τίρανα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος.
Του Νικόλαου Ζαΐμη
Ο Μακαριώτατος, με αφορμή την Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας Μητέρας μας προς την οποία η εκκλησία αποδίδει προς το πρόσωπό της όχι μόνο ύμνους, αλλά όλη της την ευλάβεια, καλώντας μας να συμμετάσχουμε στην μακαριότητά της. «Στις Θεομητορικές εορτές που έχει θεσπίσει η εκκλησία μας όλη η εκκλησία καλείται να μακαρίσει την Παναγία Μητέρα και με ύμνους και με όλη μας την ευλάβεια αναφερόμαστε σε αυτήν, στην μακαριότητά της. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο τελειώνει το ευαγγέλιο επισημαίνει κάτι πολύ σημαντικό ότι εμείς, όχι απλώς θα μακαρίσουμε την Παναγία Μητέρα, αλλά καλούμαστε να μετάσχουμε στην μακαριότητα τη δική της. Σε αυτή την αλήθεια που εκφράζει η γυναίκα του λαού που λέει ότι: «μακαρία η κοιλία η βαστάσασα σε και μαστοί ους εθήλασας». Ο Κύριος προσθέτει μια φράση καθοριστική: «μενούνγε». Ασφαλώς, έτσι είναι. Αλλά μακάριοι και όσοι ακούνε τον λόγο του Θεού και τον φυλάσσουν».
Να φυλάσσουμε τον λόγο του Θεού
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος μίλησε, επίσης, για τον τρόπο με τον οποίο μπούμε να γίνουμε όλοι μας μακάριοι. Δεν είναι άλλος από το να φυλάσσουμε τον λόγο του Θεού, όπως ακριβώς έπραξε από τα νεανικά της χρόνια η Παναγία. «Υπάρχει ένας τρόπος να γίνουμε όλοι μακάριοι μέσα στην ζωή και την ατμόσφαιρα την οποία έζησε η Μητέρα μας να ζήσουμε και εμείς. Αυτός ο τρόπος είναι όχι απλώς να ακούμε, αλλά και να φυλάσσουμε μέσα στην καρδιά μας τον λόγο του Θεού. Ήταν εκείνη που στη νεανική της στιγμή άκουσε και φύλαξε τον λόγο του Θεού στην αγκαλιά της», είπε.
Δεν αρκεί όμως μόνο να τον φυλάσσουμε, αλλά θα πρέπει να τον καταστήσουμε οδηγό και πυξίδα σε κάθε στη συμπεριφορά και την καθημερινότητά μας. «Και εμείς καλούμαστε όχι απλώς να ακούμε και κατόπιν να αφήνουμε τον λόγο του Θεού σε κάποιο αρχείο, σε κάποια βιβλιοθήκη, αλλά να τον αγκαλιάζουνε με όλη μας την ύπαρξη και να τον έχουμε οδηγό και πυξίδα στη συμπεριφορά μας. Παρηγοριά και ελπίδα στις δυσκολίες της ζωής», πρόσθεσε.
Το μόνιμο εμβόλιο για κάθε πνευματική ασθένεια
Καταλήγοντας ο Μακαριώτατος τόνισε με νόημα ότι,ο λόγος του Θεού, μπορεί να γίνει το μόνιμο εμβόλιο το οποίο θα θεραπεύσει κάθε πνευματική ασθένεια ενώ, έχοντας τον στην καρδιά μας θα ενδυναμώνει κάθε δύσκολη περίσταση της ζωής μας. «Είναι ένα μόνιμο εμβόλιο κατά πάσης πνευματικής ασθενείας που οπωσδήποτε δίνει μια δύναμη πολύ μεγάλη για να αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε άλλη δυσκολία στη ζωή μας. Ας το φυλάττουμε μέσα στην καρδιά μας και ας οδηγεί αδιάκοπα τις σκέψεις και τις αποφάσεις μας και κάθε ενέργεια της καθημερινής μας ζωής».