Κέντρο φιλοξενίας, ελπίδας και αγάπης έγινε εκ νέου η Ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου στο Δυρράχιο.
Του Νικόλαου Ζαΐμη
Αυτή τη φορά δεν άνοιξε τις πύλες για να υποδεχθεί σεισμόπληκτους, όπως είχε κάνει στα τέλη του 2019, όταν μεγάλος σεισμός είχε πλήξει την κεντρική Αλβανία, αλλά για να υποδεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω της ρωσικής εισβολής η οποία είχε ως συνέπεια τον πόλεμο που ακόμα μαίνεται.
Η προσευχή του Αρχιεπισκόπου για ειρήνη στην Ουκρανία
Τους πρόσφυγες υποδέχθηκε με πατρική αγάπη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος. Σκοπός της επίσκεψης των προσφύγων ήταν να δουν από κοντά τις δράσεις της Εκκλησίας της Αλβανίας στο εκεί πολυποίκιλο μοναστηριακό συγκρότημα, να γνωρίσουν την ιστορία του αλλά και να παίξουν τα παιδιά στις σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις που διαθέτει, σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε φτιάξει για αυτά το προσωπικό.
Ο Μακαριώτατος μετά το καλωσόρισμα προσευχήθηκε για ειρήνη στην Ουκρανία, για τον τερματισμό της πολεμικής σύγκρουσης και την συντομότερη δυνατή επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους. “Η αγάπη είναι πιο δυνατή και θα νικήσει. Ξέρω ότι ίσως είχατε υπόψιν ότι στην Αλβανία δεν υπάρχουν Ορθόδοξοι πολίτες. Αλλά είμαστε μια μεγάλη οικογένεια και αισθανόμαστε τη δική σας δοκιμασία. Ο πόνος σας είναι και δικός μας. Η χαρά σας είναι και δική μας και είμαστε βέβαιοι ότι με τη δύναμη του Θεού όλα θα ξεπεραστούν”, τόνισε.
Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί πρόσφυγες εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την παροχή βοήθειας αλλά και την εξασφάλιση άνετων συνθηκών διαβίωσης που τους προσέφερε το Κέντρο Φιλοξενίας Δυρραχίου.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Αναστάσιος έδωσε από μια λαμπάδα στους πρόσφυγες προκειμένου να ανταλλάξουν το μήνυμα ότι Χριστός Ανέστη, ενώ διένειμε ευλογίες και παρείχε διάφορα δώρα στα παιδιά. Τέλος εξέφρασε την υποστήριξή του για ακόμα μια φορά δηλώνοντας ότι το ενδιαφέρον του θα είναι άμεσο για όλους τους πρόσφυγες του πολέμου οι οποίοι βρίσκονται στην Αλβανία.
Ιδιαίτερη συγκινητική ήταν η στιγμή όταν παιδιά από την Ουκρανία έψαλλαν το Χριστός Ανέστη, ενώ στη συνέχεια το Χριστός Ανέστη ακούστηκε στην ελληνική και την αλβανική γλώσσα.
Ανταποδίδοντας τη φιλοξενία στους χώρους του συγκροτήματος του Αγίου Βλασίου, οι πρόσφυγες από τη πλευρά τους προσέφεραν χειροποίητα δώρα στο μοναστήρι και το “Σπίτι της Ελπίδας” που βρίσκεται εκεί. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρέσβη της Ουκρανίας στην Αλβανία.
Το Αναστάσιμο μήνυμα, η αναφορά στην Ουκρανία και η καταδίκη του πολέμου
Αναφορές στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία εμπεριείχε φέτος το Πασχάλιο Μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Αναστασίου. Παράλληλα, στο μήνυμα του ο Μακαριώτατος θέτει την πολύπλευρη έννοια της αγάπης στο επίκεντρο του μηνύματος που εκπέμπει διαχρονικά η εορτή της Αναστάσεως του Χριστού.
«Στις ημέρες μας, που η θλίψη, ο πόνος και η σύγχυση από τον αδελφοκτόνο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας κατακλύζουν τη σκέψη και την ψυχή μας, ίσως φανεί παράξενο να αναφερόμαστε στην αγάπη. Ο επιθετικός πόλεμος αποτελεί την τραγικότερη και σκληρότερη προσβολή και άρνησή της. Στις οδυνηρές, όμως, αυτές συνθήκες είναι φυσικό η προσοχή μας, αναζητώντας διέξοδο, να στρέφεται προς τις θεμελιώδεις αξίες της πίστεώς μας. Συγχρόνως με την καταδίκη των εγκλημάτων, επείγει γενικότερα να ενισχυθεί η πάντα νουν υπερέχουσα δύναμη της αγάπης μέσα μας και γύρω μας. Μόνο αυτή τελικά μπορεί να νικήσει την αλαζονική δύναμη της εξουσίας και να εξασφαλίσει τον δεσμό μας με τον Θεό της ειρήνης και της καταλλαγής.», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας.
Ο Προκαθήμενος της εν Αλβανίας Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας με δήλωσή του είχε καταδικάσει λίγο μετά την έναρξη του πολέμου το μονόλογο της βίας. Συγκεκριμένα είχε δηλώσει:
«Βαθύς πόνος και θλίψη πλημμυρίζει την ψυχή των ανθρώπων, όταν διακόπτεται ο διάλογος για την ειρήνη και αρχίζει ο αδελφοκτόνος πόλεμος με τον μονόλογο της βίας του ισχυρού και θύματα, κατά κανόνα, τους αθώους, τους ανυπεράσπιστους και τα κύματα των προσφύγων.
Η χριστιανική συνείδηση καταδικάζει κάθε μορφή βιαιοπραγίας, παρακινώντας επίμονα τον καθένα, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να συνεισφέρει στην ειρήνευση και την καταλλαγή στην πολύπαθη Ουκρανία και όπου γης.
Σταθερή αρχή μας παραμένει ο λόγος του Χριστού: «Μακάριοι οἱ εἰρηνοποιοί ὅτι αὐτοί υἱοί Θεοῦ κληθήσονται».