Λαμπρά γιορτάστηκε η Ανάσταση του Χριστού σε όλη την γεωγραφία της παρουσίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία. Εξ άλλου τόσο ο Καθεδρικός Ναός στην Αρχιεπισκοπή στο κέντρο των Τιράνων όσο και αυτοί των Μητροπόλεως Αργυροκάστρου και Κορυτσάς – και σε άλλες πόλεις και κωμοπόλεις ασφαλώς – είναι αφιερωμένοι στην Ανάσταση του Χριστού συμβολίζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αναστάσιμη εμπειρία που η τοπική Εκκλησία βιώνει εδώ και τριάντα χρόνια μετά τη λήξη του αθεϊστικού διωγμού.
Είναι ακριβώς και μια ουσιαστική επέτειος η φετινή χρονιά: πρόκειται για το 30 ο Πάσχα που οι Ορθόδοξοι ζουν υπό τη φωτισμένη ποιμαντορία του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστασίου. Είναι χάρη στους δρόμους που αυτός άνοιξε, στους κοπιώδεις αγώνες και την ανιδιοτελή θυσία του που τόσο σύντομα έγινε εφικτό να αναστηθεί και πάλι η Ορθοδοξία.
Να έχει επισκόπους, ιερείς, νέες εκκλησίες και συγκροτημένες ενορίες στις οποίες για άλλη μια φορά φέτος με όλη την κατάνυξη εκατοντάδες και χιλιάδες Χριστιανοί Ορθόδοξοι βίωσαν την Μεγάλη Εβδομάδα και λαμπρά γιόρτασαν την Ανάσταση.
Οι απαγορεύσεις που ίσχυσαν τα δύο προηγούμενα Πάσχα αποτέλεσαν εξ άλλου αφορμή ώστε οι πιστοί να πλημυρίσουν τους Ναούς, τους προαύλιο χώρους τους και τις πλατείες των πόλεων.
Τόσο η Περιφορά του Επιταφίου όσο και η Τελετή της Ανάστασης μετατρέπονται σε ευκαιρίες παλλαϊκής συμμετοχής προσδίδοντας ουσιαστικότερο ιεραποστολικό ρόλο στις Ορθόδοξες κοινότητες σε όλη τη γεωγραφική τους έκταση.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία είναι έτσι ιεραποστολική διότι η ανασύσταση της είναι καρπός ιεραποστολής απ’ τον Αρχιεπίσκοπο αλλά και διότι επί το πλείστων μαρτυρά ιεραποστολικά σε ένα σύνθεση πολυθρησκευτικό κοινωνικό τοπίο…
Η ελευθερία στις μετακινήσεις από και προς την Ελλάδα μετά την ουσιαστική συστολή των μέτρων που ίσχυσαν για τον έλεγχο της Πανδημίας πολλοί κάτοικοι – ειδικά των κοινοτήτων κοντά στα σύνορα (Αργυρόκαστρο, Άγιοι Σαράντα, Χιμάρα, Κορυτσά, Αυλώνα κ.α.) – μετακινήθηκαν από Ελλάδα στα χωριά τους προσδίδοντας πιο ουσιαστικά την γιορταστική ατμόσφαιρα.
Στα Τίρανα της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος συμπαραστατούμενος απ’ τον Μητροπολίτη Αμαντίας κ. Ναθαναήλ, τον Επίσκοπο Βύλλιδος κ. Άστη και συλλειτουργούντων πολλών ιερέων. Οι φωτογραφίες αποτελούν το καλύτερο τεκμήριο του πανηγυρικού κλίματος στο κέντρο των Τιράνων.
Και στις έδρες των άλλων παραδοσιακών Μητροπόλεων: Αργυροκάστρου, Βερατίου, Κορυτσάς και των πρόσφατα συστημένων: Φίερι και Ελμπασάν λειτούργησαν οι οικείοι ιεράρχες με τη συμμετοχή δεκάδων πιστών.
Παρά τις σοβαρές ελλείψεις ιερέων έναντι του αριθμού των ενοριών τόσο με τη μέριμνα και παρότρυνση των επισκόπων όσο και την ετοιμότητα των ιερέων υπήρξε δυνατότητα στους πιστούς ακόμη και των πιο μικρών και απομονωμένων κοινοτήτων να ζήσουν κάτι απ’ τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου και τη Λαμπροφόρο Ανάσταση Του.
Στις Ενορίες της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου μάλιστα συνεχίζουν κατά την παράδοση οι λατρευτικές συνάξεις καθ’ όλη αυτή την Διακαινήσιμο Εβδομάδα τιμώντας τον Άγιο Γεώργιο αλλά και σε μονές και προσκυνήματα της περιοχής. Τόσο το βράδυ της Ανάστασης όσο και σε κάθε άλλη ευκαιρία Θείας Λειτουργίας στη συνέχεια στους πιστούς και σύμφωνα με σεβασμό στη μητρική τους γλώσσα διαβάζεται το Πασχαλινό Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.
Πρόκειται για μια ουσιαστική υπόμνηση στον κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό της υποχρέωσης εκδήλωσης της αγάπης. Αγάπη και Ανάσταση επισημαίνει ο Προκαθήμενος της εν Αλβανία Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι έννοιες αλληλοσυμπληρούμενες.
Ας αναφερθεί ότι δεδομένου ότι φέτος το Ορθόδοξο Πάσχα δεν συν έπεσαι με το Καθολικό και κυρίως λόγω των μεγάλων όγκων των πιστών που συνέρρεαν στους Ναού υποχρέωσαν και τα ΜΜΕ να έχουν αντικειμενικό ρεπορτάζ.
Διαβάστε ακόμη: Ανάσταση στα Τίρανα (ΒΙΝΤΕΟ)