Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Να μην επιτρέψουμε στον εαυτό μας την απομόνωση από την Εκκλησία εξαιτίας της πανδημίας
Του Νικόλαου Ζαΐμη
Να στηρίξουν την προσωπική τους πίστη στον αναστάντα Χριστό που είναι το παν για κάθε χριστιανό και να αποφεύγουν την γενική και αόριστη πίστη προέτρεψε τους πιστούς από τον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Τίρανα, χθες, Κυριακή του Θωμά 9 Μάϊου, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος.
Ο Προκαθήμενος της εν Αλβανία Ορθοδόξου Εκκλησίας, μέσα από το κήρυγμά του, έστειλε παράλληλα μήνυμα να μην επιτρέψουμε στον εαυτό μας την απομόνωση από την Εκκλησία εξαιτίας της πανδημίας ενώ, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός της καλυτέρευσης της πορείας της πανδημίας τονίζοντας πως και πάλι μπορούμε να γεμίσουμε τους ναούς. Κάλεσε, επίσης, να μιμηθούμε το παράδειγμα του αποστόλου Θωμά και με προσωπική πίστη και ετοιμότητα να μετάσχουμε στη μεγάλη αποστολή της μεταφοράς του μηνύματος της Αναστάσεως σε δύσκολα καινούργια σύνορά.
Το κρίσιμο σφάλμα και η αποφυγή του
«Στην πρώτη Κυριακή μετά την Ανάσταση η Εκκλησία μας φέρνει στη σκέψη μας τη μορφή του αποστόλου Θωμά», σημείωσε στην έναρξη του κηρύγματός του ο κ.κ. Αναστάσιος λέγοντας πως ο Θωμάς είναι μια πάρα πολύ σημαντική η μορφή αυτή. Στη συνέχεια στάθηκε στο σημαντικό σφάλμα που προέβη ο απόστολος και κάλεσε αυτό να σταθεί παράδειγμα προς αποφυγήν.
«Ο Θωμάς έκανε ένα κρίσιμο σφάλμα που πρέπει να αποφεύγουμε, αλλά είχε δύο σημαντικά προτερήματα που πρέπει όλοι να τα προσέξουμε και να τα έχουμε. Το πρώτο του σφάλμα είναι ότι η απογοήτευση που ένοιωσε από τα γεγονότα ήταν τόσο μεγάλη ώστε αποφάσισε να αποσυρθεί από την ομάδα των άλλων αποστόλων. Απομακρύνθηκε στη σιωπή του και στη στεναχώρια του. Το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν μπόρεσε στις τρεις κι’όλας μέρες να μάθει το υπέροχο γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού. Και για πολλές ακόμα μέρες έμεινε στην αμφιβολία και στην απιστία του. Ο Χριστός τελικά ήρθε να τον συναντήσει. Όχι στη μοναξιά του, αλλά όταν επιστρέφει και πάλι στην ομάδα των άλλων μαθητών. Τον συναντάει μέσα στο πλαίσιο των δυσκολιών και των αμφιβολιών του, αλλά όταν είναι μέσα στην κοινότητα της Εκκλησίας. Ήταν το κρίσιμο σφάλμα του και πρέπει όλοι να το προσέξουμε».
«Όχι στην απομόνωση»
Ο Μακαριώτατος, τόνισε πως πολλές φορές έχουμε και εμείς ορισμένες δυσκολίες και κάμψεις ακόμα και πίστεως με αποτέλεσμα να απομακρυνόμαστε από την Εκκλησία. «Η λύση δεν είμαι σωστή», υπογράμμισε και αυτό γιατί θα ξανασυναντήσουμε τον Χριστό μέσα στην Εκκλησία επισημαίνοντας, μάλιστα, πως με αυτή την περίεργη πανδημία «υπάρχουν πολλοί που έχουν απομακρυνθεί λίγο από την κοινότητα. Προσοχή! Μην επιτρέψουμε στον εαυτό μας αυτή την απομόνωση. Ήδη υπάρχει μια μεγάλη καλυτέρευση και νομίζω και πάλι μπορούμε να γεμίζουμε τους ναούς μας. Όχι στην απομόνωση».
Η βεβαιότητα της πίστεως στον Αναστάντα Χριστό
Στη συνέχεια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προτερήματα του αποστόλου Θωμά. Όπως ανέφερε «το πρώτο μεγάλο προτέρημα του αποστόλου Θωμά είναι ότι όταν ο Κύριος παρουσιάστηκε και του είπε: «έλα, αυτά τα οποία ζητάς έλα να τα κάνεις. Ιδού Εγώ», με τον ίδιο αυθορμητισμό και την ίδια ειλικρίνεια εκείνος αναφώνησε: «Ο Κύριος μου και ο Θεός μου». Όχι απλώς μια γενική πίστη, α, Αναστήθηκε ο Χριστός, αλλά η βεβαιότητα ότι αυτός που έχω μπροστά μου είναι ο δικός μου ο Κύριος. Ο Θεός μου. Έχει σημασία αυτό το μου».
Την πίστη αυτή ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος την χαρακτήρισε ως «μια πίστη προσωπική, βαθιά. Για μια σχέση προσωπική βαθιά. Είναι ο δικός μου ο Κύριος. Είναι αυτός που είναι για μένα το παν, ο Θεός μου». Παράλληλα ανέφερε πως με αυτή την ενέργεια κορυφώνεται το ζητούμενο μιας προσωπικής πίστης στον Αναστάντα Χριστό. «Έχουμε πολλούς ανθρώπους που έχουν μια γενική και αόριστη πίστη. Δεν φτάνει αυτό. Το θέμα είναι ο αναστημένος Χριστός να είναι ο Κυριός μου. Ο Χριστός είναι το παν. Επαναλάμβανε ο πατήρ Πορφύριος, ένας από τους σύγχρονούς Αγίους μας, «το Παν για μένα». Εδώ είναι το ιδιαίτερο μήνυμα του αποστόλου Θωμά».
Το δεύτερο προτέρημα είναι ότι έβγαλε όλες τις συνέπειες αυτής της πίστεως. «Δεν κάθισε στην ασφάλεια της Ιερουσαλήμ ή της Ιουδαίας. Η παράδοση μας βεβαιώνει ότι ο Θωμάς προχώρησε σε μια δύσκολη αποστολή στην περιοχή των Ινδών. Κήρυξε τον Χριστό στην Ινδία», είπε.
«Αυτά τα δύο προτερήματα είναι πολύ σημαντικά και ας δεηθούμε από τον Θεό να μας χαρίζει τη δύναμη για να τα προσέξουμε και να τα εφαρμόσουμε στη ζωή μας. Προσωπική πίστη και ετοιμότητα για να μετάσχουμε στη μεγάλη αποστολή της μεταφοράς του μηνύματος της Αναστάσεως σε δύσκολα καινούργια σύνορά», κατέληξε.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.