Εκκλησία της Αλβανίας
11 Ιουλίου, 2024

Εκκλησία της Αλβανίας: Οι κατασκηνώσεις δίνουν νόημα και χαρά σε εκατοντάδες νέους και νέες – Βαπτίσεις 11 κατηχουμένων

Διαδώστε:

Τη δυνατότητα να βιώσουν μοναδικές πνευματικές και άλλες εμπειρίες στους χώρους των θερινών κατασκηνώσεων που διαθέτει δίνει σε εκατοντάδες νέους και νέες κάθε χρόνο η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας. 

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου και υπό την πνευματική εποπτεία και καθοδήγηση του Μητροπολίτη Απολλωνίας και Φίερ κ. Νικολάου, λειτουργούν και φέτος οι κατασκηνώσεις για αγόρια στη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο νησάκι Σβέρνιτσας στον Αυλώνα και οι κατασκηνώσεις για κορίτσια στη Μονή Αγίου Ιωάννου Βλαντιμίρ στο Ελμπασάν. 

Η πρώτη κατασκηνωτική περίοδος η οποία φιλοξένησε αγόρια και κορίτσια από 10 έως 13 ετών ολοκληρώθηκε. Άφθονο παιχνίδι, δραστηριότητες που καλλιεργούν το πνεύμα συνεργασίας, αλλά και έντονη λειτουργική ζωή μέσα από τις καθημερινές ιερές ακολουθίες, είναι μερικά μόνο από τα σημεία της καθημερινότητας στις κατασκηνώσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας. 

“Αυτές οι μέρες θα μείνουν αξέχαστες στα παιδιά που έζησαν στιγμές που θα μείνουν για πάντα στη μνήμη τους όπως προσευχές, παιχνίδια, όμορφα πνευματικά θέματα, πρωταθλήματα, φιλίες, γόνιμο χρόνο που πέρασαν μεταξύ τους. Η ζωή στην κατασκήνωση είναι ένα σπουδαίο πρότυπο χριστιανικής ζωής με τον Θεό που δίνει νόημα και χαρά στην ύπαρξη μας που γίνεται και έμπνευση για να την φέρουμε στα μέρη που ζούμε. Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στην Εκκλησία, που δείχνουν τόση αγάπη και αφοσίωση σε αυτά και σε όλους τους κληρικούς, θεολόγους, κατηχητές και εθελοντές που με ανιδιοτέλεια και θυσία έδωσαν το καλύτερο παράδειγμα στη φροντίδα των παιδιών”, αναφέρει σε ενημέρωσή τους ο ανταποκριτής του ράδιο “Ανάσταση” της Εκκλησίας της Αλβανίας, Αναστάσιος Μότσι.

Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει και η δεύτερη κατασκηνωτική περίοδος.

Βαπτίσεις

Ωστόσο, τα παιδιά που φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις δεν είναι όλα βαπτισμένα. Έτσι η κατασκήνωση εκτός από τόπος παιχνιδιού και προσευχής γίνεται χώρος κατήχησης για να λάβουν το Άγιο Βάπτισμα αυτά τα παιδιά και να γίνουν μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Στην κατασκήνωση για κορίτσια, κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας, το βάπτισμα έλαβαν δύο νέες. Στις νεοφώτιστες δόθηκαν τα ονόματα Παυλίνα και Σοφία. Ανάδοχος των κοριτσιών μία εκ των ομαδαρχών της κατασκήνωσης.

Η Εκκλησία η οποία βρέθηκε για δεκαετίες σε πολύτροπο διωγμό από το αθεϊστικό καθεστώς του Εμβέρ Χότζα, συνεχίζει σήμερα να βιώνει τη χαρά της δικής της Ανάστασης. 33 χρόνια μετά την έλευση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου το σύνθημα παραμένει το ίδιο: “Χριστός Ανέστη”. Με αυτό πορεύθηκε όλα αυτά τα χρόνια, με αυτό συνεχίζει να δρέπει τους καρπούς που έσπειρε στο γεώργιο της Εκκλησίας της Αλβανίας. Αυτό μαρτυρούν και οι βαπτίσεις.

Παρόμοιες στιγμές και στην κατασκήνωση για τα αγόρια στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο νησάκι Σβέρνιτσας. Υπό τον καυτό ήλιο, ο Μητροπολίτης Απολλωνίας και Φίερ κ. Νικόλαος βάπτισε 9 παιδιά στα νερά της Αδριατικής.

Διαδώστε: