- Του Ορφέα Μπέτση
Τον πανηγυρίζοντα σήμερα της Αναλήψεως του Κυρίου φερώνυμου Ιερού Ναού στην κοινότητα της Κακκαβιάς, κυριολεκτικά πάνω στα σύνορα Ελλάδας και Αλβανίας, εγκαινίασε σήμερα ο οικείος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος συμπαραστατούμενος απ’ τον Μητροπολίτη Αμαντίας κ. Ναθαναήλ.
Πρόκειται για μια επιλογή ιδιαίτερα ευλογημένη όχι απλά διότι προστίθεται στην ιεραποστολικά αναγεννημένη Εκκλησία στα μέρη της σημερινής Αλβανίας, ακόμη μια καθαγιασμένη Αγία Τράπεζα, αλλά ως επί το πλείστον γίνεται σε μια περίοδο δύσκολη όπου η κοινωνία αναζητά περισσότερη ελπίδα και αισιοδοξία.
Ως επί το πλείστον δε ο συγκεκριμένο Ιερός Ναός που κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, προσπάθεια που ξεκίνησε μάλιστα σχεδόν ταυτόχρονα με την παρουσία του επικεφαλής της προσπάθειας ανασύστασης της Ορθοδόξου Εκκλησίας απ’ τις στάχτες των πολυετών διωγμών του αθεϊστικού καθεστώτος, με την ενθρόνιση του ακριβώς 30 χρόνια πριν.
Η Κακκαβιά αποτελεί μια λέξη σύμβολο αρχικά διότι από κει δεκάδες κι εκατοντάδες χιλιάδες Βορειοηπειρώτες και πολίτες εν γένει της Αλβανίας πέρασαν στην Ελλάδα αναζητώντας ελευθερία και οικονομική ανάσα για αντιμετώπιση της εξαθλίωσης ενώ στη συνέχεια αποτελεί ουσιαστική πύλη για την μετάγγιση ποικιλόμορφης ευημερίας για το λαό της Αλβανίας απ’ την Ελλάδα. Είναι σημείο κατανόησης πλέον και όχι διαχωρισμού που τα συρματοπλέγματα συμβόλιζαν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.
Εξ άλλου και το εκκλησίασμα σήμερα που μετείχε στην κατανυκτική λατρευτική ιεροτελεστία αποτελούνταν από πιστούς και απ’ τις δύο πλευρές των συνόρων. Ο Ηγούμενος μάλιστα μιας άλλη μεθοριακής μονής, αυτής του Μολυβδοσκεπάστου, ο π. Αρσένιος και οι πατέρες της συνοδείας του συνέβαλαν τα μέγιστα στο να τελεστούν τα Εγκαίνια με όλη την επισημότητα και το επιβλητικό τυπικό που ορίζει η Εκκλησία μας.
«Ιδιαίτερα ευλογημένη και ιστορική, για την Κακκαβιά και όλη την Μητρόπολη» – θεώρησε τη σημερινή ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος. Ευχαριστώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο για τους δρόμους που άνοιξε και την καθημερινή φωτισμένη καθοδήγηση της ιεραποστολής στην Αλβανία, για την αγάπη με την οποία συνεχίζει και περιβάλει την περιοχή αυτή όπου συν τις άλλοις ζει ο βασικός όγκος της γηγενούς Ελληνικής κοινότητας, παρότρυνε τους πιστούς, ειδικά τους νέους που ίσως για πρώτη φορά μετείχαν σε εγκαίνια Ιερού Ναού, να θυμούνται την ημέρα αυτή και να ευχαριστούν το Θεό για τα πλούσια δώρα του.
Ο Ιερός Ναός που βρίσκεται σε προνομιακό ύψωμα περατώθηκε κατασκευαστικά το 2004 και εκ τότε έχει αποκτήσει τα απαραίτητα στοιχεία του λειτουργικού εξοπλισμού, ξυλόγλυπτο εικονοστάσι, τμηματική αγιογράφηση κ.α. ενώ λειτουργείται τακτικά.