Εκκλησία της Αλβανίας
14 Φεβρουαρίου, 2022

Και στα αλβανικά η “Συνύπαρξη” του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας

Διαδώστε:

Κυκλοφόρησε και στα αλβανικά το βιβλίο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου με τίτλο «Συνύπαρξη: Ειρήνη, φύση, φτώχεια, τρομοκρατία, αξίες (θρησκευτική προοπτική)».

Το βιβλίο αυτό έχει εκδοθεί μέχρι στιγμής σε αρκετές γλώσσες, όπως ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά κλπ. , και τώρα έρχεται στα αλβανικά, σε μετάφραση του κ. Βανγκέλ Ντούλε. Η έκδοση αποτελεί συνεργασία μεταξύ του Εκδοτικού Οίκου «Toena» και των Εκδόσεων «Ngjallja», της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Στο βιβλίο αναφέρεται ότι η συνύπαρξη υπήρξε βασικό συστατικό του βίου της ανθρωπότητος… Η συνύπαρξη υπονομεύεται και δηλητηριάζεται συχνά. Η εξασθένησή της κατά κανόνα οφείλεται στον ιό του εγωκεντρισμού, ατομικού ή ομαδικού, που εκδηλώνεται πολύτροπα… Οι αδικίες, η διαφθορά και η φτώχεια δεν έπαψαν να καταστρέφουν την αρμονική συμβίωση της ανθρωπότητας. Τις τελευταίες μάλιστα δεκαετίες η βία έχει πάρει νέες ανεξέλεγκτες μορφές, με αποκορύφωμα την πολύμορφη τρομοκρατία.

Η ανθρώπινη επιθετικότητα επεκτάθηκε στην εκμετάλλευση, ακόμη και την περιφρόνηση της κτίσεως, με οδυνηρές συνέπειες τόσο για το φυσικό περιβάλλον, όσο και για την ίδια την ανθρώπινη ζωή.

Γι’ αυτά τα προβλήματα, τα μεγάλα θρησκεύματα που επηρέασαν τον πολιτισμό διαφόρων λαών έχουν διαμορφώσει ορισμένες αντιλήψεις και αρχές. Στα κείμενα που περιλαμβάνονται στην παρούσα συλλογή προσεγγίζονται από μία θεολογική και θρησκειολογική οπτική γωνία τα εξής παγκόσμια προβλήματα:
-Ειρήνη σε οικουμενική διάσταση, και σε μια συγκεκριμένη χώρα,
-Άνθρωπος και φυσικό περιβάλλον,
-Φτώχεια,
-Σύγχρονη τρομοκρατία,
-Πανανθρώπινες αξίες. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενο:

Πρόλογος
1. Ειρηνικές φωνές από τους πνεύμονες των θρησκειών
2. Παράδοση και δράμα ειρηνικής συνυπάρξεως των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Αλβανία
α) Χαρακτηριστικές ιστορικές φάσεις. Σύγχρονη δυναμική, β) Προς ενσυνείδητη ειρηνική συνύπαρξη. Σημ. 2014: Εξωθρησκευτικοί παράγοντες
3. Άνθρωπος και φύση στις μεγάλες θρησκείες
4. Οι θρησκείες και η φτώχεια του κόσμου
5. Τρομοκρατικές ενέργειες και θρησκευτική συνείδηση
α) Τρομοκρατία με θρησκευτική έμπνευση, β) Κατάχρηση της θρησκευτικής συνειδήσεως και ανάνηψη.
6. Πανανθρώπινες αξίες. Η άποψη των θρησκειών
α) Πλαίσιο και δυσκολίες, β) Βασικές αξίες στις οποίες μπορεί να υπάρξει διαθρησκειακή συμφωνία
Επίλογος
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

Διαδώστε: